RRB JE History Quiz: 29th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In the ‘individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
‘व्यक्तिगत सत्याग्रह’ में, विनोबा भावे को पहले सत्याग्रही चुना गया था. दूसरा कौन था?
(a) Dr. Rajendra Prasadh/ डॉ. राजेंद्र प्रसाद
(b) Pandit Jawaharlal Nehru/ पंडित जवाहरलाल नेहरू
(c) C. Rajagopalachari/ सी. राजगोपालाचारी
(d) Sardar Vallabhabhai Patel/ सरदार वल्लभभाई पटेल

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Individual Satyagarh was the resultant of August offer. It was started with the mass Civil Disobedience Movement but M.K Gandhi on Individual Satyagarh. This was movement for not only to seek independence but also to affirm the right of Speech. The Congress once again asked Gandhi to take command towards the end of 1940 and that was lead to a mass struggle with broad strategic perspective.The first Satyagrahi selected was Acharya Vinoba Bhave, who was sent to Jail when he spoke against the war.Second Satyagrahi was Jawahar Lal Nehru.

Q2.Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?
प्राचीन भारत की निम्नलिखित लिपियों में से कौन सी दाएं से बाएं लिखी गई थी?
(a) Brahmi/ ब्राह्मी
(b) Nandnagari/ नंद नगरी
(c) Sharada/ शारदा
(d) Kharoshti/ खरोष्ठी

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.The Kharosthi script, also spelled Kharoshthi or Kharoṣṭhī, is an ancient script used in ancient Gandhara and ancient India(primarily modern-day Afghanistan and Pakistan) to write the Gandhari Prakrit and Sanskrit.Kharosthi is mostly written right to left.

Q3.Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar?
निम्नलिखित में से क्या डॉ.बी. आर. अम्बेडकर द्वारा स्थापित नहीं है?
(a) Deccan Education Society/ डेक्कन एजुकेशन सोसायटी
(b) Samaj Samata Sangh/ समाज समता संघ
(c) Peoples Education Society/ पीपुल्स एजुकेशन सोसायटी
(d) Depressed Classes Institute/ डिप्रेस्ड क्लासेस इंस्टीट्यूट

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.In 1880 Vishnushastri Chiplunkar and Lokmanya Bal Gangadhar Tilak established the New English School, one of the first native-run schools offering Western education in Pune. In 1884 they created the Deccan Education Society with Gopal Ganesh Agarkar, Mahadev Ballal Namjoshi, V. S. Apte, V. B.
In 1924 Dr. Ambedkar founded the Depressed Classes Institute (Bahishkrit Hitkarini Sabha) in Bombay.The People’s Education Society was founded by Dr. Babasaheb Ambedkar in the year 1945.Samaj Samata Sangh. Samata Sainik Dal (Army of Soldiers for Equality or Party of the Fighters for Equality) abbreviated as SSD is a social organisation founded by B. R. Ambedkar on 24 august 1924.

Q4. The split between the ‘Extremists’ and the ‘Moderators’ came up in the open at the Surat Congress Session in the year
‘एक्सट्रीमिस्ट’ और ‘मॉडरेटर्स’ के बीच का विभाजन किस वर्ष में सूरत कांग्रेस के सत्र में सामने आया था?
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.The Indian National Congress(INC) which was established in 1885 was divided into two groups(Surat Split 1907:At the Surat Session in 1907) mainly by extremists and moderates at the Surat Session of the Congress.

Q5. Which among the following is / are works of Kalidasa?
निम्नलिखित में से क्या कालीदासा के कार्य हैं?
1. Rtusamhara/ ऋतुसंहार
2. Meghaduta/ मेघदूतम्
3. Dasakumaracharita/ दशकुमारचरित
4. Kumarashambhava/ कुमाराशाम्भवा
Choose the correct option from the codes given below:
नीचे दिए गए कोड में से सही विकल्प चुनें:
(a) Only 1 & 2/ केवल 1 और 2
(b) Only 2, 3 &4/ केवल 2, 3 और 4
(c) Only 1, 2 & 4/ केवल 1, 2 और 4
(d) 1, 2, 3 & 4/1, 2, 3 और 4

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.There has been extensive debate about the authorship of the Dashakumaracharita. The author is traditionally regarded as the poet and grammarian Daṇḍin who composed the Kavyadarsha.Kalidaaa wrote two long epic poems, the Kumarasambhava ( Birth of Kumara) and the Raghuvamsha ( Dynasty of Raghu).There are two lyric poems, the Meghaduta ( Cloud Messenger) and the Ritusamhara ( Description of the Seasons).

