RRB JE General Awareness Questions : 11 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following is also known as the Biochemical Laboratory of the Human Body?
निम्नलिखित में से क्या मानव शरीर के बायोकेमिकल प्रयोगशाला के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Small Intestine/ छोटी आंत
(b) Brain / मस्तिष्क
(c) Pancreas/ अग्नाशय
(d) Liver / लीवर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The liver’s main job is to filter the blood coming from the digestive tract, before passing it to the rest of the body. The liver also detoxifies chemicals and metabolizes drugs. As it does so, the liver secretes bile that ends up back in the intestines. The liver also makes proteins important for blood clotting and other functions.

Q2. How many steps are there in Suryanamaskar?
सूर्य नमस्कार में कितने चरण हैं?
(a) 24
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sun Salutation or more popularly known as Surya Namaskar is a set of asanas that massages, detoxifies, and stimulates almost every organ of the human body and brings suppleness to the spine.

Q3. What is the capital of Canada?
कनाडा की राजधानी क्या है?
(a) Wellington / वेलिंगटन
(b) Canberra / कैनबरा
(c) Oslo / ओस्लो
(d) Ottawa / ओटावा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ottawa is the capital city of Canada. It stands on the south bank of the Ottawa River in the eastern portion of southern Ontario.

Q4. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of West Bengal is
पश्चिम बंगाल की संसदीय सीटों (राज्यसभा) की संख्या कितनी है?
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 31

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Rajya Sabha is the upper house of the Parliament of India. West Bengal elects 16 seats and they are indirectly elected by the state legislators of West Bengal.

Q5. Who wrote the book “Five Point Someone: What Not to Do at IIT”?
” Five Point Someone: What Not to Do at IIT ” किताब किसने लिखी थी?
(a) Jhumpa Lahiri / झुम्पा लाहिरी
(b) Amish Tripathi / अमिश त्रिपाठी
(c) Kiran Bedi / किरण बेदी
(d) Chetan Bhagat / चेतन भगत

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Five Point Someone: What not to do at IIT is a 2004 novel written by Indian author Chetan Bhagat.

Q6. Aurangzeb (1658–1707 AD) was the ruler of which dynasty?
औरंगज़ेब (1658–1707 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Nanda / नंदा
(b) Mughal / मुगल
(c) Maurya / मौर्या
(d) Haryanka / हर्यंका

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Muhi-ud-Din Muhammad, commonly known by the sobriquet Aurangzeb or by his regnal title Alamgir, was the sixth, and widely considered the last effective Mughal emperor.

Q7. Electrons move around the nucleus in _______ motion.
इलेक्ट्रॉन _______ गति में नाभिक के चारों ओर घूमते हैं.
(a) translatory/ट्रांस्लेटरी
(b) spin/स्पिन
(c) orbital/ऑर्बिटल
(d) vibrational/वाईब्रेस्नल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. An electron is a negatively charged subatomic particle. It can be either free (not attached to any atom), or bound to the nucleus of an atom. Electrons in atoms exist in spherical shells of various radii, representing energy levels. The larger the spherical shell, the higher the energy contained in the electron.

Q8. Which constitutional amendment is called the ‘Mini Constitution’?
किस संवैधानिक संशोधन को ‘मिनी संविधान’ कहा जाता है?
(a) 42nd Amendment/42वां संशोधन
(b) 43rd Amendment/43वां संशोधन
(c) 44th Amendment/44वां संशोधन
(d) 45th Amendment/45वां संशोधन

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

Q9. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?
महाराष्ट्र की अजंता गुफाएँ किस धर्म की चट्टानों को काटकर बनाई गए गुफा स्मारक है?
(a) Sikhism/सिख धर्म
(b) Buddhism/बौद्ध धर्म
(c) Christianity/ईसाई धर्म
(d) Hinduism/हिंदू धर्म

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Ajanta Caves are about 29 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 CE in Aurangabad district of Maharashtra state of India.

Q10. The yellow colour of human urine is due to
मानव मूत्र के पीले रंग के होने का कारण क्या है?
(a) Bile Salts/पित्त नमक
(b) Cholesterol/कोलेस्ट्रॉल
(c) Lymph/लसीका
(d) Urochrome/यूरोक्रोम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Urochrome is a breakdown product of hemoglobin related to the bile pigments, found in the urine and responsible for its yellow color.