Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB JE Exam: Physics (Heat) Quiz| 14th March

RRB JE Exam: Physics (Heat) Quiz| 14th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Mercury thermometers can be used to measure temperature up to
कितने तापमान को मापने के लिए पारा थर्मामीटर का उपयोग किया जा सकता है
(a) 260°C
(b) 100°C
(c) 360°C
(d) 500°C

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Show Answer
S1. Ans(c)
Sol. Mercury thermometers cover a wide temperature range from −37 to 360 °C.


Q2. The temperature of a gas is measured with a

गैस का तापमान किसके द्वारा मापा जाता है?
(a) platinum resistance thermometer / प्लैटिनम प्रतिरोध थर्मामीटर
(b) pyrometer / पाइरोमीटर
(c) gas thermometer / गैस थर्मामीटर
(d) vapour pressure thermometer / वाष्प दाब थर्मामीटर

Show Answer
S2. Ans(b)
Sol. The temperature of a gas is measured with a pyrometer.


Q3. The temperature of the sun is measured with

सूर्य का तापमान __________ के साथ मापा जाता है
(a) platinum thermometer / प्लैटिनम थर्मामीटर
(b) pyrometer / पाइरोमीटर
(c) gas thermometer / गैस थर्मामीटर
(d) vapour pressure thermometer / वाष्प दाब थर्मामीटर

Show Answer
S3. Ans(b)
Sol. The temperature of the sun is measured with pyrometer.

Q4. Fahrenheit scale divides two fixed points into
फ़ारेनहाइट स्केल दो निश्चित बिंदुओं को कितने भाग में विभाजित करता है
(a) 180 parts /180 भाग
(b) 212 parts /212 भाग
(c) 100 parts /100 भाग
(d) 32 parts /32 भाग

Show Answer
S4. Ans(a)
Sol.Fahrenheit scale, the space between the two fixed points is divided into 180 parts.



Q5. SI unit of heat is
ऊष्मा की SI इकाई क्या है ?
(a) Calorie / कैलोरी
(b) Joule / जौल
(c) Kelvin/ केल्विन
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S5. Ans(b)
Sol. The SI unit of heat is Hoyle named after a famous scientist joule.


Q6. When an object is heated, the molecules of that object
जब कोई वस्तु गर्म होती है, तो उस वस्तु के अणु-
(a) began to move faster / तेजी से आगे बढ़ने लगते हैं
(b) lose energy / ऊर्जा खो देते है
(c) become heavier / भारी हो जाते है
(d) become lighter / हल्का हो जाते है

Show Answer
S6. Ans(a)
Sol. When heat is added to a substance the molecules in it starts moving faster. The space between them increases thus expanding and taking up space.


Q7. Which of the following substances has greatest specific heat?

निम्नलिखित में से किस पदार्थ में सबसे अधिक विशिष्ट ऊष्मा होती है?
(a) Iron / लोहा
(b) Gold/सोना
(c) Copper / तांबा
(d) Mercury / पारा

Show Answer

S7. Ans(a)
Sol. Iron has greatest specific heat as given option.

Q8. One Joule is approximately equal to
एक जूल लगभग किस के बराबर होता है?
(a) 0.28 cal
(b) 0.32 cal
(c) 0.24 cal
(d) 4.2 cal

Show Answer
S8. Ans(c)
Sol. One Joule is approximately equal to 0.24 cal


Q9. Glaciers always melt at the ………… first.

ग्लेशियर हमेशा सबसे पहले ………… पर पिघलते हैं
(a) top surface / ऊपर की सतह
(b) sides /साइड
(c) bottom / तल
(d) middle surface / बीच की सतह

Show Answer
S9. Ans(c)
Sol. As the pressure increases toward the base of the glacier, the melting point of water decreases, and the ice melts. Hence Glaciers always melt at the bottom first.



Q10. Calorimeters are generally made of
कैलोरीमीटर आमतौर पर किस से बने होते हैं?
(a) copper /तांबा
(b) brass / पीतल
(c) aluminum / अल्युमीनियम
(d) zinc/ जस्ता

Show Answer
S10. Ans(a)
Sol. A calorimeter box is made up of Copper because Cu has low SHC & thus it reaches the equilibrium temperature quickly by absorbing a small amount of heat.

You may also like to read:

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD