RRB JE History Questions – 25th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Panchsheel Principles were first formal codified in treaty form in an agreement between China and India in?
पंचशील सिद्धांतों को चीन और भारत के बीच एक समझौते में पहली बार संधि के रूप में औपचारिक रूप कब दिया गया था?
(a) 1956
(b) 1950
(c) 1954
(d) 1990

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Panchsheel, or the Five Principles of Peaceful Co-existence, were first formally enunciated in the Agreement on Trade and Intercourse between the Tibet region of China and India signed on April 29,1954.

Q2. The Zij-i Muhammad Shāhi is associated with-
जिज-ई- मुहम्मद शाही किसे से सम्बंधित है?
(a) Aurangzeb/औरंगज़ेब
(b) Akbar/अकबर
(c) Maharana Pratap/महाराणा प्रताप
(d) Sawai Jai singh /सवाई जय सिंह

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The planetary tables of Zij-i Muhammad Shāhi compiled by Sawai Jai singh.

Q3. The first woman president of Indian National Congress?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की पहली महिला अध्यक्ष कौन थी?
(a) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू
(b) SuchetaKriplani/सुचेता कृपलानी
(c) Annie Besant/ एनी बेसेंट
(d) Vijaya Lakshmi Pandit/विजया लक्ष्मी पंडित

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Annie Besant was the first woman president of INC.

Q4. The battle of Talikota was fought in?
तालीकोटा की लड़ाई किस वर्ष में लड़ी गई थी?
(a) 1565
(b) 1562
(c) 1526
(d) 1540

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The Battle of Talikota was a watershed battle fought between the forces of the Hindu raja of Vijayanagar and the four allied Muslim sultans of Bijapur, Bidar, Ahmadnagar, and Golconda.

Q5. The name Pakistan was coined by Choudhry Rahmat Ali in?
चौधरी रहमत अली द्वारा पाकिस्तान नाम कब रखा गया था?
(a) 1942
(b) 1930
(c) 1920
(d) 1933

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The name of the country was coined in 1933 as Pakistan by Choudhry Rahmat Ali, a Pakistan Movement activist, who published it in his pamphlet Now or Never, using it as an acronym (“thirty million Muslim brethren who live in PAKISTAN”)

Q6. Which one of the following pair is not correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म मेल नहीं खाते है?
(a) Harshvardhan – Hiuen Tsang/हर्षवर्धन- ह्वेन त्सांग
(b) Ashoka-Dionysius/ अशोक- डायोनिसियस
(c) Chandragupta- Megasthenes/ चंद्रगुप्त- मेगस्थनीज
(d) Vikramaditya-Fa-hien / विक्रमादित्य- फा-हियान

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Faxian’s visit to India occurred during the reign of Chandragupta II.

Q7. Who gave the concept of “Total Revolution”?
“संपूर्ण क्रांति” की अवधारणा किसने दी?
(a) Karl Marx/कार्ल मार्क्स
(b) Mahatma Gandhi/महात्मा गांधी
(c) Jayaprakash Narayan/जयप्रकाश नारायण
(d) Lenin/लेनिन

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Jaya Prakash once stated that Total Revolution is a combination of seven revolutions, viz., political, social, economic, cultural, ideological or intellectual, educational and spiritual; and the main motive being to bring in a change in the existing society that is in tune with the ideals of the Sarvodaya.

Q8. The Dhammacakkappavattana Sutta is associated with?
धम्मचक्कप्पवट्टन सुत्त का संबंध किससे है?
(a) Jainism / जैन धर्म
(b) Buddhism/ बुद्ध धर्म
(c) Vedas/ वेदों
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. The Dhammacakkappavattana Sutta is a Buddhist text that is considered by Buddhists to be a record of the first teaching given by Gautama Buddha.

Q9. The potato crop was introduced in India by the
भारत में आलू की फसल की शुरुआत किस के द्वारा की गई थी?
(a) British/ब्रिटिश
(b) Dutch/डच
(c) Portuguese/पुर्तगाल
(d) French/फ्रेंच

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The Portuguese introduced potatoes, which they called ‘Batata’, to India in the early seventeenth century when they cultivated it along the western coast. British traders introduced potatoes to Bengal as a root crop, ‘Alu’.

Q10. The Writers’ Building was designed by Thomas Lyon for?
राइटर्स बिल्डिंग को थॉमस लियोन द्वारा किस के लिए डिजाइन किया गया था?
(a) Dutch East India Company/ डच ईस्ट इंडिया कंपनी
(b) British East India Company / ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी
(c) Portuguese/ पुर्तगाल
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. The Writers’ Building was designed by Thomas Lyon in 1777 for the British East India Company.