RRB JE Geography Quiz: 26th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The Magnitude of Earthquake is measured on the –
भूकंप के परिमाण को किस पर मापा जाता है –
(a) Barometer / बैरोमीटर
(b) Anemometer/ एनीमोमीटर
(c) Kelvin meter / केल्विन मीटर
(d) Richter scale / रिक्टर स्केल

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.It was invented in 1935 by Charles F. Richter of the California Institute of Technology as a mathematical device to compare the size of earthquakes. The Richter scale is used to rate the magnitude of an earthquake, that is the amount of energy released during an earthquake.

Q2.Craters or calderas are –
क्रेटर या कैलडेरा क्या हैं ?
(a) Rift valley/ विभ्रंश घाटी
(b) Hollows created by removed of volcanic cones/ ज्वालामुखीय शंकुओं को हटाकर बनाया गया गड्ढा
(c) Sink holes/ सिंक छेद
(d) Pot holes/ पॉट छेद

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Calderas are some of the most spectacular features on Earth. They are large volcanic craters that form by two different methods: 1) an explosive volcanic eruption; or, 2) collapse of surface rock into an empty magma chamber.Collapse calderas form when a large magma chamber is emptied by a volcanic eruption or by subsurface magma movement. The unsupported rock that forms the roof of the magma chamber then collapses to form a large crater.

Q3.The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :
भूकंपीय तरंगों की समान तीव्रता के स्थान को जोड़ने वाली रेखाओं को किस रूप में जाना जाता हैं?
(a) Seisimice line / भूकम्पीय रेखा
(b) Isoseisimic line / सम भूकम्पीय रेखा
(c) Isogonal line / समदिकपाती रेखा
(d) Isogonic line/ समदिक्पातीय रेखा

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.An isoseismal (line) is a contour or line on a map bounding points of equal intensity for a particular earthquake.

Q4.The place of origin of an earthquake is called –
भूकंप की उत्पत्ति स्थान को _______कहा जाता है.
(a) Epicentre / उपरिकेंद्र
(b) Focus/ केन्द्र
(c) Seismal / भूकंपीय
(d) Amphidromic point/ एम्फिड्रोमिक बिंदु

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.Earthquake waves start at he focus and travel outward in all directions. Earthquake waves do not originate at the epicenter.

Q5.The famous ‘Ring of fire’ which account for 68% of an earthquakes occurring in the earth is in the –
पृथ्वी पर होने वाले 68% भूकंप के लिए जिम्मेदार, प्रसिद्ध ‘रिंग ऑफ फायर’ कहाँ स्थित है –
(a) Atlantic ocean / अटलांटिक महासागर
(b) Indian ocean/ हिन्द महासागर
(c)Pacific ocean / प्रशांत महासागर
(d) Arctic ocean/ आर्कटिक महासागर

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The Ring of Fire is a major area in the basin of the Pacific Ocean where many earthquakes and volcanic eruptions occur.

Q6. The National park ‘ Valley of Flowers’ lies in the state of _______.
राष्ट्रीय उद्यान ‘फूलों की घाटी’ _______ राज्य में स्थित है.
(a) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(b) Kerala / केरल
(c) Jammu and Kashmir / जम्मू और कश्मीर
(d) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Valley of Flowers is located in Chamoli district (near Badrinath) of Uttarakhand, approximately 300 km to the north of Rishikesh.At the meeting point of the Himalayan ranges, Zanskar and Western and Eastern Himalayas, the valley of flowers discovered by Mountaineer Frank S Smith in 1931 has been declared a world heritage site for its wild untamed blooms surrounded by white peaks.

Q7. India is a tropical country but has a monsoonal climate because _______.
भारत एक उष्णकटिबंधीय देश है लेकिन इसका मानसूनी वातावरण है क्योंकि _______.
(a) Its real extent is vast / इसकी वास्तविक सीमा विशाल है.
(b) It is surrounded by the sea/ यह समुद्र से घिरा हुआ है.
(c) The Himalayas provide the barrier effect / हिमालय अवरोध प्रभाव प्रदान करते हैं.
(d) Land and sea breeze create monsoons / भूमि और समुद्री हवा मानसून बनाते हैं.

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.The whole of India has a tropical monsoonal climate, since the greater part of the country lies within the trophies, and the climate is influenced by the monsoons. The position of the mountain ranges and direction of the rain-bearing winds are the two main factors that determine the climate of India.The Himalayas play an important role in lending a sub-tropical touch to the climate of India. The lofty Himalaya Mountains form a barrier which effects the climate of India. It prevents the cold winds of north Asia from blowing into India, thus protecting it from severely cold winters. It also traps the Monsoon winds, forcing them to shed their moisture within the sub-continent.

Q8. The plateau rich in minerals in India is _________.
भारत में_________ खनिजों का समृद्ध पठार है.
(a) Malwa plateau / मालवा पठार
(b) Chhota Nagpur Plateau /छोटा नागपुर पठार
(c) Deccan Plateau / डेक्कन पठार
(d) Mysuru Plateau / मैसूर पठार

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol.The Chota Nagpur Plateau is a plateau in eastern India, which covers much of Jharkhand state as well as adjacent parts of Odisha, West Bengal, Bihar and Chhattisgarh. The Chhotanagpur plateau is known as the mineral heart land of India, also Ruhr of India.It contains large quantities of coal, iron, manganese, mica, bauxite, Copper, Chromites, and Kyanite.It comes under North-Eastern Peninsular Belt which is the richest mineral belt of India.

Q9. _________ state has the biggest area in India.
भारत में _________ राज्य का सबसे बड़ा क्षेत्रफल है.
(a) Maharashtra / महाराष्ट्र
(b) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
(c) Rajasthan / राजस्थान
(d) uttar Prades / उत्तर प्रदेश

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol.Rajasthan is largest and Goa is smallest state of India. With area of 342,239 sq km., Rajasthan accounts for 10.41 percent of total country’s area. Size of Rajasthan is slightly greater than Congo, 64th largest country of the world. India’s largest state Rajasthan is more than 92 times bigger than smallest state Goa (3,702).Rajasthan is followed by Madhya Pradesh and Maharashtra.

Q10. The year _______ is called a Great Divide in the demographic history of India.
वर्ष ____ को भारत के जनसांख्यिकीय इतिहास में एक श्रेष्ठ विभाजन कहा जाता है.
(a) 1901
(b) 1921
(c) 1941
(d) 1951

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. The year 1921 is a “year of the great divide” in the demographic history of India when mortality started to decline leading to acceleration in the rate of population growth . During the next three decades (1921-51) the rate of population growth continued at a level of over one per cent per annum.