RRB JE History Questions : 4th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Bardoli Satyagraha was held in?
बारडोली सत्याग्रह कहाँ आयोजित किया गया था?
(a) Bihar/बिहार
(b) Rajasthan/राजस्थान
(c) Gujrat/गुजरात
(d) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.The Bardoli Satyagraha of 1928, in the state of Gujarat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. This movement was for the farmers of Bardoli against the unjust raising of taxes.

Q2. The Treaty of Bassein (1802) was a pact signed between the British East India Company and?
बेसिन की संधि (1802) ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी और ________ के बीच एक समझौता पत्र था?
(a) Baji Rao I/ बाजी राव I
(b) Shivaji/शिवाजी
(c) Sambhaji/संभाजी
(d) Baji Rao II/बाजी राव II

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.The Treaty of Bassein was a pact signed on 31 December 1802 between the British East India Company and Baji Rao II, the Maratha Peshwa of Pune in India after the Battle of Poona.

Q3. Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil Disobedience from a book of:
महात्मा गांधी को उनकी पुस्तक नागरिक अवज्ञा के लिए प्रेरणा कहाँ से मिली थी ?
(a) Tuoreau / टोरियो
(b) Ruskin / रस्किन
(c) Confucius / कन्फ्यूशियस
(d) Tolstoy / टॉल्स्टॉय

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.Henry David Thoreau was an American essayist, poet, philosopher, abolitionist, naturalist, tax resister, development critic, surveyor, and historian.

Q4. Veda Samaj was established by Keshab Chandra Sen and K. Sridharalu Naidu in?
वेद समाज की स्थापना केशव चंद्र सेन और के श्रीधरालु नायडू द्वारा कहाँ की गयी थी?
(a) Mumbai/मुंबई
(b) Kolkata/कोलकाता
(c) Rajasthan/राजस्थान
(d) Madras/मद्रास

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Veda Samaj was established by Keshab Chandra Sen and K. Sridharalu Naidu when the former visited Madras in 1864.

Q5. What did the Hunter Commission appointed by the Viceroy to probe?
वायसरॉय द्वारा नियुक्त हंटर आयोग ने जांच के लिए क्या किया था?
(a) Bardoli Satayagraha / बारडोली सत्याग्रह
(b) Khilafat Agitation / खालाफट आंदोलन
(c) Jallianwala Bagh tragedy / जलियांवाला बाग हत्याकांड
(d) Chauri Chaura incident / चौरी चौरा घटना

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April 1919 when troops of the British Indian Army under the command of Colonel Reginald Dyer fired rifles into a crowd of Indians, who had gathered in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab.

Q6. The Subsidiary Alliance System was “Non-Intervention Policy” introduced by?
सहायक गठबंधन प्रणाली “गैर-हस्तक्षेप नीति” किसके द्वारा शुरू की गई थी?
(a) Lord Clive/ लॉर्ड क्लाइव
(b) Lord Wellesley/ लॉर्ड वेलेस्ले
(c) Lord Curzon/ लॉर्ड कर्जन
(d) Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौजी

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.The Subsidiary Alliance System was “Non-Intervention Policy” used by Lord Wellesley who was the Governor-General (1798-1805) to establish British Empire in India.

Q7. Treaty of Seringapatam signed between Tipu Sultan and British in?
टीपू सुल्तान और अंग्रेजों के बीच सेरिंगपटम की संधि पर हस्ताक्षर कब हुआ था?
(a) 1682
(b) 1782
(c) 1792
(d) 1799

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.Treaty of Seringapatam signed on 18 March 1792, between Tipu Sultan and British, ended the third Anglo-Mysore War.

Q8. Who amongst the following also had the name ‘Devanama Piyadassi’?
निम्नलिखित में से किसका नाम ‘देवनामा पियादासी’ भी था?
(a) Mauryan King Ashoka/ मौर्य राजा अशोक
(b) Mauryan King Chandra-gupta Maurya/ मौर्य राजा चन्द्र-गुप्ता मौर्य
(c) Gautam Buddha/ गौतम बुद्ध
(d) Bhagwan Mahavira/ भगवान महावीर

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Ashoka, or Ashoka the Great, was an Indian emperor of the Maurya Dynasty, who ruled almost all of the Indian subcontinent from c. 268 to 232 BCE.

Q9. The Ajanta caves are situated in ?
अजंता की गुफाएँ कहाँ पर स्थित हैं?
(a) Gujarat/गुजरात
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Karnataka / कर्नाटक
(d) Odisha/ओडिशा

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol.The Ajanta Caves are 29 (approximately) rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 CE in Aurangabad district of Maharashtra state of India.

Q10. Which of the following Craftsmanship was not practiced by the Aryans?
निम्नलिखित में से किस शिल्प कौशल का आर्यों द्वारा प्रयोग नहीं किया गया था?
(a) Pottery / मिट्टी के बर्तन
(b) Jewellery/आभूषण
(c) Carpentry/ बढ़ईगीरी
(d) Blacksmith/ लोहार

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.A blacksmith is a metalsmith who creates objects from wrought iron or steel by forging the metal, using tools to hammer, bend, and cut.