RRB JE Exam: Physics (Unit & Dimensions) Quiz | 18th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1.[ML-1T-2] is the dimensional formula of
[ML-1T-2] किसका आयामी सूत्र है?
(a) Force/बल
(b) Coefficient of friction/ घर्षण गुणांक
(c) Modulus of elasticity/ लोच के मापांक
(d) Energy/ ऊर्जा

Show Answer
Ans(c)
Sol. Modulus of elasticity is defined as the ratio of tangential stress to the shearing strain, within the elastic limit. Its unit is N/m2 or Pascal and its dimensional formula is [ML-1T-2].

 

Q2. The dimensional formula of coefficient of viscosity is
श्यानता के गुणांक का आयामी सूत्र क्या है?
(a) [MLT-1]
(b) [M-1L2T-2]
(c) [ML-1T -1]
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol. [ML-1T -1] is the dimensional formula of coefficient of viscosity.

 

Q3. What is the correct sequence in which the lengths of the following units increase?
वह सही क्रम क्या है जिसमें निम्नलिखित इकाइयों की लंबाई बढ़ती है?
1. Angstrom/ एंग्स्ट्रॉम
2. Micron/ माइक्रोन
3. Nanometer/ नैनोमीटर
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 1, 2
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 3, 1

Show Answer
Ans (c)
Sol. The multiplier for the given units are as follows:
1 Angstrom = 10-10m.
2 Micron = 10-6m
3 Nanometer = 10-9m
Hence, the order in which the lengths of the given units increase is given by
Angstrom, Nanometer, Micron
Therefore, the correct sequence is 1, 3, 2.

 

Q4. The dimensional formula of couple
कपल का आयामी सूत्र क्या है?
(a) ML2T-2
(b)MLT-1
(c) ML-1T-1
(d) M1L1T-2

Show Answer

Ans. (a)
Sol. When two equal yet opposite forces act on a body they said to be forming a couple. The dimensional formula of couple ML2T-2
            
 

Q5. Match List-I with List -II and select the correct answer using the codes given below the lists:
सूची-I का सूची-II से मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कूट का उपयोग करके सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I / सूची-I List-II/ सूची-II
A. Distance / दूरी 1. Hertz / हर्ट्ज़
B. Energy / ऊर्जा 2. Light Year / प्रकाश वर्ष
C. Intensity of sound / ध्वनी की तीव्रता 3. Joule / जूल
D. Frequency / आवृत्ति 4. Decibel / डेसिबल

Codes:/कूट:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 2 1 3 4

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Light-year is a unit of length, joule is the unit of energy. Intensity of sound is measured in decibel. Frequency is measured in hertz (Hz).

 

Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes given below:
सूची-I का सूची-II से मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कूट का उपयोग करके सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I List-II
A. Temperature/तापमान 1. Kelvin/केल्विन
B. Power/ शक्ति 2. Watt/वाट
C. Pressure/ दबाव 3. Pascal/पास्कल
D. Force/बल 4. Newton/ न्यूटन

Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 4 3

 

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The unit of temperature is kelvin, power is measured in watt, pressure in pascal and force in newton.
        
Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
सूची-I का सूची-II से मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कूट का उपयोग करके सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I List-II
A. Acceleration/ त्वरण 1. Joule/ जौल
B. Electric current/ विद्युत प्रवाह 2. Newton second/ न्यूटन सेकंड
C. Work done/ किया गया कार्य 3. Ampere/एम्पेयर
D. Impulse/ आवेग 4. Metre per sec²/ मीटर प्रति सेकंड वर्ग
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 1 2
Show Answer
Ans.(c)
Ans. The unit of acceleration is metre per sec2. The unit of electric current is ampere. The unit of work done is joule. The unit of impulse is newton second.
            
Q8.Dimensional formula of thermal conductivity is
ऊष्मीय चालकता का आयामी सूत्र है?
(a) ML2T -3θ-1
(b) ML2T -2θ-4
(c) ML2T -2θ-1
(d) MLT -3θ-1

Show Answer
Ans(d)
Sol. The dimension of thermal conductivity is M 1 L 1 T − 3 Θ − 1. These variables are mass (M), length (L), time (T), and temperature (Θ).
           
Q9. Which of the following is a possible dimensionless quantity?
निम्नलिखित में से कौन सा एक संभव आयामरहित मात्रा है?
(a) Velocity gradient/ वेग प्रवणता
(b) Pressure gradient/ दाब प्रवणता
(c) Displacement gradient/ विस्थापन प्रवणता
(d) Force gradient/ बल प्रवणता

Show Answer
Ans (c)
Sol. Displacement gradient is a dimensionless quantity.
Q10. Which of the following is not scalar quantity?
निम्नलिखित में से कौन सी अदिश राशि नहीं है?
(a) Time/ समय
(b) Volume/ आयतन
(c) Density/ घनत्व
(d) Momentum/ संवेग

 

Show Answer
Ans (d)
Sol. Momentum is a vector quantity. A vector quantity possesses both a magnitude and direction.

You may also like to read:

 

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?