RRB JE Geography Questions : 5 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. A partly enclosed coastal body of water with one or more rivers or streams flowing into it, with a free connection to the open sea is called as?
एक या एक से अधिक नदी या नदियों में बहने वाले पानी के आंशिक रूप से संलग्न तटीय भाग जिसका खुले समुद्र से मुक्त संबंध हो उसे क्या कहा जाता है?
(a) Strait/ जलडमरूमध्य
(b) Delta/ डेल्टा
(c) Estuary/ नदीमुख
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.An ESTUARY is a partly enclosed coastal body of water with one or more rivers or streams flowing into it, and with a free connection to the open sea.

Q2. The Krishna Raja Sagara Dam (KRS Dam) is built across which river?
कृष्णा राजा सागर बांध (KRS बांध) किस नदी पर बनाया गया है?
(a) Krishna/कृष्णा
(b) Godavari/गोदावरी
(c) Mahanadi/महानदी
(d) Kaveri/कावेरी

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.The Krishna Raja Sagara Dam (KRS Dam) was built across river Kaveri, the life giving river for the Mysore and Mandya districts, in 1924.

Q3. Which is the largest earthen dam in India?
भारत का सबसे बड़ा मिट्टी का बांध कौन सा है?
(a) Tungabhadra Dam / तुंगभद्रा बांध
(b) Nagarjuna Sagar Dam/ नागार्जुन सागर बांध
(c) Sardar Sarovar dam/सरदार सरोवर बांध
(d) Banasura Sagar Dam/बनासुरा सागर बांध

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.Banasura Sagar Dam, which impounds the Karamanathodu tributary of the Kabini River, is part of the Indian Banasurasagar Project consisting of a dam and a canal project started in 1979.

Q4. The watershed between India and Myanmar is formed by
भारत और म्यांमार के बीच जल विभाजक किसके द्वारा बनाया गया है?
(a) the Naga hills/ नागा पहाड़ियों
(b) the Garo hills/ गारो पहाड़ियों
(c) Khasi hills/ खासी पहाड़ियों
(d) the Jaintia hills/ जैंतिया पहाड़ियों

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.The Naga Hills, reaching a height of around 3,825 metres (12,549 ft), lie on the border of India and Burma (Myanmar). They are part of a complex mountain system, and the parts of the mountain ranges inside the Indian state of Nagaland and the Burmese region of Sagaing are called the Naga Hills.

Q5. What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological balance?
भारत को उसके पारिस्थितिक संतुलन को बनाए रखने के लिए वन आवरण का अनुपात क्या होना चाहिए?
(a) 11.1 percent/प्रतिशत
(b) 22.2 percent/ प्रतिशत
(c) 33.3 percent/ प्रतिशत
(d) 44.4 percent/ प्रतिशत

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.National forest policy of 1952 had a target of keeping 33% of land area under forest in India because that percentage is regarded as the minimum required for maintaining ecological balance in a country.

Q6. Which of the following river is the home for fresh water dolphins?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी ताजे पानी की डॉल्फ़िन के लिए घर है?
(a) Brahamaputra/ब्रहमपुत्र
(b) Mahanadi/महानदी
(c) Ganga/गंगा
(d) Krishna/कृष्णा

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.The Ganges river dolphin was officially discovered in 1801. Ganges river dolphins once lived in the Ganges-Brahmaputra-Meghna and Karnaphuli-Sangu river systems of Nepal, India, and Bangladesh. But the species is extinct from most of its early distribution ranges.

Q7. Which of the following is the highest peak of Satpura Range?
सतपुड़ा रेंज की सबसे ऊँची चोटी कौन सी है?
(a) Dhupgarh/धुपगढ़
(b) Gurushikhar/गुरुशिखर
(c) Anamudi /अनामुडी
(d) Mahendragiri/महेंद्रगिरी

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Mount Dhupgarh or Dhoopgarh is the highest point in the Satpura Range and in Madhya Pradesh, India. It is the highest point of Madhya Pradesh.

Q8. Which of the following two States are prone to cyclones during retreating Monsoon season?
निम्नलिखित दो राज्यों में से कौन सा चक्रवात मानसून के मौसम के दौरान होने का खतरा है?
(a) Karnataka and Kerala/कर्नाटक और केरल
(b) Punjab and Haryana/पंजाब और हरियाणा
(c) Bihar and Assam/बिहार और असम
(d) Andhra Pradesh and Orissa/आंध्र प्रदेश और उड़ीसा

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol.Most severe and devastating tropical cyclones originate in the Indian seas especially in the Bay of Bengal.The area’s most vulnerable to these storms include the coastal belts of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal.

Q9. Western Disturbance is an extratropical storm originating in-
पश्चिमी विक्षोभ एक उष्मागतिकीय तूफान है जिसकी उत्पत्ति ____________ से होती है.
(a) Arabian Sea/ अरब सागर
(b) Mediterranean region/ मेडिटरेनियन क्षेत्र
(c) Bay of Bengal/ बंगाल की खाड़ी
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol.A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.

Q10. Where is the Bandipur National Park?
बांदीपुर राष्ट्रीय उद्यान कहाँ है?
(a) Rajasthan/राजस्थान
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Assam/असम

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol.Bandipur National Park established in 1974 as a tiger reserve under Project Tiger, is a national park located in the south Indian state of Karnataka, which is the state with the highest tiger population in India.