RRB JE General Awareness Quiz: 29th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What does BOD5 refer to?
BOD5 किससे सम्बन्धित है?
(a) Biochemical Oxygen Demand in 5 days/5 दिनों में बायोकेमिकल ऑक्सीजन डिमांड
(b) Biochemical Oxygen Demand in 5 hours/5 घंटे में बायोकेमिकल ऑक्सीजन डिमांड
(c) Biochemical Oxygen Demand in 5 months/5 महीने में बायोकेमिकल ऑक्सीजन डिमांड
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.The 5 day biochemical oxygen demand, or BOD5, is water quality parameter. BOD5 measures the quantity of biodegradable organic matter contained in water. This biodegradable organic matter is evaluated using the oxygen consumed by the microorganisms involved in natural purification mechanisms.

Q2. My passage from India is a book authored by….
My passage from India पुस्तक किसके द्वारा लिखी गयी है ?
(a) E.M. Foster/ ई.एम. फोस्टर
(b) Ismail Merchant/ इस्माइल मर्चेंट
(c) Khushwant Singh/ खुशवंत सिंह
(d) Amrita Pritam/ अमृता प्रीतम

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Ismail Merchant was an Indian-born film producer and director. He worked for many years in collaboration with Merchant Ivory Productions which included director (and Merchant’s longtime professional and domestic partner) James Ivory as well as screenwriter Ruth Prawer Jhabvala. Their films won six Academy Awards.

Q3. Longest day in the Northern hemisphere is ________.
उत्तरी गोलार्ध में सबसे लंबा दिन ________ है।
(a) 21st March/21 मार्च
(b) 21st September/21 सितंबर
(c) 21st June/21 जून
(d) 21st April/21 अप्रैल

Show Answer
S3. Ans.(c)‎
Sol.The June solstice of 2018 happens June 21, marking the first day of summer for the northern hemisphere. Earth’s tilted axis and orbit around the sun – not the planet’s rotation – is the driving force behind a solstice.

Q4. Chand Bardai wrote poem describing Prithviraj Chauhan’s life, the poem is named as?
चंद बरदाई ने पृथ्वीराज चौहान के जीवन का वर्णन करते हुए कविता लिखी थी , इस कविता का नाम क्या है?
(a) Kumārasambhava/ कुमारसंभव
(b) Prithviraj Raso/ पृथ्वीराज रासो
(c) Harsha Charit / हर्ष चरित
(d) Raghuvaṃsa/ रघुवंश

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.The Prithviraj Raso is a Brajbhasha epic poem about the life of the 12th century Indian king Prithviraj Chauhan. It is attributed to Chand Bardai, who according to the text, was a court poet of the king.

Q5. The force acting on an object is equal to the mass of that object times its acceleration, is Newton’s
किसी वस्तु पर कार्य करने वाला बल उसके त्वरण के समय उस वस्तु के द्रव्यमान के बराबर होता है, यह न्यूटन का कौन सा नियम है ?
(a) First law/ पहला नियम
(b) Second law/ दूसरा नियम
(c) Third law/ तीसरा नियम
(d) Fourth law/ चौथा नियम

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Newton’s second law is often stated as F=ma, which means the force (F) acting on an object is equal to the mass (m) of an object times its acceleration (a). This means the more mass an object has, the more force you need to accelerate it.

Q6. The Governor takes the oath of office by
राज्यपाल को किसके द्वारा शपथ दिलाई जाती है?
(a) Chief Justice of High Court/ उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(d) Vice President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Every Governor and every person discharging the functions of the Governor shall, before entering upon his office, make and subscribe in the presence of the Chief Justice of the High Court exercising jurisdiction in relation to the State, or, in his absence, the senior most Judge of that Court available (Article 159).

Q7. Who implemented the first email program on the ARPANET system?
ARPANET प्रणाली पर पहला ईमेल प्रोग्राम किसने लागू किया?
(a) Raymond Samuel Tomlinson/ रेमंड सैमुअल टॉमलिंसन
(b) Vint Cerf/ विंट सेर्फ़
(c) Robert E. Kahn/ रॉबर्ट ई. काह्न
(d) Lawrence Roberts/ लॉरेंस रॉबर्ट्स

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Raymond Samuel Tomlinson was a pioneering American computer programmer who implemented the first email program on the ARPANET system, the precursor to the Internet, in 1971; he is internationally known and credited as the inventor of email.

Q8. Who is the governor of Nagaland?
नागालैंड का गवर्नर कौन है?
(a) V.P. Singh Badnore/ वी.पी. सिंह बदनोर
(b) Padmanabha Balakrishna Acharya/ पद्मनाभ बालकृष्ण आचार्य
(c) Najma A. Heptulla/ नजमा ए. हेपतुल्ला
(d) S. C. Jamir/ एस. सी. जमीर

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Padmanabha Balakrishna Acharya is an Indian politician. He was appointed Governor of Nagaland on 14 July 2014 after President Pranab Mukherjee accepted resignation of Tripura Governor Vakkom Purushothaman. He also took the oath as the Hon’ble Governor of Assam (additional charge) on 12 December 2014.

Q9. Capital of Italy is?
इटली की राजधानी क्या है?
(a) Manama/ मनामा
(b) Bridgetown/ ब्रिजटाउन
(c) Rome/ रोम
(d) Brussels/ ब्रुजेल्स

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol. Italy, a European country with a long Mediterranean coastline, has left a powerful mark on Western culture and cuisine. Its capital, Rome, is home to the Vatican as well as landmark art and ancient ruins.

Q10. World Red Cross Day is observed on which of the following date?
विश्व रेड क्रॉस दिवस निम्नलिखित में से किस तारीख को मनाया जाता है?
(a) May 1/1 मई
(b) April 5/5 अप्रैल
(c) May 8/8 मई
(d) March 28/28 मार्च

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Red Crescent Day is celebrated on 8 May each year. This date is the anniversary of the birth of Henry Dunant (born 8 May 1828), the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.