RRB JE History Questions – 18th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Rowlatt Committee was appointed in?
रौलट कमेटी कब नियुक्त की गयी थी?
(a) 1912
(b) 1909
(c) 1917
(d) 1920

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.The Rowlatt Committee was a Sedition Committee appointed in 1917 by the British Indian Government with Sidney Rowlatt, an English judge, as its president.

 

Q2. Who was appointed the first honorary president of the Muslim League?
मुस्लिम लीग का पहला मानद अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया था?
(a) Muhammad Ali Jinnah/मुहम्मद अली जिन्नाह
(b) Khwaja Salimullah /ख्वाजा सलीमुल्लाह
(c) Sultan Muhammad Shah/सुल्तान मुहम्मद शाह
(d) Hakim Ajmal Khan/हाकिम अजमल खान

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.Sir Sultan Muhammad Shah (Aga Khan III) was appointed the first honorary president of the Muslim League.

 

Q3. Which year did Bankim Chandra Chatopadhyay write Anandmath?
बंकिम चन्द्र चट्टोपाध्याय ने आनंदमठ किस वर्ष में लिखी थी?
(a) 1858
(b) 1892
(c) 1882
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Anandamath is a Bengali novel, written by Bankim Chandra Chatterjee and published in 1882. Set in the background of the Sannyasi Rebellion in the late 18th century, it is considered one of the most important novels in the history of Bengali and Indian literature.

 

Q4. In which year the Non-Cooperation Movement ended?
असहयोग आंदोलन किस वर्ष में समाप्त हुआ?
(a) 1923
(b) 1920
(c) 1931
(d) 1922

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.The Non-Cooperation Movement was a significant but short phase of the Indian independence movement from British rule. It was led by Mahatma Gandhi after the Jallianwala Bagh Massacre and lasted from 1920 to February 1922.

Q5. August offer announced by Viceroy of India in?
भारत के वायसराय द्वारा अगस्त प्रस्ताव की घोषणा कब की गई थी?
(a) 1946
(b) 1945
(c) 1942
(d) 1940

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.The Viceroy of India, Lord Linlithgow, issued a statement from Simla on 8 August 1940 in the response of when congress formally ask England to affirm its adherence to the goal of Independence for India which is popularly known August Offer.

Q6. The split between the ‘Extremists’ and the ‘Moderators’ came up in the open at the Surat Congress Session in the year
कांग्रेस सूरत सत्र में खुले रूप में ‘चरमपंथियों’ और ‘मध्यस्थ ‘ के बीच विभाजन किस वर्ष में हुआ ?
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.The Indian National Congress(INC) which was established in 1885 was divided into two groups(Surat Split 1907:At the Surat Session in 1907) mainly by extremists and moderates at the Surat Session of the Congress.

 

Q7. Who among the following was a lady Alvar Saint?
निम्नलिखित में से कौन एक महिला अलवर संत थी?
(a) Andal/ अंदल
(b) Madhura Kavi/मधुरा कवि
(c) Perumal/पेरूमल
(d) Tirupan/तिरुपन

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.The alvars, also spelt as alwars or azhwars were Tamil poet-saints of South India who espoused bhakti (devotion) to the Hindu Supreme god Vishnu or his avatar Krishna in their songs of longing, ecstasy and service.They are venerated especially in Vaishnavism, which regards Vishnu or Krishna as the Supreme Being.Andal is the only female saint-poet in the 12 Alvars.

 

Q8. Which among the following is / are works of Kalidasa?
निम्नलिखित में से कौन सी कालिदास की रचना है / हैं?
1. Rtusamhara/ रतुसमहर
2. Meghaduta/ मेघदूत
3. Dasakumaracharita/ दासकुमारचारिता
4. Kumarashambhava/ कुमारसम्भव
Choose the correct option from the codes given below:
नीचे दिए गए कोड से सही विकल्प चुनें:
(a) Only 1 & 2/ केवल 1 और 2
(b) Only 2, 3 &4/ केवल 2, 3 और 4
(c) Only 1, 2 & 4/ केवल 1, 2 और 4
(d) 1, 2, 3 & 4/1, 2, 3 और 4

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol.There has been extensive debate about the authorship of the Dashakumaracharita. The author is traditionally regarded as the poet and grammarian Daṇḍin who composed the Kavyadarsha.Kalidaaa wrote two long epic poems, the Kumarasambhava ( Birth of Kumara) and the Raghuvamsha ( Dynasty of Raghu).There are two lyric poems, the Meghaduta ( Cloud Messenger) and the Ritusamhara ( Description of the Seasons).

 

Q9. Who is the author of the autobiography, “The Indian Struggle”?
“द इंडियन स्ट्रगल”, आत्मकथा का लेखक कौन है?
(a) Annie Besant/ एनी बेसेंट
(b) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस
(c) Chittaranjan Das/ चित्तरंजन दास
(d) Sardar Vallabhbhai Patel/ सरदार वल्लभभाई पटेल

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol.The great Indian Struggle, 1920–1942 is a two-part book by the Indian nationalist leader Netaji Subhash Chandra Bose that covers the 1920–1942 history of the Indian independence movement to end British imperial rule over India.Banned in India by the British colonial government, The Indian Struggle was published in the country only in 1948 after India became independent.

 

Q10.The Kuka Movement started in the mid-nineteenth century is –
कूका आंदोलन उन्नीसवीं शताब्दी के मध्य में _______में शुरू हुआ था.
(a) Western Punjab/ पश्चिमी पंजाब
(b) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(c) Bengal/ बंगाल
(d) Madhya Bharat/ मध्य भारत

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol.The Kuka Movement marked the first major reaction of the people in the Punjab to the new political order initiated by the British after 1849. The Namdhari Movement, of which the Kuka Movement was the most important phase, aimed at overthrowing the British rule. The Namdharis were also known as “Kukas” because of their trademark style of reciting the “Gurbani” (Sayings/Teachings of the Guru). This style was in a high-pitched voice called “Kook” in Punjabi. Thus, the Namdharis were also called “Kukas”. Government has released commemorative postal stamps to highlight heroic deeds of those engaged in 1857 Kuka movement. It is released by Union minister for Communication and Information Technology Ravi Shankar Prasad in New Delhi.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?