RRB JE Geography Questions – 19th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Milky Way Galaxy was first seen by-
मिल्की वे गैलेक्सी को पहली बार किसने देखा था?
(a) Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टाइन
(b) Martin Schmidt/ मार्टिन श्मिट
(c) Marconi / मारकोनी
(d) Galileo / गैलीलियो

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Galileo Galilei first resolved the band of light into individual stars with his telescope in 1610. Until the early 1920s, most astronomers thought that the Milky Way contained all the stars in the Universe.

 

Q2. When the Earth reach that point in its orbit where it is farthest from the sun, this geographical phenomenon called as?
जब पृथ्वी अपने ऑर्बिट के उस बिंदु पर पहुँचती है जहाँ वह सूर्य से सबसे दूर है, इस भौगोलिक घटना को क्या कहा जाता है?
(a) Perihelion/ सूर्य समीपक
(b) Aphelion/ नक्षत्र
(c) Equinox/ इक्वीनॉक्स
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. On the Fourth of July, the Earth will reach that point in its orbit where it is farthest from the sun. Called aphelion, this location in Earth’s orbit puts the planet about 94.5 million miles (152 million kilometers) from the sun.

 

Q3. Which of the following Scientist gave the laws of planetary motion?
निम्नलिखित में से किस वैज्ञानिक ने ग्रहों की गति के नियम दिए?
(a) Kepler / केपलर
(b) Galileo/ गैलीलियो
(c) Newton/ न्यूटन
(d) Copernicus/ कोपरनिकस

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Kepler’s three laws of planetary motion can be stated as follows: (1) All planets move about the Sun in elliptical orbits, having the Sun as one of the foci. (2) A radius vector joining any planet to the Sun sweeps out equal areas in equal lengths of time. (3) The squares of the sidereal periods (of revolution) of the planets are directly proportional to the cubes of their mean distances from the Sun.

 

Q4. Cosmic snowballs of frozen gases, rock and dust that orbit the Sun are known as –
जमे हुए गैसों, रॉक और धूल के कॉस्मिक स्नोबॉल जो सूर्य की परिक्रमा करते हैं उन्हें क्या कहा जाता है?
(a) Asteroid / क्षुद्रग्रह
(b) Meteoroid/ उल्कापिंड
(c) Comets / धूमकेतु
(d) Star/सितारा

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Comets are cosmic snowballs of frozen gases, rock and dust that orbit the Sun. When frozen, they are the size of a small town. When a comet’s orbit brings it close to the Sun, it heats up and spews dust and gases into a giant glowing head larger than most planets.

Q5. Pulsar are-
पल्सर क्या है?
(a) Stars moving towards Mars/ मंगल की ओर बढ़ते सितारे
(b) Stars moving away from Earth/ पृथ्वी से दूर जा रहे सितारे
(c) Dead stars/ मृत सितारे
(d) Rapidly rotating stars/ तेजी से घूमते हुए सितारे

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. A pulsar is a highly magnetized rotating neutron star that emits a beam of electromagnetic radiation.

Q6. According to the orbit which of the following planet is nearest to the Sun?
कक्ष के अनुसार निम्नलिखित में से कौन सा ग्रह सूर्य के सबसे नजदीक है?
(a) Saturn / शनि ग्रह
(b) Jupiter/ जुपिटर
(c) Earth /पृथ्वी
(d) Uranus/ यूरेनस

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Mercury is the closest planet to the Sun. And then Venus is the second closest planet to the Sun, and Earth is the third closest planet to the Sun.

 

Q7. How many days in one year on Venus?
शुक्र पर एक वर्ष में कितने दिन होते हैं?
(a) 56
(b) 225
(c) 300
(d) 36

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Venus is the second planet from the Sun, orbiting it every 225 Earth days. It has the longest rotation period of any planet in the Solar System and rotates in the opposite direction to most other planets.

 

Q8. Which of the following planet is known as Morning Star?
निम्नलिखित में से किस ग्रह को मॉर्निंग स्टार के नाम से जाना जाता है?
(a) Jupiter / जुपिटर
(b) Mercury/मरकरी
(c) Uranus / यूरेनस
(d) Venus/वीनस

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Venus was also called the morning star because it could be seen for a few hours before the Sun grew too bright. The planet actually becomes brightest before the Sun rises or just after sunset.

 

Q9. Which is the nearest planet to Sun?
सूर्य का निकटतम ग्रह कौन सा है?
(a) Earth /पृथ्वी
(b) Venus/वीनस
(c) Mercury/मरकरी
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Mercury is the closest planet to the Sun.

 

Q10. The energy of Sun is vested in which of the following process?
सूर्य की ऊर्जा निम्नलिखित में से किस प्रक्रिया में निहित है?
(a) Photoelectric Emission/ फोटोइलेक्ट्रिक उत्सर्जन
(b) Nuclear Fission/ परमाणु विखंडन
(c) Nuclear Fusion/ परमाणु संलयन
(d) Temperate Emission/ समशीतोष्ण उत्सर्जन

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The Sun is a main-sequence star, and thus generates its energy by nuclear fusion of hydrogen nuclei into helium. In its core, the Sun fuses 620 million metric tons of hydrogen each second. The nuclear binding energy curve.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?