RRB JE General Awareness Questions – 15th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Sumitranandan Pant was a noted ______.
सुमित्रानंदन पंत एक प्रसिद्ध ______ थे।
(a) Boxer/ बॉक्सर
(b) Swimmer/ तैराक
(c) Poet/ कवि
(d) Painter/ चित्रकार

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Sumitranandan Pant was an Indian poet.

 

Q2. Which of the following river is known as Dakshin Ganga?
निम्नलिखित में से किस नदी को दक्षिण गंगा के नाम से जाना जाता है?
(a) Brahmaputra/ब्रह्मपुत्र
(b) Ganga/गंगा
(c) Godavari/गोदावरी
(d) Krishna/कृष्णा

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Godavari river is known as Dakshin Ganga because it is the longest river of south India

 

Q3. Who is considered as the spiritual guru of Gandhiji??
गांधीजी के आध्यात्मिक गुरु के रूप में किसे माना जाता है?
(a) Gopal Krishna Gokhale/गोपाल कृष्ण गोखले
(b) Shrimad Rajchandra/श्रीमद राजचंद्र
(c) Rabindranath Tagore/रबिन्द्रनाथ टैगोर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.Shrimad Rajchandra who was a Gujarati poet and philosopher, is considered to be the spiritual guru of Gandhiji.

 

Q4. Which physical quantity is measured in ‘siemens’?
‘सीमेंस’ में कौन सी भौतिक मात्रा मापी जाती है?
(a) Electric potential / इलेक्ट्रिक क्षमता
(b) Electrical conductance / विद्युत चालन
(c) Magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह
(d) Refractive index / अपवर्तक सूचकांक

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.The siemens is the derived unit of electric conductance, electric susceptance and electric admittance in the International System of Units (SI).

Q5. All of the following are the aims of Lok Adalat, except
निम्नलिखित सभी लोक अदालत के लक्ष्य है किसके अतिरिक्त-
(a) Secure justice to the weaker sections / कमजोर वर्गों के लिए सुरक्षित न्याय
(b) Mass disposal of the cases / सार्वजनिक मामलों का निपटान
(c) Give the power to rule in the hands of the common man / आम आदमी के हाथों शासन करने की शक्ति दें
(d) Minimize cost and delay / लागत और देरी को कम करें

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.Lok Adalat is one of the alternative dispute redressal mechanisms, it is a forum where disputes/cases pending in the court of law or at pre-litigation stage are settled/ compromised amicably. Lok Adalats have been given statutory status under the Legal Services Authorities Act, 1987.

Q6. Bhartiya Janta Party was formed as a separate party in
भारतीय जनता पार्टी की स्थापना एक अलग पार्टी के रूप में कब हुई थी?
(a) 1925
(b) 1955
(c) 1980
(d) 2001

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The BJP is the successor party of the BJS, which merged itself into the Janata Party in 1977. The BJP was formed as a separate party in 1980 after internal differences in the Janata Party resulted in the collapse of the Janata government in 1979.

 

Q7. In which language, Lok Sabha debates are printed?
लोकसभा के वाद-विवाद किस भाषा में मुद्रित होते है?
(a) Hindi/हिंदी
(b) English/अंग्रेजी
(c) Sanskrit/संस्कृत
(d) Both Hindi & English/हिंदी और अंग्रेजी दोनों

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Three versions of the Lok Sabha Debates are prepared, viz., a Hindi Version, an English Version and an Original Version. Out of these, Hindi and English versions, are printed and distributed among the members and others. The Original Version is kept in the Parliament Library, suitably bound, for purposes of record and reference only.

 

Q8. Kane Stuart Williamson is a cricketer of ______.
केन स्टुअर्ट विलियमसन ______ के क्रिकेटर हैं।
(a) South Africa/दक्षिण अफ्रीका
(b) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(c) England/इंग्लैंड
(d) New Zealand/ न्यूजीलैंड

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Kane Stuart Williamson is a New Zealand international cricketer who is currently the captain of the New Zealand national team.

 

Q9. Who wrote the book ­”The three Musketeers”?
“द थ्री मस्किटर्स” पुस्तक किसने लिखी है?
(a) EM Forster/ ई.एम. फोरस्टर
(b) Gunter Grass/ गंटर ग्रास
(c) Edward Luce/ एडवर्ड लूस
(d) Alexandre Dumas/ अलेक्जेंडर डुमास

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. The Three Musketeers is a historical adventure novel written in 1844 by French author Alexandre Dumas.

 

Q10. How many chromosomes does a human cell contain?
मानव कोशिका में कितने क्रोमोसाम होते हैं?
(a) 6
(b) 26
(c) 46
(d) 66

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol.In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females. Females have two copies of the X chromosome, while males have one X and one Y chromosome.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?