RRB JE : Physics (Friction) Quiz | 25th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. It is difficult to walk on any oily floor because
किसी भी तैलीय फर्श पर चलना मुश्किल होता है क्योंकि-
(a) Floor gets spoiled / फर्श खराब हो जाता है
(b) There is more resistance / अधिक विरोध होता है
(c) Force of friction is high / घर्षण बल अधिक होता है
(d) Force of friction is very less / घर्षण बल बहुत कम होता है

Show Answer
Ans(d)
Sol. It is difficult to walk on oily surface because the surface has less friction. We can walk only if there is more friction. So we slip easily thus it is hard to walk on an oily floor.

Q2. The coefficient of static friction is
स्थैतिक घर्षण का निर्देशांक क्या होता है?
(a) Less than the coefficient of kinetic friction/ गतिज घर्षण के निर्देशांक से कम
(b) Greater than the coefficient of limiting friction/ घर्षण को सीमित करने के निर्देशांक से अधिक
(c) Equal to coefficient of kinetic friction/ गतिज घर्षण के निर्देशांक के बराबर
(d) Equal to the tangent of the angle of friction / घर्षण के कोण के स्पर्शरेखा के बराबर

Show Answer
Ans(d)
Sol. The angle which the resultant of the limiting friction and the normal reaction which makes the normal reaction is called the angle of friction. But the tangent of the angle of friction is equal to the coefficient of static friction.

Q3. A matchstick struck on a matchbox catches fire easily because
माचिस की तीली को माचिस के डब्बे पर रगड़ने पर आसानी से आग लगती है क्योंकि-
(a) Friction may cause fire / घर्षण से आग लग सकती है
(b) of chemical reaction / रासायनिक प्रतिक्रिया की वजह से
(c) Force heated the match stick/ बल के कारण माचिस की तिल्ली गर्म हो गयी
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(a)
Sol. A matchstick is a small stick of wood with a solidified mixture of flammable chemicals deposited on one end.When that end is struck on the side of the matchbox which is a rough surface the friction generates enough heat to ignite the chemicals and produce a small flame.

Q4. Tyres are treaded to
टायर्स को क्यों ट्रीड किया जाता है?
(a) To look good /अच्छा दिखने के लिए
(b) Increase friction / घर्षण बढ़ाने के लिए
(c) To increase its longevity / इसकी लंबी उम्र बढ़ाने के लिए
(d) To increase weight of the tyre / टायर का वजन बढ़ाने के लिए

Show Answer
Ans(b)
Sol. Tyres are treaded to Increase friction.

 

Q5. Lubricants are substances which
स्नेहक वह पदार्थ हैं जो-
(a) Increases friction / घर्षण को बढ़ाता है
(b) Are used to light fire/ आग लगाने के काम आते हैं
(c) Reduces friction / घर्षण कम करता है
(d) Are used to put off fire / आग बुझाने के काम आते हैं

Show Answer
Ans(c)
Sol. Lubricants are substances which Reduces friction.

 

Q6. Sliding friction is ——-than to rolling friction
फिसलन घर्षण, रोलिंग घर्षण की तुलना में _____ होती है.
(a) Smaller/कम
(b) Greater/अधिक
(c) Equal/समान
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. Rolling reduces friction while sliding increases friction.


Q7. The frictional force exerted by fluids is also called ——–
तरल पदार्थ द्वारा उत्सर्जित घर्षण बल को __________ भी कहा जाता है
(a) Drug/ ड्रग
(b) Drag/ड्रैग
(c) Drop/ड्रॉप
(d) Drown/ड्रोन

Show Answer

Ans(b)
Sol. The frictional force exerted by fluids is known as drag.

Q8. Four children were asked to arrange forces due to rolling static and sliding frictions in a increasing order. Their arrangements are given below Choose the correct arrangement
चार बच्चों को बढ़ते क्रम में रोलिंग स्टैटिक और स्लाइडिंग घर्षण के कारण बलों की व्यवस्था करने के लिए कहा गया था। उनकी व्यवस्था नीचे दी गई है। सही व्यवस्था चुनें:
(a) Rolling, Static, Sliding / रोलिंग, स्टेटिक, स्लाइडिंग
(b) Static, Rolling, Sliding / स्टेटिक, रोलिंग, स्लाइडिंग
(c) Rolling, sliding, static/ रोलिंग, स्लाइडिंग, स्टेटिक
(d) Sliding, static, Rolling / स्लाइडिंग, स्टेटिक, रोलिंग

Show Answer
Ans(c)
Sol.Rolling friction is lesser than both static and sliding friction. Thus, the correct sequence of frictions is Rolling, sliding, static.


Q9. A boat or an aeroplane has a pointed or tapering front/head. Why ?
एक नाव या हवाई जहाज का एक नुकीला या टेपरिंग फ्रंट / हेड होता है। क्यों?
(a) To increase the friction of fluid / तरल पदार्थ के घर्षण को बढ़ाने के लिए
(b) To reduce the friction of fluid / तरल पदार्थ के घर्षण को कम करने के लिए
(c) To look qood/ अच्छा दिखने के लिए
(d) For no reason/ बिना किसी वजह के

Show Answer
Ans(b)
Sol. The special shape given to the bodies moving in the fluids like ships in water and aeroplanes in the air to reduce the fluid friction is called streamlined shape.


Q10. The sole of the shoes becomes plain after wearing it for several months. The reason is
कई महीनों तक इसे पहनने के बाद जूते का तलवा सपाट हो जाता है. कारण है की-
(a) Wearing out due to friction / घर्षण के कारण घिसना
(b) Wearing out due to no friction / घर्षण न होने के कारण घिसना
(c) Sole is of bad quality / तलवा खराब गुणवत्ता का है
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(a)
Sol. The sole of the shoes becomes plain after wearing it for several months The reason is wearing out due to friction.

You may also like to read: