RRB JE Geography Questions – 26th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The largest Lagoon lake of India is:
भारत की सबसे बड़ी लैगून झील है:
(a) Dal Lake / डल झील
(b) Chilka Lake / चिलका झील
(c) Pulicat Lake / पुलिकट झील
(d) Mansarover / मानसरोवर

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.A lagoon is a shallow body of water separated from a larger body of water by barrier islands or reefs.Chilka lake is the largest coastal lagoon in india and the second largest lagoon in the world,situated on east coast of Odisha separated marginally by thin strip of land from Bay of Bengal.It is the largest wintering ground for migratory birds on the Indian sub-continent.

Q2. The western-most longitude of India lies in the state?
भारत का सबसे पश्चिमी-देशांतर किस राज्य में निहित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Gujarat / गुजरात
(c) Maharashtra / महाराष्ट्र
(d) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. As far as the Indian mainland is concerned, the Eastern most longitude of our country is 97° 25′( 97 degree 25 minute) East and the Western most longitude of our country is 68° 7′ East. The Eastern most longitude lies in the state of Arunachal Pradesh and the Western most longitude lies in the state of Gujarat.

Q3. Which of the following uplands is not a part of the Telangana Plateau?
निम्नलिखित में से कौन सा उच्च भूमि तेलंगाना पठार का हिस्सा नहीं है?
(a) Aravalli / अरावली
(b) Western Ghat / पश्चिमी घाट
(c) Eastern Ghat / पूर्वी घाट
(d) Satpura / सतपुरा

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.Telengana Plateau, Telengana also spelled Telangana, plateau in western Andhra Pradesh state, southeastern India. Comprising the northeastern part of the Deccan plateau.The Aravalli Range is a range of mountains running approximately in a southwest direction, starting in North India from Delhi and passing through southern Haryana,through to Western India across the states of Rajasthan and ending in Gujarat.

Q4. Which of the following is a river flowing from Central India and joining Yamuna/Ganga?
इनमें से कौन सी नदी मध्य भारत से बहती है और यमुना / गंगा में मिल जाती है?
(a) Ghagra / घागरा
(b) Gomti / गोमती
(c) Kosi / कोसी
(d) Betwa / बेतवा

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.The Betwa or Betravati is a river in Northern India, and a tributary of the Yamuna. It rises in the Vindhya Range just north of Hoshangabad in Madhya Pradesh and flows north-east through Madhya Pradesh and Orchha to Uttar Pradesh.The confluence of the Betwa and the Yamuna rivers is Hamirpur town in Uttar Pradesh, in the vicinity of Orchha.

Q5. The longest river of Peninsular India is:
प्रायद्वीपीय भारत की सबसे लंबी नदी है:
(a) Narmada / नर्मदा
(b) Godavari/ गोदावरी
(c) Mahanadi / महानदी
(d) Cauvery / कावेरी

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Godavari is the longest river of peninsular India. Godavari, also known as ‘Dakshin Ganga’ – the South Ganges, the second longest river of India after the Ganges. Its source is in Triambakeshwar, Maharashtra.

Q6. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is –
वह परत जहां बढ़ती ऊंचाई के साथ तापमान में कमी पूरी तरह से अनुपस्थित है-
(a) Troposphere/ क्षोभ मंडल
(b) Ionosphere/ आयनमंडल
(c) Stratosphere/ स्ट्रैटोस्फियर
(d) Mesosphere/ मीसोस्फीयर

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is Stratosphere.Temperature rise as one move upward through the stratosphere.

Q7. Khangchendzonga National Park is in –
कंचनजंगा नेशनल पार्क कहाँ स्थित है?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Orissa/उड़ीसा
(c) Rajasthan /राजस्थान
(d) Sikkim/सिक्किम

Show Answer
S7.Ans.(d)
Sol. Kanchenjunga National Park is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim, India. It was inscribed to the UNESCO World Heritage Sites list on July 17, 2016, becoming the first “Mixed Heritage” site of India.

Q8. Pagladia Dam Project is located in which state?
इनमे से किस राज्य में पगलाडिया बांध परियोजना स्थित है?
(a) Arunachal Pradesh /अरुणाचल प्रदेश
(b) Sikkim / सिक्किम
(c) Assam /असम
(d) West Bengal/ पश्चिम बंगाल

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Pagladia dam is situated in state of Assam.

Q9. World’s longest land border is between which two countries?
दुनिया के किन दो देशों के बीच सबसे लंबी भूमि सीमा है?
(a) Australia and New Zealand / ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड
(b) India and China / भारत और चीन
(c) Switzerland and Italy / स्विट्जरलैंड और इटली
(d) Canada and USA / कनाडा और यूएसए

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The Portuguese introduced potatoes, which they called ‘Batata’, to India in the early seventeenth century when they cultivated it along the western coast. British traders introduced potatoes to Bengal as a root crop, ‘Alu’.

Q10.Why does Western Ghats and Eastern Ghats both receive sufficient rainfall but Deccan Plateau receives scanty rainfall?
डेक्कन पठार में कम वर्षा होती है लेकिन पश्चिमी घाट और पूर्वी घाट दोनों में पर्याप्त बारिश क्यों होती है?
(a) It is a rain shadow area / यह वृष्टि छाया प्रदेश है
(b) It is located parallel to wind direction/ यह हवा की दिशा के समानांतर स्थित है
(c) It is away from the coast / यह तट से दूर है
(d) Rain bearing clouds are absent/ वर्षा धारी मेघों की अनुपस्थित

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. A rain shadow is a dry area on the leeward side of a mountainous area (away from the wind). Deccan Plateau falls in a rain shadow area thus it receives scanty rainfall.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?