RRB JE Exam: Physics (Mechanics) Quiz | 14th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1. One fermimete is equal to
एक फरमीमेट किस के बराबर होता है?
(a) 10-9 m
(b) 10-15 m
(c) 10-18 m
(d) 10-12 m

Show Answer
Ans(b)
Sol. 1 Fermi is equal to 10−15 metres.

 

Q2. SI unit of luminious intensity is
प्रकाशमान तीव्रता की SI इकाई क्या है?
(a) Lumen/ लुमेन
(b) Lux/लक्स
(c) Candela/ कैन्डेला
(d) Watt/वाट

Show Answer
Ans(c)
Sol. The SI unit of luminous intensity is the candela (cd).

 

Q3. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of
तारों और आकाशगंगाओं के द्रव्यमान आमतौर पर किस संदर्भ में व्यक्त किए जाते हैं?
(a) Neutron mass/ न्यूट्रॉन द्रव्यमान
(b) Earth’s mass/ पृथ्वी का द्रव्यमान
(c) Solar mass/ सौर मास
(d) Lunar mass/ चंद्र मास

Show Answer
Ans(c)
Sol. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of solar mass.

 

Q4. What is the SI unit of Young’s modulus of elasticity
यंग मोदुलुस की लोच की SI इकाई क्या है?
(a) Dyne/cm
(b) Newton/m
(c) Newton/m²
(d) m²/s

Show Answer

Ans(c)
Sol. Young’s modulus = stress/strain .This is a specific form of Hooke’s law of elasticity. The units of Young’s modulus in the English system are pounds per square inch (psi), and in the metric system newtons per square metre (N/m2).
            
 

Q5. When the milk is churned vigorously the cream from it is separated out due to
जब दूध को जोर से मथ लिया जाता है तो उसमें से क्रीम किस कारण अलग हो जाती है?
(a) Frictional force/ घर्षण बल
(b) Centrifugal force/ अपकेन्द्रीय बल
(c) Centripetal force/ केन्द्राभिमुख शक्ति
(d) Gravitational force/ गुरुत्वाकर्षण बल

Show Answer
Ans(b)
Sol. A separator is a centrifugal device that separates milk into cream and skimmed milk.


Q6. One astronomical unit is the average distance between
एक खगोलीय इकाई किस के बीच की औसत दूरी है?
(a) Earth and the sun/पृथ्वी और सूरज
(b) Earth and the moon/पृथ्वी और चन्द्रमा
(c) Jupiter and the sun/जुपिटर और सूरज
(d) Pluto and the sun/प्लूटो और सूरज

Show Answer
Ans(a)
Sol. One astronomical unit is the approximate mean distance between the Earth and sun. It’s about 93 million miles (150 million km), or 8 light-minutes.
        
Q7. Which of the following physical quantities have the same dimensions
निम्नलिखित भौतिक मात्रा का आयाम समान हैं?
(a) Kinetic energy, velocity/ गतिज ऊर्जा, वेग
(b) Work and torque/ काम और टॉर्क
(c) Potential energy, linear momentum/ स्थितिज ऊर्जा, रैखिय संवेग
(d) Angular momentum and work/ कोणीय गति और काम
Show Answer
Ans(b)
Sol. Work and Torque are same dimensions formula ML2T−2.
            
Q8. Maxwell is the unit of
मैक्सवेल किसकी इकाई है?
(a) Intensity of magnetization/ चुम्बकत्व की तीव्रता
(b) Permeability/ भेद्यता
(c) Magnetic flux/ चुंबकीय प्रवाह
(d) Magnetic susceptibility/ चुंबकीय संवेदनशीलता

Show Answer
Ans(c)
Sol. Maxwell is the unit of magnetic flux.
           
Q9. Unit of solid angle is
ठोस कोण की इकाई है
(a) Degree/ डिग्री
(b) Radian/ रेडियन
(c) Steradian/ स्टेरेडियन
(d) Radian-second/ रेडियन-सेकंड

Show Answer
Ans(c)
Sol. The steradian radian is the SI unit of solid angle. It is used in three-dimensional geometry, and is analogous to the radian, which quantifies planar angles.
Q10. Which of the following is not a vector quantity?
निम्नलिखित में से कौन सा एक वेक्टर क्वांटिटी नहीं है?
(a) Electric current/ विद्युत प्रवाह
(b) Electric field/ बिजली क्षेत्र
(c) Acceleration/ त्वरण
(d) Linear momentum/ रैखिय संवेग

 

Show Answer
Ans(a)
Sol. Electric current should be considered a vector as it has both magnitude and direction. But in addition, vectors obey the law of parrellogram of vectors, which the electric current does not obey. For this reason, current is a scalar quantity and not a vector.

You may also like to read:


 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?