Q6.The Kuka Movement started in the mid-nineteenth century is –
उन्नीसवीं सदी के मध्य में कहाँ कूका आंदोलन शुरू हुआ था?
(a) Western Punjab/ पश्चिमी पंजाब
(b) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(c) Bengal/ बंगाल
(d) Madhya Bharat/ मध्य भारत

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.The Kuka Movement marked the first major reaction of the people in the Punjab to the new political order initiated by the British after 1849. The Namdhari Movement, of which the Kuka Movement was the most important phase, aimed at overthrowing the British rule. The Namdharis were also known as “Kukas” because of their trademark style of reciting the “Gurbani” (Sayings/Teachings of the Guru). This style was in a high-pitched voice called “Kook” in Punjabi. Thus, the Namdharis were also called “Kukas”. Government has released commemorative postal stamps to highlight heroic deeds of those engaged in 1857 Kuka movement. It is released by Union minister for Communication and Information Technology Ravi Shankar Prasad in New Delhi.

Q7.In which year All India Trade Union Congress(AITUC) was formed?
अखिल भारतीय ट्रेड यूनियन कांग्रेस (AITUC) का गठन किस वर्ष में किया गया था?
(a) 1917
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1922

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.All India Trade Union Congress (AITUC) was founded in 1920 with Lala Lajpat Rai as its first president to provide representation for India at the League of Nations’ International Labor Organization (ILO).

Q8.The Cripps Mission visited India during the regime of:
क्रिप्स मिशन किसके शासन के दौरान भारत आया था?
(a) Lord Linlithgow/ लॉर्ड लिनलिथगो
(b) Lord Wavell/ लॉर्ड वेवेल
(c) Lord Wellington/ लॉर्ड वेलिंगटन
(d) Lord Mountbatten/लॉर्ड माउंटबेटन

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Cripps Mission was sent by the British Government in March 1942 to India with key objective to secure Indian cooperation and support for British War Efforts. Headed by Sir Stafford Cripps, this mission sought to negotiate an agreement with Indian leaders. Lord Linlithgow was Viceroy of India from 1936 to 1944 and this eight years period was longest reign as Viceroy of India.

Q9.Who among the following was elected as the President of All-India Khilafat Conference when it met at Delhi in 1919?
1919 में दिल्ली में अखिल भारतीय खिलाफत सम्मेलन के अध्यक्ष के रूप में निम्नलिखित में से किसे चुना गया था?
(a) Shaukat Ali/ शौकत अली
(b) M.A. Jinnah/ एम. ए. जिन्ना
(c) Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी
(d) Motilal Nehru/ मोतीलाल नेहरू

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol.The Khilafat Movement (1919-20) was essentially a movement to express Muslim support for the Caliph of Turkey against the allied powers particularly Britain.On November 23 1919, the All India Khilafat Conference was organized at New Delhi and later a Khilafat Manifesto was published which called upon the British to protect the Caliphate.

Q10.The leader of the Young Bengal Movement was
युवा बंगाल आंदोलन के प्रमुख कौन थे?
(a) Dwarkanath Tagore/ द्वारकानाथ टैगोर
(b) Chandrashekhar Deb/ चंद्रशेखर देब
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar/ ईश्वर चंद्र विद्यासागर
(d) Henry Vivian Derozio/ हेनरी विवियन डेरोजियो

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.Young Bengal Movement was launched by Henry Louis Vivian Derozio (1809-1831), who had come to Calcutta in 1826 and was appointed in the Hindu College as a teacher of English literature and History.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?