RRB JE General Awareness Questions : 15 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Evaporation of water takes place in which part of plants?
पानी का वाष्पीकरण पौधों के किस हिस्से में होता है?
(a) Stem/तना
(b) Stomata/रंध्र
(c) Branch/डाली
(d) Fruit/फल

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Plants ‘breathe’ too, but they do it through tiny openings in leaves called stomata. Stomata open and close to allow the intake of carbon dioxide and the release of oxygen.

Q2. Kalakkad-Mundanthurai Tiger Reserve is in which state?
कलक्कड-मुंडथुराई टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Tamil Nadu/तमिलनाडु
(b) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़
(c) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(d) Uttarakhand/उत्तराखंड

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve (KMTR) located in the Southern Western Ghats in Tirunelveli District and Kanyakumari District in the South Indian state of Tamil Nadu, is the second-largest protected area in Tamil Nadu

Q3. Picture of which US President is on the 5 dollar note?
5 डॉलर के नोट पर अमेरिका के किस राष्ट्रपति की तस्वीर है?
(a) George Washington/जॉर्ज वाशिंगटन
(b) Thomas Jefferson/थॉमस जेफरसन
(c) Abraham Lincoln/अब्राहम लिंकन
(d) Andrew Jackson/एंड्रयू जैक्सन

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. $5 bill features the 16th U.S. President (1861-65), Abraham Lincoln’s portrait on the front and the Lincoln Memorial on the back.

Q4. Which country is the largest producer of Guava?
कौन सा देश अमरुद का सबसे बड़ा उत्पादक देश है?
(a) Brazil/ब्राज़िल
(b) China/चीन
(c) United States/संयुक्त राज्य अमेरिका
(d) India/भारत

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.India, China, and Thailand are the biggest producers of guava, a tropical fruit that is native to Mexico, Central, and South America.

Q5. Port Blair is the Capital City of _____.
पोर्ट ब्लेयर _____ की राजधानी शहर है.
(a) Andaman and Nicobar Islands/ अंडमान और निकोबार द्वीप
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Bihar/बिहार
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.Port Blair on South Andaman Island is the capital city of the Andaman and Nicobar Islands, an Indian territory in the Bay of Bengal.

Q6. The wilting of plants takes place due to _____.
पौधे _____ के कारण मुरझा जाते हैं?
(a) Photosynthesis/प्रकाश संश्लेषण
(b) Transpiration/स्वेद
(c) Absorption/अवशोषण
(d) Respiration/श्वसन

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.Transpiration is the process by which moisture is carried through plants from roots to small pores on the underside of leaves, where it changes to vapor and is released to the atmosphere. Transpiration is essentially evaporation of water from plant leaves.

Q7. Which glass is used to make spectacles?
चश्मा बनाने के लिए कौन से ग्लास का उपयोग किया जाता है?
(a) Crook’s glass / क्रूक ग्लास
(b) Potash glass / पोटाश ग्लास
(c) Jena glass / जेना ग्लास
(d) Soda glass / सोडा ग्लास

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.Crook’s glass is a type of glass that contains cerium and other rare earths and has a high absorption of ultraviolet radiation; used in sunglasses.

Q8. Who is known as the father of computing?
कंप्यूटिंग के पिता के रूप में कौन जाना जाता है?
(a) Charles Faraday / चार्ल्स फैराडे
(b) Michael Jonathan / माइकल जोनाथन
(c) Charles Babbage / चार्ल्स बेबेज
(d) Douglas Well / डगलस खैर

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol.Charles Babbage,English mathematician and inventor who is credited with having conceived the first automatic digital computer.

Q9. Where is Dachigam National Park located?
दचीगम राष्ट्रीय उद्यान कहां स्थित है?
(a) Uttarakhand / उत्तराखंड
(b) Mizoram / मिजोरम
(c) Jammu & Kashmir / जम्मू और कश्मीर
(d) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir.

Q10. In terms of size, Uranus ranks no. __________ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, यूरेनस हमारे सौर मंडल में __________ स्थान पर है.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Uranus is the seventh planet from the Sun and the third largest (by diameter).