RRB JE Geography Quiz: 16th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Jet streams are usually found in the:
जेट स्ट्रीम आमतौर पर कहाँ पाए जाते हैं?
(a) Exosphere/ बहिर्रमंडल
(b) Mesosphere/ मध्य मंडल
(c) Tropopause/ क्षोभमंडल
(d) Ionosphere/ आयनमंडल

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.The boundary between the turbulent troposphere and the calm, cold stratosphere is called the tropopause. Jet streams travel in the tropopause.Jet streams are some of the strongest winds in the atmosphere. Their speeds usually range from 129 to 225 kilometers per hour (80 to 140 miles per hour), but they can reach more than 443 kilometers per hour (275 miles per hour). They are faster in winter when the temperature differences between tropical, temperate, and polar air currents are greater.

Q2. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
जहां पर पूर्वी घाट और पश्चिमी घाट मिलते हैं वहां पर निम्नलिखित पहाड़ियों में से कौन सी पहाड़ी पाई जाती हैं?
(a) Anaimalai Hills/ अन्नामलाई पहाड़ियां
(b) Cardamon Hills/ कार्डॅमॉम पहाड़ियां
(c) Nilgiri Hills/ नीलगिरी पहाड़ियां
(d) Shevoroy Hills/ शेवरॉय पहाड़ियां

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Nilgiri often referred to as the Nilgiri Hills, are a range of mountains with at least 24 peaks above 2,000 meters, in the westernmost part of Tamil Nadu at the junction of Karnataka and Kerala in Southern India.

Q3. Which one of the following type of resource is iron ore?
लौह अयस्क निम्नलिखित में से किस प्रकार का संसाधन है?
(a) Renewable/ नवीकरणीय
(b) Biotic/ जैविक
(c) Flow/ प्रवाह
(d) Non-renewable/ गैर नवीकरणीय

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.A nonrenewable resource is a resource of economic value that cannot be readily replaced by natural means on a level equal to its consumption. Most fossil fuels, such as oil, natural gas and coal are considered nonrenewable resources in that their use is not sustainable because their formation takes billions of years.

Q4. Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?
निम्नलिखित में से कौन सा पंजाब में भूमि अवक्रमण का मुख्य कारण है?
(a) Intensive cultivation/ गहन कृषि
(b) Deforestation/ वनों की कटाई
(c) Over irrigation/ अत्यधिक सिंचाई
(d) Overgrazing/ अत्यधिक चराई

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.The major cause of land degradation in punjab is “flooding or Over irrigation”.Over exploitation of soil and water resources has led to the problem of soil degradation and declining water table in the large areas of Punjab.About 39% of the state’s soil is completely degraded while 50% of the soil is acutely low in nitrogen and 25% low in phosphorous content.

Q5. In which one of the following states is terrace cultivation practised?
निम्नलिखित राज्यों में से किस राज्य में वेदिका कृषि का अभ्यास किया जाता है?
(a) Punjab/ पंजाब
(b) Plains of Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश के मैदान
(c) Haryana/ हरियाणा
(d) Uttrakhand/ उत्तराखंड

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.Rice and other crops are grown on the terraces. Hilly areas use this method of cultivation. The states that practice the cultivation are Uttarakhand, Himachal Pradesh and north-east states.Terrace cultivation, method of growing crops on sides of hills or mountains by planting on graduated terraces built into the slope. Though labour-intensive, the method has been employed effectively to maximize arable land area in variable terrains and to reduce soil erosion and water loss.

Q6. Between which range does Kashmir valley in Himalayas located
हिमालय में कश्मीर घाटी किस सीमा के बीच स्थित है?
(a) Zaskar/ जस्कर -Pir Panjal / पीरपंजाल
(b) Shiwalik / शिवालिक – Pir Panjal / पीरपंजाल
(c) Dhauldhar / धौलधर – Zaskar / जस्कर
(d) Pir Panjal / पीरपंजाल – Dhauldhar/ धौलधर

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Kashmir or the Jhelum Valley is situated between the Pir Panjal range and the Zanskar range and has an area of 15220 sq kms.

Q7. Name the river whose water is utilized by Kakrapara project—
उस नदी का नाम जिसका पानी काकरापारा परियोजना द्वारा उपयोग किया जाता है.
(a) Mahanadi/ महानदी
(b) Tunghbhadra/ तुंगभद्रा
(c) Damodar/ दामोदर
(d) Tapti/ ताप्ती

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Kakrapara Project it is situated on the Tapti near Kakrapara, 80 km upstream of Surat. The project is financed by the Gujarat Government.

Q8. The longest river in the world is
दुनिया की सबसे लंबी नदी कौन सी है?
(a) Nile/ नील
(b) Thames/ थेम्स
(c) Ganges/ गंगा
(d) Missisipi/ मिसिसिपी

Show Answer


S8. Ans.(a)
Sol.Flowing northward through the tropical climate of eastern Africa and into the Mediterranean Sea, the Nile river is the longest river in the world at 4,135 miles (6,650 kilometers).

Q9. In which of the following state is Tungabhadra project of irrigation?
निम्नलिखित में से किस राज्य में सिंचाई की तुंगभद्रा परियोजना स्थित है?
(a) Maharasthra/ महाराष्ट्र
(b) Karnataka / कर्नाटक
(c) Tamil Nadu / तमिलनाडु
(d) Kerala / केरल

Show Answer


S9. Ans.(b)
Sol.The Tungabhadra Dam also known as Pampa Sagar is constructed across the Tungabhadra River, a tributary of the Krishna River. The dam is near the town of Hospet in Karnataka. It is a multipurpose dam. 

Q10. Which is the largest man-made lake in India?
भारत में सबसे बड़ी मानव निर्मित झील कौन सी है?
(a) Chilka/ चिल्का
(b) Dal/ डल
(c) Sambhar/ सांभर
(d) Govind Ballabh Pant Sagar/ गोविंद बल्लभ पंत सागर

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.Rihand Dam, also known as Govind Ballabh Pant Sagar, is largest Dam of India by volume. Govind Ballabh Pant Sagar is India’s largest artificial lake.