RRB JE General Awareness Quiz: 5th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of _______.
ओसिमम टेनुईफ़्लोरम ___________ का वैज्ञानिक नाम है
(a) Banyan/बरगद
(b) Pineapple/अनानास
(c) Babul/बबूल
(d) Tulsi/तुलसी

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.Ocimum tenuiflorum, commonly known as holy basil, tulasi or tulsi, is an aromatic perennial plant in the family Lamiaceae.

Q2. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Copper?
निम्नलिखित तत्वों में से किसकी परमाणु संख्या कॉपर की तुलना में अधिक है?
(a) Iron/ लोहा
(b) Chromium/क्रोमियम
(c) Bromine/ ब्रोमीन
(d) Cobalt/ कोबाल्ट

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Copper Atomic number: 29
Iron Atomic number: 26
Chromium Atomic number: 24
Bromine Atomic number: 35
Cobalt Atomic number: 27

Q3. Dollu Kunitha is a folk dance of _______.
डोल्लू कुनिथा _________ राज्य का लोक नृत्य है.
(a) Odisha/ओडिशा
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Dollu Kunitha dance, is a major form of art, occupies the pride of place among folk dances. Dollu Kunitha is a popular drum dance of Karnataka accompanied by singing.

Q4. Methane an air pollutant is produced ______.
एक वायु प्रदूषक, मीथेन किस प्रकार उत्पन्न होती है ?
(a) by action of ultraviolet light on nitrogenous compounds./ नाइट्रोजेनस यौगिकों पर पराबैंगनी प्रकाश की क्रिया से.
(b) as a by-product of manufacturing ammoniacal fertilizers/ औद्योगिक अमोनीकल उर्वरकों के उप-उत्पाद के रूप में
(c) by burning of coal in insufficient air/ अपर्याप्त वायु में कोयले को जलाने से
(d) by digestion of food by animals/ पशुओं के भोजन पाचन द्वारा

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.An important source of methane emissions is from enteric fermentation in farm animals. This creates 27% of human methane emissions. Animals like cows, sheep and goats are examples of ruminant animals. During their normal digestion process they create large amounts of methane. Enteric fermentation occurs because of microorganisms in the stomach of these animals. This creates methane as a by-product that is either exhaled by the animal or released via flatus.

Q5. The Shortest Day of the Year in the Northern Hemisphere occur on _____.
उत्तरी गोलार्ध में वर्ष का सबसे छोटा दिन _____ को होता है.
(a) 20th May/20 मई
(b) 21st June/21 जून
(c) 20th July/20 जुलाई
(d) 21st or 22nd December/ 21 या 22 दिसंबर

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.The shortest day and the longest night of the year in the Northern Hemisphere occur during winter solstice which is usually observed on 21 December or 22 December. In the Southern Hemisphere, it is the summer solstice and the longest day of the year.

Q6. Which ruler is also known as ‘Amitrochates’?
किस शासक को ‘Amitrochates’ के नाम से भी जाना जाता है?
(a) Ashoka/अशोका
(b) Bindusara /बिन्दुसार
(c) Chandragupta/चन्द्रगुप्त
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Bindusara was called ‘Amitrochates’ or the destroyer of enemies by the Greeks.

Q7. The First Battle of Panipat in 1526 was fought between the the Lodi Empire and _______.
1526 में पानीपत की पहली लड़ाई लोदी साम्राज्य और _______ के बीच लड़ी गई थी.
(a) Babur/ बाबर
(b) Humayun/ हुमायूं
(c) Akbar/ अकबर
(d) Aurangzeb/ औरंगजेब

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.The First Battle of Panipat, on 21 April 1526, was fought between the invading forces of Babur and the Lodi Kingdom. It took place in north India and marked the beginning of the Mughal Empire.

Q8. Who Invented ‘Piano’?
‘पियानो’ का अविष्कार किस के द्वारा किया गया था?
(a) Lloyd Groff Copeman/ लॉयड ग्रॉफ कोपेमन
(b) Bartolomeo Cristofori/ बार्टोलमेयो क्रिस्टोफरी
(c) Leonardo da Vinci/ लियोनार्डो दा विंची
(d) Philip Diehl/ फिलिप डील

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol.Bartolomeo Cristofori di Francesco was an Italian maker of musical instruments famous for inventing the piano.

Q9. The quantity of motion of a moving body is known as-
एक गतिमान वस्तु की गति की मात्रा को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Energy/ऊर्जा
(b) Power/पॉवर
(c) Momentum/संवेग
(d) Impulse/आवेग

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol.Momentum is a vector quantity that is the product of the mass and the velocity of an object or particle. The standard unit of momentum magnitude is the kilogram-meter per second (kg · m/s or kg · m · s -1 ).

Q10. What is the unit of the physical quantity “Young’s modulus”?
भौतिक मात्रा “यंगस मॉड्यूलस” की इकाई क्या है?
(a) newton/ न्यूटन
(b) erg/ अर्ग
(c) joule/जूल
(d) pascal/ पास्कल

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.Young’s modulus is a measure of the ability of a material to withstand changes in length when under lengthwise tension or compression. Sometimes referred to as the modulus of elasticity, Young’s modulus is equal to the longitudinal stress divided by the strain.Its SI unit is therefore the pascal (Pa or N/m2 or kg).