RRB JE 2019 Exam: Physics Quiz [Heat] | 11th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1. Heat energy of an object is
किसी वस्तु की ऊष्मा ऊर्जा क्या होती है?
(a) The average energy of the molecules of the object / वस्तु के अणुओं की औसत ऊर्जा
(b) The total energy of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं की कुल ऊर्जा
(c) The average velocity of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं का औसत वेग
(d) The average P.E. of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं की औसत स्थितिज ऊर्जा

S1.Ans(b)
Sol. The transfer or flow due to the difference in temperature between the two objects is called heat. Heat energy of an object is the total energy of the molecules of the object.

Q2. Earliest thermometer was developed by
शुरुआती थर्मामीटर द्वारा विकसित किया गया था?
(a) Celsius/ सेल्सीयस
(b) Fahrenheit/ फारेनहाइट
(c) Kelvin/केल्विन
(d) Galileo/गैलिलियो

S2.Ans(d)
Sol. Galileo Galilei is often claimed to be the inventor of the thermometer.

Q3. The temperature at which both the Fahrenheit and Centigrade scales have the same value is
किस तापमान पर फारेनहाइट और सेंटीग्रेड दोनों का मूल्य समान है
(a) -60°
(b) -40°
(c) -20°
(d) 0°

S3.Ans(b)
Sol. The temperature when both the Celsius and Fahrenheit scales are the same is -40 degrees.

Q4. Gas thermometers are more sensitive than the liquid thermometers because of the gases
गैस थर्मामीटर तरल थर्मामीटर की तुलना में अधिक संवेदनशील होते हैं क्योंकि गैसें-
(a) have low specific heat/ कम विशिष्ट ऊष्मा होता है
(b) have high specific heat/ उच्च विशिष्ट ऊष्मा होता है
(c) have large coefficient of expansion/ विस्तार का बड़ा गुणांक है
(d) are lighter/ हल्की होती है

S4.Ans(a)
Sol. Gas thermometers are more sensitive because gas has low specific heat than liquids.

Q5. Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel takes place through the process of
एक हीटर कॉइल से खाना पकाने के बर्तन तक उष्ण ऊर्जा का स्थानांतरण किस प्रक्रिया से किया जाता है?
(a) Convection only/ केवल संवहन
(b) Conduction and convection only/ केवल संचालन और संवहन
(c) Radiation and convection only/ केवल विकिरण और संवहन
(d) Convection, conduction and radiation / संवहन, चालन और संचालन

S5. Ans.(c)
Sol. Conduction is the transfer of heat energy by direct contact, convection is the movement of heat by actual motion of matter; radiation is the transfer of energy with the help of electromagnetic waves. So radiation and convection are the example of Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel.

Q6. The absolute zero is a temperature at which….
पूर्ण शून्य वह तापमान है जिस पर-
(a) Molecular motion in a gas would cease/ गैस में आणविक गति बंद हो जाएगी
(b) Water freezes/ पानी जम जाता है
(c) All gases become liquid/ सभी गैसें तरल हो जाती हैं
(d) All gases become solid/ सभी गैसें ठोस हो जाती हैं

S6.Ans(a)
Sol. Absolute zero is the lowest possible temperature where nothing could be colder and no heat energy remains in a substance.That temperature Molecular motion in a gas would cease.

Q7. The temperature of a body is an indicator of
शरीर का तापमान किस का एक संकेतक है?
(a) The total energy of the molecules of the body / शरीर के अणुओं की कुल ऊर्जा
(b) The average energy of the molecules of the body/ शरीर के अणुओं की औसत ऊर्जा
(c) The total velocity of the molecules of they body / शरीर के अणुओं का कुल वेग
(d) The average kinetic energy of the molecules of the body / शरीर के अणुओं की औसत गतिशील ऊर्जा

S7. Ans.(d)
Sol. The temperature of a body is an indicator of the average kinetic energy of the molecules of the body .

Q8. Which of the following in the correct device that converts thermal energy into electrical energy?
निम्न में से कौन सा उपकरण थर्मल ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में परिवर्तित करता है?
(a) constant volume gas thermometer/ स्थिर आयतन गैस थर्मामीटर
(b) liquid-in-glass thermometer/ लिक्विड-इन-ग्लास थर्मामीटर
(c) thermopile/ थर्मापाइल
(d) none of these/इनमें से कोई नहीं

S8.Ans(c)
Sol. A thermopile is an electronic device that converts thermal energy into electrical energy.

Q9. The normal temperature of the human body is
मानव शरीर का साधारण तापमान क्या है?
(a) 37°
(b) 37°F
(c) 104°F
(d) 36.8°C

S9.Ans(a)
Sol. The normal human body temperature is often stated as 36.5–37.5 °C.

Q10. When an object is heated, the molecules of that object
जब किसी वस्तु को गर्म किया जाता है, तो उस वस्तु के अणु
(a) began to move faster/ तेजी से आगे बढ़ने लगते हैं
(b) lose energy/ ऊर्जा कम होती है
(c) become heavier/ भारी हो जाते है
(d) become lighter/हलके हो जाते है

S10.Ans(a)
Sol. When heat is added to a substance, the molecules and atoms vibrate faster. Then the molecules of that object began to move faster.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?