RRB JE Exam: Physics (Sound) Quiz | 25th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1. Mechanical waves
यांत्रिक तरंगें-
(a) are longitudinal only/ केवल अनुदैर्ध्य हैं
(b) transverse only/ केवल अनुप्रस्थ
(c) can be both longitudinal and transverse/ अनुदैर्ध्य और अनुप्रस्थ दोनों हो सकते हैं
(d) none of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol.A mechanical wave is a wave that is an oscillation of matter, and therefore transfers energy through a medium. Mechanical waves can be both longitudinal and transverse.

 


Q2. Transverse waves can propagate

अनुप्रस्थ तरंगे किस में फैल सकती हैं?
(a) both in a gas and in a metal/ गैस और धातु दोनों में
(b) in a gas but not in a metal/ गैस में लेकिन धातु में नहीं
(c) not in a gas but in a metal/ गैस में नहीं परन्तु एक धातु में
(d) neither in a gas nor in a metal/ न तो गैस में और न ही धातु में

Show Answer
Ans(c)
Sol. The particles in transverse waves move perpendicularly to the direction of propagation so it cannot propagate in a gas or a liquid because there is no mechanism for driving motion perpendicular to the propagation of the wave.

 


Q3. Waves which do not require any material medium for its propagation is–

तरंगे जिनके प्रसार के लिए किसी भी भौतिक माध्यम की आवश्यकता नहीं होती है-
(a) Matter waves/ द्रव्य तरंगें
(b) Mechanical waves/ यांत्रिक तरंगें
(c) Elastic waves/ लोचदार लहरें
(d) Electromagnetic waves/ विद्युतचुम्बकीय तरंगें

Show Answer
Ans(d)
Sol. Electromagnetic waves differ from mechanical waves in that they do not require a medium to propagate. This means that electromagnetic waves can travel not only through air and solid materials, but also through the vacuum of space.

 


Q4. Sound travel fastest in

ध्वनि सबसे तेज किस में यात्रा करती है ?
(a) steel/स्टील
(b) air/हवा
(c) water/पानी
(d) vacuum/ वेक्यूम

Show Answer
Ans(a)
Sol. The speed of sound depends on the medium in which it is transported. Sound travels fastest through solids, slower through liquids and slowest through gases.


Q5. The period of pendulum depends upon

पेंडुलम की अवधि किस पर निर्भर करती है?
(a) mass /द्रव्यमान
(b) length/लम्बाई
(c) amplitude/ आयाम
(d) energy/ ऊर्जा

Show Answer
Ans(b)
Sol. The period of swing of a simple gravity pendulum depends on its length.


Q6. If a pendulum is allowed to oscillate into jar containing water, its time period will

यदि एक पेंडुलम को पानी से भरे जार में डाला जाता है, तो इसकी समय अवधि ______ होगी?
(a) increase/बढ़ जाएगी
(b) decrease/घट जाएगी
(c) remain same /समान रहेगी
(d) none of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(a)
Sol. If a pendulum is allowed to oscillate into jar containing water, its time period will increase.


Q7. If the mass of the pendulum is doubled, the time period

यदि पेंडुलम का द्रव्यमान दोगुना हो जाता है, तो समय अवधि
(a) becomes double / दोगुनी हो जाती है
(b) becomes half /आधी हो जाती है
(c) becomes four times /चार गुणा हो जाती है
(d) remains same/समान रहेगी

Show Answer
Ans(d)
Sol. T is the time period of the pendulum, L is the pendulum length and g is the acceleration due to gravity. Hence, time period of a pendulum is independent of the mass of its bob. Thus, if we increase the mass of the bob of a pendulum by a factor of 3, its time period will remain unchanged.


Q8. The phenomenon in which the amplitude of oscillation of pendulum decreases gradually is called

वह घटना जिसमें पेंडुलम के परिसंचरण का आयाम धीरे-धीरे कम हो जाता है क्या कहलाता है?
(a) decay period of oscillation/ परिसंचरण की क्षय अवधि
(b) damping/ डेम्पिंग
(c) building up oscillation/ परिसंचरण का निर्माण
(d) maintained oscillation/ परिसंचरण बनाए रखा

Show Answer
Ans(b)
Sol. Damping is any effect that tends to reduce the amplitude of vibrations. In mechanics, the internal friction may be one of the causes of such damping effect.


Q9. The product of the time period of a wave and its frequency is

किसी तरंग की समयावधि और उसकी आवृत्ति का गुणनफल क्या होता है?
(a) infinite/ अनंत
(b) zero/शून्य
(c) unity/यूनिटी
(d) None /कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol. Frequency is the number of occurrences of a repeating event per unit of time. It is also referred to as temporal frequency, which emphasizes the contrast to spatial frequency and angular frequency. The period is the duration of time of one cycle in a repeating event, so the period is the reciprocal of the frequency.so The product of the time period of a wave and its frequency is unity.


Q10. Out of the following, which frequency is not clearly audible to the human ear?

निम्नलिखित में से, कौन सी आवृत्ति स्पष्ट रूप से मानव कान के लिए श्रव्य नहीं है?
(a) 30 Hz
(b) 30,000 Hz
(c) 300 Hz
(d) 3000 Hz

Show Answer
Ans(b)
Sol. Sound waves with frequency ranging from 20 Hz to 20 KHz is known are audible sound. More then 20KHz is not audible sound.

 

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?