RRB JE General Awareness Questions : 8 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. National Film Awards has been administered since _____.
राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार _____ से प्रशासित किए गए हैं।
(a) 1973
(b) 1980
(c) 1987
(d) 1994

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The National Film Awards is the most prominent film award ceremonies in India. Established in 1954, it has been administered, along with the International Film Festival of India and the Indian Panorama, by the Indian government’s Directorate of Film Festivals since 1973.

Q2. Where do plants synthesize protein from?
पौधों को प्रोटीन को संश्लेषित कहां से मिलता है?
(a) Fatty Acids/फैटी एसिड
(b) Sugar/चीनी
(c) Amino Acids/एमिनो एसिड
(d) Starch/स्टार्च

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Amino acids play central roles both as building blocks of proteins and as intermediates in metabolism.

Q3. Which of the following is present in Nail polish remover?
नेल पॉलिश रिमूवर में निम्नलिखित में से क्या मौजूद है?
(a) Citric acid/साइट्रिक एसिड
(b) Acetone/एसीटोन
(c) Ethylene/एथिलीन
(d) Benzene/बेंजीन

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. In cosmetics, the most common use of acetone is in nail polish remover. Acetone is a colorless, flammable liquid that evaporates easily. It is an organic compound because carbon atoms are present in acetone’s chemical formula, which is (CH3)2O.

Q4. Jahangir was born in?
जहाँगीर का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1552
(b) 1570
(c) 1569
(d) 1600

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Nuruddin Muhammad Jahangir was the fourth Mughal Emperor from 1605 to 1627.

Q5. Which among the following is false about work?
निम्नलिखित में से क्या कार्य के बारे में सत्य नहीं है?
(a) If displacement is zero, work is zero/अगर विस्थापन शून्य है, तो कार्य शून्य है
(b) Work done can be negative/किया गया कार्य नकारात्मक हो सकता है
(c) It is a vector quantity/यह एक सदिश मात्रा है
(d) Its unit is Joule/इसकी इकाई जूल है

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.work done due to displacement caused by a force is a scalar quantity. The dot product of vector quantities is always scalar which means it is has only magnitude and no direction.

Q6. Who discovered electromagnetic induction?
इलेक्ट्रोमैग्नेटिक इंडक्शन की खोज किसने करी थी?
(a) K Scheele/के. शेले
(b) Faraday/ फैराडे
(c) Richard Smalley/ रिचर्ड स्मालेली
(d) Heisenberg/ हाइजेनबर्ग

Show Answer
S6. Ans.(b)
In 1831, Faraday discovered electromagnetic induction, the principle behind the electric transformer and generator. This discovery was crucial in allowing electricity to be transformed from a curiosity into a powerful new technology.

Q7. How many fundamental rights are there in the Constitution of India?
भारत के संविधान में कितने मौलिक अधिकार हैं?
(a) Five/पांच
(b) Six/छ:
(c) Seven/सात
(d) Eight/आठ

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Constitution guarantees six fundamental rights to Indian citizens as follows: (i) right to equality, (ii) right to freedom, (iii) right against exploitation, (iv) right to freedom of religion, (v) cultural and educational rights, and (vi) right to constitutional remedies.

Q8. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किस तत्व का गलनांक बिंदु सबसे कम होता है?
(a) Sodium/सोडियम
(b) Tin/टिन
(c) Radon/ रेडॉन
(d) Radium/रेडियम

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Radon has a melting point of -71.15°C

Q9. Convert decimal number 106 to binary.
दशमलव संख्या 106 को बाइनरी में बदलें
(a) 1101000
(b) 1101010
(c) 1100110
(d) 1110000

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The Decimal number 106 converts to 1101010 in binary and 6A in hex.

Q10. Government borrowing to finance budget deficits _____.
वित्तीय बजट के लिए सरकार को उधार _____
(a) will exert downward pressure on interest rates/ब्याज दरों पर निम्न दबाव डालेगा
(b) will have no effect on interest rates/का ब्याज दर पर कोई असर नहीं होगा
(c) will increase supply of loanable funds/ऋण योग्य फंडों की आपूर्ति में वृद्धि होगी
(d) will put upward pressure on interest rates/ब्याज दरों पर दबाव बढ़ाएगा

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Deficit financing is the budgetary situation where expenditure is higher than the revenue. It is a practice adopted for financing the excess expenditure with outside resources. The expenditure revenue gap is financed by either printing of currency or through borrowing.

RRB-JE