RRB JE General Awareness Questions – 22nd February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Asiatic black bear and snow leopard is found in which of the following places?
एशियाई काले भालू और हिम तेंदुए निम्नलिखित स्थानों में से किस में पाए जाते हैं?
(a) Sundarbans National Park/सुंदरबन राष्ट्रीय उद्यान
(b) Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks/नंदा देवी और फूलों की घाटी राष्ट्रीय उद्यान
(c) Keoladeo National Park/केओलादेओ नेशनल पार्क
(d) Manas Wildlife Sanctuary/मानस वन्यजीव अभयारण्य

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. The famed Nanda Devi National Park in Uttarakhand is richly diverse area and is home to rare and endangered animals, including the Asiatic black bear, brown bear, blue sheep and snow leopard.

 

Q2. BCG vaccine is given to protect from which of the following?
BCG टीका निम्नलिखित में से किस बिमारी से बचाने के लिए दिया जाता है?
(a) Jaundice/पीलिया
(b) Anaemia/खून की कमी
(c) Tuberculosis/यक्ष्मा
(d) Polio/पोलियो

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.The BCG vaccine is the only TB vaccine currently available. The BCG Vaccine is normally given to children, and is not normally given to adults.

 

Q3. The hardest part of the body is ______.
शरीर का सबसे कठोर हिस्सा ______ है
(a) Bones/हड्डियों
(b) Tooth Enamel/दांत की परत
(c) Skull/खोपड़ी
(d) Spinal Cord/मेरुदण्ड

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.Tooth enamel is the hardest and most highly mineralized substance in the human body. It’s a tissue and not a bone.

 

Q4. Which city is located on the banks of the river Alaknanda?
कौन सा शहर अलकनंदा नदी के तट पर स्थित है?
(a) Badrinath/बद्रीनाथ
(b) Ayodhya/अयोध्या
(c) Allahabad/इलाहाबाद
(d) Lucknow/लखनऊ

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.Badrinath is in the Garhwal Himalayas, on the banks of the Alaknanda River.

Q5. ___________ is a form of computer data storage which stores frequently used program instructions to increase the general speed of a system.
___________ एक कंप्यूटर डाटा संग्रहण का एक रूप है, जो सिस्टम की सामान्य गति को बढ़ाने के लिए अक्सर उपयोग किए गए प्रोग्राम निर्देशों को संग्रहीत करता है.
(a) Arithmetic Logic Unit/अरिथमेटिक लोजिक यूनिट
(b) Integrated Circuit/इंटीग्रेटेड सर्किट
(c) Random Access Memory/रैंडम एक्सेस मेमोरी
(d) Portable Document Format/पोर्टेबल डॉक्यूमेंट फॉर्मेट

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Random-access memory is a form of computer data storage that stores data and machine code currently being used. A random-access memory device allows data items to be read or written in almost the same amount of time irrespective of the physical location of data inside the memory.

Q6. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किसका गलनांक बिंदु सबसे कम है?
(a) Iron/आयरन
(b) Nitrogen/नाइट्रोजन
(c) Iodine/आयोडीन
(d) Lead/लेड

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Nitrogen is a chemical element with symbol N and atomic number 7. It was first discovered and isolated by Scottish physician Daniel Rutherford in 1772.

 

Q7. Which of these languages is generally not spoken in Southern part of India?
निम्नलिखित में से कौन सी भाषा भारत के दक्षिणी भाग में नहीं बोली जाती?
(a) Telugu/तेलुगू
(b) Konkani/कोंकणी
(c) Maithili/मैथिली
(d) Malayalam/मलयालम

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Maithili is one of the Bihari dialects.

 

Q8. What chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
जब एक चींटी काटती है तो किसी व्यक्ति के शरीर में कौन सा रसायन प्रवेश करता है?
(a) Formic Acid/फार्मिक एसिड
(b) Acetic Acid/एसिटिक एसिड
(c) Tartaric Acid/टैटरिक एसिड
(d) Citric Acid/सिट्रिक एसिड

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.The acid produced by ants is called formic acid.

 

Q9. What can be the maximum interval between two sessions of Parliament?
संसद के दो सत्रों के बीच अधिकतम अंतराल क्या हो सकता है?
(a) Three months / तीन महीने
(b) Four months / चार महीने
(c) Six months / छः महीने
(d) Nine months / नौ महीने

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.According to Article 85 of the constitution of India The President shall form time to time summon each House of Parliament to meet at such time and place as he thinks fit, but six months shall not intervene between its last sitting in one session and the date appointed for its first sitting in the next session.

 

Q10. Who is regarded as ‘The Father of Economics’?
अर्थशास्त्र के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) J. M. Keynes/जे. एम. केनेस
(b) J. K. Galbraith/जे के. गैल्ब्राथ
(c) Vernon Smith/वर्नोन स्मिथ
(d) Adam Smith/एडम स्मिथ

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol.Adam Smith was an 18th-century philosopher renowned as the father of modern economics, and a major proponent of laissez-faire economic policies.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?