Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB JE Exam: Physics (Work & Energy) Quiz | 7th March

RRB JE Exam: Physics (Work & Energy) Quiz | 7th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1.Energy used in solar cookers, solar distillation plants, solar power plants is known as
सौर कुकर, सौर आसवन संयंत्रों, सौर ऊर्जा संयंत्रों में प्रयुक्त ऊर्जा को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Chemical energy/ रासायनिक ऊर्जा
(b) Solar energy/ सौर ऊर्जा
(c) Thermal energy/ ऊष्मीय ऊर्जा
(d) Nuclear energy/ परमाणु ऊर्जा

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Solar energy is radiant light and heat from the Sun that is harnessed using a range of ever-evolving technologies such as solar heating, solar thermal energy, solar architecture, molten salt power plants and artificial photosynthesis.


Q2. One horse power is equal to

एक हॉर्स पॉवर किस के बराबर होती है?
(a)790 watts/ वाट
(b)700 watts/ वाट
(c)720 watts/ वाट
(d)746 watts/ वाट

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A power level of 1 hp is approximately equivalent to 746 watt s (W).


Q3. When a body falls freely under gravity, then the work done by the gravity is

जब कोई वस्तु गुरुत्वाकर्षण के तहत स्वतंत्र रूप से गिरती है, तो गुरुत्वाकर्षण द्वारा किया गया कार्य _________ होता है
(a) Positive/ सकारात्मक
(b) Negative/ नकारात्मक
(c) Zero/शून्य
(d) Infinity/ अनंत

Show Answer
Ans.(a)
Sol. If a force acting on a body has a component in the direction of displacement, then the work done by the force is positive. Hence when a body falls freely under the influence of gravity the work done by the gravity is positive.

Q4. When a body slides against a rough horizontal surface, the work done by friction is
जब कोई वस्तु किसी खुरदरी क्षैतिज सतह से टकराती है, तो घर्षण द्वारा किया गया कार्य क्या होता है?
(a) Positive/ सकारात्मक
(b) Zero/शून्य
(c) Negative/ नकारात्मक
(d) Constant/ स्थिर

Show Answer
Ans.(c)
Sol. If a force acting on a body has a component in the opposite direction of displacement, the work done is negative, when a body slides against a rough horizontal surface, its displacement is opposite to that of the force of friction. He works done by the friction is negative.


Q5.Energy possessed by a body due to its stationary is called its

एक स्थैतिक अवस्था के कारण किसी वस्तु के पास मौजूद ऊर्जा को क्या कहा जाता है?
(a) heat energy/ उष्ण ऊर्जा
(b) kinetic energy/ गतिज ऊर्जा
(c) potential energy/ स्थितिज ऊर्जा
(d) chemical energy/रासायनिक उर्जा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Potential energy is the energy possessed by a stationary body .


Q6. During inter conversion of energy from one form to other forms, total energy at any time
remains
एक रूप से दूसरे रूप में ऊर्जा के अंतर रूपांतरण के दौरान, किसी भी समय कुल ऊर्जा क्या होती है?
(a) constant/ स्थिर
(b) zero /शून्य
(c) increasing/बढती है
(d) decreasing/घटती है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. During interconversion of energy from one form to other forms, total energy at any time remains constant.


Q7. A moving car possesses

एक चलती हुई गाडी में ________ उर्जा होती है
(a)sound energy/ ध्वनि ऊर्जा
(b)mechanical energy/ यांत्रिक ऊर्जा
(c)heat energy/ उष्ण ऊर्जा
(d)chemical energy/ रासायनिक उर्जा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A moving car possesses mechanical energy due to its motion.


Q8.What happens to its potential energy when an object is taken to high altitude?
जब किसी वस्तु को ऊँचाई पर ले जाया जाता है तो उसकी संभावित ऊर्जा का क्या होता है?
(a)Its potential energy increases/इसकी संभावित ऊर्जा बढती है
(b)Its potential energy decreases/इसकी संभावित ऊर्जा घटती है
(c)Its potential energy remain same/इसकी संभावित उर्जा समान रहती है
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. When an object is taken to high altitude Its potential energy increases.


Q9.The energy possessed by an oscillating pendulum of a clock is

एक घड़ी के दोलन पेंडुलम के अधीन कौन सी ऊर्जा होती है?
(a) Kinetic energy / गतिज ऊर्जा
(b) Potential energy / स्थितिज ऊर्जा
(c) Restoring energy/ रीस्टोरिंग ऊर्जा
(d) Mechanical energy/ यांत्रिक ऊर्जा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The energy possessed by an oscillating pendulum of a clock is called mechanical energy. It is a combination of kinetic energy and potential energy.



Q10. If the velocity of a body is doubled its kinetic energy
यदि किसी वस्तु का वेग दोगुना कर दिया जाता है, तो उसकी गतिज ऊर्जा _______
(a) Gets doubled /दो गुनी हो जाती है
(b) Becomes half /आधी हो जाती है
(c) Does not change / नहीं बदलती
(d) Becomes 4 times/चार गुणा हो जाती है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. If the velocity is doubled then the kinetic energy increases by the four time.

 

 

 

    
For SSC Exams
SSC PRIME (12 Months) 
@899
For Railways Exams

Railway PRIME 

@899
For SSC
Railways Exams 

COMBO PRIME 
@1499
For SSC |

Railways | Bank | Insurance Exams 
 
MAHA PRIME 
@2399

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD