RRB JE General Awareness Quiz: 22nd March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who developed the theory of Evolution?
किसने विकास के सिद्धांत को विकसित किया?
(a) Charles Darwin /चार्ल्स डार्विन
(b) Isaac Newton /इसाक न्यूटन
(c) Pranav Mistry /प्रणव मिस्त्री
(d) Galileo Galilei / गैलीलियो गैलीली

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.In the mid-19th century, Charles Darwin formulated the scientific theory of evolution by natural selection, published in his book On the Origin of Species (1859).It is the process by which organisms change over time as a result of changes in heritable physical or behavioral traits. Changes that allow an organism to better adapt to its environment will  help it survive and have more offspring.

Q2. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन दूरी की एक इकाई नहीं है?
(a) Light year /लाइट इयर
(b) Knot / क्नॉट
(c) Astronomical unit / खगोलीय इकाई
(d) Parsec / पार्सेक

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Knot, in navigation, measure of speed at sea, equal to one nautical mile per hour (approximately 1.15 statute miles per hour).(The light-year is a unit of length used to express astronomical distances and measures about 9.5 trillion kilometres or 5.9 trillion miles. As defined by the International Astronomical Union (IAU), a light-year is the distance that light travels in vacuum in one Julian year (365.25 days).The astronomical unit (symbol: au, ua, or AU) is a unit of length, roughly the distance from Earth to the Sun.The parsec (symbol: pc) is a unit of length used to measure large distances to astronomical objects outside the Solar System.)

Q3. How are legislative excesses of Parliament and state Assemblies checked?
संसद और राज्य विधानसभाओं की अतिरिक्त संवेदनशीलता पर रोक कैसे लग सकती है?
(a) Intervention from President/Governor / राष्ट्रपति / राज्यपाल से हस्तक्षेप
(b) No-confidence motions / अविश्वास प्रस्ताव
(c) Judicial review / न्यायिक समीक्षा
(d)General elections/आमचुनाव

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.The power of Judicial Review is incorporated in Articles 226 and 227 of the Constitution insofar as the High Courts are concerned. In regard to the Supreme Court Articles 32 and 136 of the Constitution, the judiciary in India has come to control by judicial review every aspect of governmental and public functions.

Q4. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Haryana is
हरियाणा की संसदीय सीटों की संख्या (लोकसभा) है:
(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.Population is the basis of allocation of seats of the Lok Sabha. As far as possible, every State gets representation in the Lok Sabha in proportion to its population as per 2001 census figures. There are 543 Parliamentary constituencies in India each electing one member.

Q5. Name the author of the book “Pakistan the Gathering Storm”.
“पाकिस्तान दि गैदरिंग स्टॉर्म” किताब के लेखक का नाम क्या है?
(a) Parvez Musharraf /परवेज मुशर्रफ
(b) Benazir Bhutto /बेनजीर भुट्टो
(c) Chetan Bhagat /चेतन भगत
(d) Javier Moro /जेवियर मोरो

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Benazir Bhutto was a Pakistani politician who served as Prime Minister of Pakistan from 1988 to 1990 and again from 1993 to 1996. She was the first woman to head a democratic government in a Muslim majority nation.

Q6. The film ‘Kai Po Che’ is based on the novel –
फिल्म ‘काई पो छे ‘ किस उपन्यास पर आधारित है?
(a) Lashkar/ लश्कर
(b) The Loving Dool/ द लविंग डूल
(c) The Story of My Marriage/ द स्टोरी ऑफ़ माई मैरिज
(d) The 3 Mistakes of My Life/ द थ्री मिस्टेक्स ऑफ़ माई लाइफ

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.Kai Po Che is dirested by Abhishek Kapoor and is based on Chetan Bhagat’s Novel The Three Mistakes Of My Life.

 

Q7. Cheraw, the Bamboo Dance, is associated with which of the following Indian States?
निम्नलिखित भारतीय राज्यों में से चेरो, बांस नृत्य किस राज्य से सम्बन्धित है?
(a) Mizoram/ मिजोरम
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(d) Manipur/ मणिपुर

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Cheraw dance is a ritual dance performed in Mizoram, India, consisting of four people holding two crossed pairs of bamboo staves. It is one of the most famous dances in Mizoram, and a center of attraction during festive occasions.

Q8. Which of the following festival associated with full-moon day?
निम्नलिखित में से कौन सा त्यौहार पूर्णिमा के दिन के साथ सम्बन्धित है?
(a) Eid-ul-Fitr/ ईद-उल-फ़ितर
(b) Chhath/ छठ
(c) Raksha Bandhan / रक्षा बंधन
(d) Diwali/ दिवाली

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Rakhi is basically a sacred thread of Rakhi is basically a sacred thread of protection embellished with the love and affection of a sister for her brother. This day is also known as Raksha Bandhan and celebrated on the full moon day of the Hindu month of Shravana in India.

 

Q9. Which country is separated from Pakistan by the Durand Line?
डूरण्ड रेखा द्वारा पाकिस्तान से कौन सा देश अलग हो गया है?
(a) India/ भारत
(b) Afghanistan/ अफगानिस्तान
(c) China/ चीन
(d) Nepal/ नेपाल

Show Answer


S9. Ans.(b)
Sol.The Durand Line is the boundary between Afghanistan and Pakistan. It was established in 1893 as a treaty between Sir Mortimer Durand, a British diplomat and civil servant of British colonial government and Abdur Rahman Khan, the Afghan Amir, to fix the limit of their respective spheres of influence and improve diplomatic relations and trade.

Q10. Financial Action Task Force (FATF) is an Inter-governmental Body established in 1989. It is concerned with –
वित्तीय कार्य टास्क फोर्स (एफएटीएफ) 1989 में स्थापित एक अंतर सरकारी निकाय है. यह _______से सम्बन्धित है?
(a) Money laundering/ मनी लॉंडरिंग
(b) Stock markets/ स्टॉक मार्केट्स
(c) Foreign Direct Investment/ प्रत्यक्ष विदेशी निवेश
(d) Foreign Institutional Investors/ विदेशी संस्थागत निवेशक

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol.The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions. The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system. The FATF is therefore a “policy-making body” which works to generate the necessary political will to bring about national legislative and regulatory reforms in these areas.It’s Headquarter is housed at Paris, France.