RRB JE Geography Questions – 12th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Damodar valley is rich in –
दामोदर घाटी किस में समृद्ध है?
(a) Petroleum / पेट्रोलियम
(b) Coal/ कोयला
(c) Uranium/ यूरेनियम
(d) Zinc/ जस्ता

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. The Damodar valley is rich in coal. It is considered as the prime centre of coking coal in the country.

 

Q2. The first commercial nuclear power station of India was built in?
भारत का पहला वाणिज्यिक परमाणु ऊर्जा स्टेशन कहाँ बनाया गया था?
(a) Kaiga / कैगा
(b) Tarapur/ तारापुर
(c) Narora / नरोरा
(d) Kota/कोटा

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Tarapur Atomic Power Station (T.A.P.S.) is located in Tarapur, Palghar, India. It was the first commercial nuclear power station built in India.

 

Q3. Nagarjuna Sagar Dam, one of the world’s largest is constructed on which river-
दुनिया के सबसे बड़े नागार्जुन सागर बांध का निर्माण किस नदी पर किया गया है?
(a) Kaveri /कावेरी
(b) Indus/ सिंधु
(c) Godavari /गोदावरी
(d) Krishna/कृष्णा

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Nagarjuna Sagar Dam is one of the world’s largest and tallest Masonry dams built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar which is in Nalgonda District, Telangana State, India.

 

Q4. Which of the following Hydro Power Project is in Tamil Nadu?
निम्नलिखित में से कौन सा हाइड्रो पावर प्रोजेक्ट तमिलनाडु में है?
(a) Iddukki / इडुक्की
(b) Kuttiyadi/ कुट्टीयाडी
(c) Kakkad/ कक्कड़
(d) Kundah/कुन्दाह

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The Kundah Hydro-electric Power Scheme is located in the Nilgiris, Tamil Nadu, India.

Q5. Which of the following is the largest completed hydroelectric power plant in India?
निम्नलिखित में से कौन भारत में सबसे बड़ा पूर्ण पनबिजली संयंत्र है?
(a) Koyna / कोयना
(b) Sardar Sarovar/ सरदार सरोवर
(c) Tehri/ टिहरी
(d) Nathpa Jhakri/ नाथपा झाकरी

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The Koyna Hydroelectric Project is the largest completed hydroelectric power plant in India. The dam is constructed across Koyna river in Maharashtra.

Q6. The Mettur Dam is one of the largest dams in India, located across which river?
मेट्टूर बांध भारत के सबसे बड़े बांधों में से एक है, यह किस नदी के पार स्थित है?
(a) Tapti/तपती
(b) Godavari/गोदावरी
(c) Krishna/कृष्णा
(d) Cauvery / काउवेरी

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Mettur Dam is one of the largest dams in India and the largest in Tamilnadu located across the river Cauvery where it enters the plains.

 

Q7. Which of the following is untraditional sources of Energy?
निम्नलिखित में से कौन सा ऊर्जा का अनैतिक स्रोत है?
(a) Coal /कोयला
(b) Fuel/ ईंधन
(c) Petroleum / पेट्रोलियम
(d) Geothermal / जियोथर्मल

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Geothermal energy is the heat energy that we get from hot rocks present in the earth’s crust.

 

Q8. Which states are related with Mahanadi Water Dispute Tribunal-
महानदी जल विवाद न्यायाधिकरण के साथ कौन से राज्य संबंधित हैं?
(a) Karnataka and Tamil Nadu/कर्नाटक और तमिल नाडू
(b) Odisha and Chhattisgarh/ओडिशा और छत्तीसगढ़
(c) Kerala and Karnataka/केरला और कर्नाटक
(d) Andhra Pradesh and Karnataka/आंध्र प्रदेश और कर्नाटक

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has constituted Mahanadi Water Dispute Tribunal for adjudication of longstanding disputes between Odisha and Chhattisgarh over sharing of Mahanadi river water.

 

Q9. Which one of the following is the largest source of electricity in India?
निम्नलिखित में से कौन भारत में बिजली का सबसे बड़ा स्रोत है?
(a) Hydro power/ हाइड्रो पावर
(b) Thermal power/ थर्मल पावर
(c) Nuclear power/ परमाणु ऊर्जा
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. A thermal power station is a power station in which heat energy is converted to electric power.

 

Q10. Cauvery Water Dispute is related to which of the following states?
कावेरी जल विवाद निम्नलिखित में से किस राज्य से संबंधित है?
(a) Kerala and Tamil Nadu/केरला और तमिल नाडू
(b) West Bengal and Chhattisgarh/पश्चिम बंगाल और छत्तीसगढ़
(c) Tamil Nadu and Karnataka/तमिल नाडू और कर्नाटक
(d) Andhra Pradesh and Karnataka/आंध्र प्रदेश और कर्नाटक

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The sharing of waters of the Cauvery River has been the source of a serious conflict between the two states of Tamil Nadu and Karnataka.

 

  >

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?