RRB JE : Biology (Human Organ) Quiz | 26th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Total number of bone found in man–
मनुष्य में हड्डियों की कुल संख्या कितनी होती है?
(a) 212
(b) 206
(c) 202
(d) 200

Show Answer
Ans(b)
Sol. The human skeleton is the internal framework of the body. It is composed of around 300 bones at birth this total decreases to around 206 bones by adulthood after some bones get fused together.

Q2. Total number of bone found in child–
बच्चों में हड्डियों की कुल संख्या कितनी होती है?
(a) 200
(b) 206
(c) 300
(d) 306

Show Answer
Ans(c)
Sol. A baby’s body has about 300 bones at birth.

Q3. Number of cranial bones found in skull–
खोपड़ी में पाई जाने वाली कपाल की हड्डियों की संख्या कितनी होती है?
(a) 8
(b) 30
(c) 32
(d) 34

Show Answer
Ans(a)
Sol. The human skull is generally considered to consist of twenty-two bones — eight cranial bones and fourteen facial skeleton bones.

Q4. Pair of ribs found in man–
मानव शरीर में पसलियों के कितने जोड़े हैं?
(a) 12
(b) 10
(c) 14
(d) 11

Show Answer
Ans(a)
Sol. Humans have 24 ribs, in 12 pairs.

 

Q5. Length of alimentary canal of man is approximately–
मानव शरीर में आहार नली की लंबाई लगभग कितनी होती है?
(a) 16 feet/फीट
(b) 18 feet/फीट
(c) 22 feet/फीट
(d) 30 feet/फीट

Show Answer
Ans(d)
Sol. Alimentary canal is a long tube through which food is taken into the body and digested. The alimentary canal, or the digestive tract as it is about 30 ft (9 meters) from the esophagus to the anus.

 

Q6. Smallest bone of human body is–
मानव शरीर की सबसे छोटी हड्डी कौन सी होती है?
(a) Nails/नाखून
(b) Fibula/फिबुला
(c) Bone of nose/नाक की हड्डी
(d) Stapes/ स्टेपीज़

Show Answer
Ans(d)
Sol. The stapes is the third bone of the three ossicles in the middle ear. The stapes is a stirrup-shaped bone, and the smallest in the human body.


Q7. The bone tibia is found in–

टिबिया हड्डी किस में पाई जाती है?
(a) Skull/खोपड़ी
(b) Leg/टांग
(c) Arm/ बांह
(d) Mouth/ मुंह

Show Answer

Ans(b)
Sol. The tibia is one of two bones in the lower leg the other being the fibula, and is a component of the knee and ankle joints.

Q8. Disgestion started in man from–
मनुष्य में पाचन प्रक्रिया कहाँ से शुरू होती है?
(a) Rectum/ मलाशय
(b) Stomach/पेट
(c) Mouth/ मुंह
(d) Intestine/ आंत

Show Answer
Ans(c)
Sol. The digestive process starts in your mouth when you chew. Your salivary glands make saliva, a digestive juice, which moistens food so it moves more easily through your esophagus into your stomach.


Q9. Bones join with muscles with the help of–

________ की मदद से हड्डियां मांसपेशियों से जुड़ती हैं
(a) Ligament/ लिगामेंट
(b) Tendon/टेंडन
(c) Cartilage/ उपास्थि
(d) Small muscles/ छोटी मांसपेशियां

Show Answer
Ans(b)
Sol. A tendon or sinew is a tough band of fibrous connective tissue that usually connects muscle to bone and is capable of withstanding tension.


Q10. How many teeth in man comes out twice–

मनुष्य में कितने दांत दो बार निकलते हैं?
(a) 4
(b) 12
(c) 20
(d) 28

Show Answer
Ans(c)
Sol. 20 milk teeths of a child gets replaced in adulthood by 20 permanent teeth.

You may also like to read: