RRB JE Exam: Chemistry(Metals and their compounds) Quiz | 16th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1.Brass contains
पीतल में क्या शामिल होता है?
(a) copper and zinc/ तांबा और जस्ता
(b) copper and tin/तांबा और टिन
(c) copper and silver/तांबा और चांदी
(d) copper and Nickel/तांबा और निकल

Show Answer
 S1.Ans(a)
Sol. Brass is a metal composed primarily of copper and zinc.

 

Q2.Flux reacts with the impurities to form fusible material which is known as
फ्लक्स, फुसिब्ल सामग्री बनाने के लिए अशुद्धियों के साथ प्रतिक्रिया करता है जिसे ______ के रूप में जाना जाता है
(a) gangue/ आधात्री
(b) slag/स्लैग
(c) anode/एनोड
(d) none/कोई नहीं

Show Answer
S2.Ans(b)
Sol.Flux reacts with the impurities to form fusible material which is known as slag.

 

Q3.Malachite is a mineral of
मैलाकाइट _______ का एक खनिज है
(a) Mg
(b) Cu
(c) Al
(d) Fe

Show Answer
S3.Ans(b)
Sol. Malachite is a green copper carbonate hydroxide mineral with a chemical composition of Cu2(CO3)(OH)2. It was one of the first ores used to produce copper metal.

 

 Q4. Cyanide process is used for extraction of
साइनाइड प्रक्रिया का उपयोग किस के निष्कर्षण के लिए किया जाता है?
(a) Ag
(b) Au
(c) Cu
(d) Zn

Show Answer

S4.Ans(b)
Sol. Cyanide can be used to extract gold, either in a controlled mill environment, or more crudely on rock piles in the open.
            
 

Q5.The magnetic separation is used for increasing concentration of the following
चुंबकीय पृथक्करण का उपयोग निम्नलिखित की एकाग्रता बढ़ाने के लिए किया जाता है?
(a) Horn silver/हॉर्न सिल्वर
(b) Calcite/ केल्साइट
(c) Haematite/ हेमाटाइट
(d) Magnesite/ मैग्नेसाइट

Show Answer
S5.Ans(c)
Sol. This method is widely used for the separation of two minerals, when one of them happens to be magnetic. The magnetic mineral can be separated from the non-magnetic one by this method. The magnetic separation is used for increasing concentration of Haematite.


Q6.Heating of a ore below its melting point in the absence of air is known as

एक अयस्क को हवा की अनुपस्थिति में इसके गलनांक बिंदु से कम पर गर्म करने को किस रूप में जाना जाता है
(a) Roasting/रोस्टिंग
(b) Smelting/ प्रगलन
(c) Refining / विनय
(d) Calcination/ निश्चूर्णन

Show Answer
S6.Ans(d)
Sol. Heating of ore in the absence of air below its melting point is called Calcination.
        
Q7. In blast furnace, iron oxide is reduced by
ब्लास्ट फर्नेस में, आयरन ऑक्साइड किसके द्वारा कम किया जाता है
(a) Silica/ सिलिका
(b) CO
(c) C
(d) lime stone/ चूना पत्थर
Show Answer
S7.Ans(b)
Sol. In a blast furnace, a substance called coke reacts with oxygen to form carbon monoxide(CO). The carbon monoxide (a strong reducing agent) then reacts with iron oxide (in the form of hematite or magnetite) to form pig iron (mainly Fe) and carbon dioxide.
            
Q8. Which of the following metal is obtained by leaching its over with dilute cyanide solution?
निम्नलिखित में से कौन सी धातु तनु साइनाइड घोल के साथ इसकी लीचिंग द्वारा प्राप्त की जाती है?
(a) Silver/ चांदी
(b) Titanium/ टाइटेनियम
(c) Vanadium/ वैनेडियम
(d) Zinc/ जस्ता

Show Answer
S8.Ans(a)
Sol. Silver is obtained by leaching its over with dilute cyanide solution.
           
Q9. Van Arkel method for purification of metals involves converting the metal to a
धातुओं की शुद्धि के लिए वैन आर्केल विधि में धातु को किस में परिवर्तित करना शामिल है?
(a) Volatile stable compound/ वाष्पशील स्थिर यौगिक
(b) volatile unstable compound/ वाष्पशील अस्थिर यौगिक
(c) non-volatile stable compound/ गैर-वाष्पशील स्थिर यौगिक
(d) none of these/ इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S9.Ans(b)
Sol. Van Arkel method is used for purifying metals like Ti and Zn which are then refined. This method is used to obtain ultra-pure metals. It is also called as Vapor Phase refining. The process involves the decomposition of the metal compound into different unstable substances when heat is supplied.
Q10. Plaster of Paris is made from
प्लास्टर ऑफ पेरिस किससे बनाया जाता है
(a) Marble/ मार्बल
(b) Bauxite/ बॉक्साइट
(c) Limestone/ चूना पत्थर
(d) Gypsum/ जिप्सम

 

Show Answer
S10.Ans(d)
Sol. A white powdery slightly hydrated calcium sulfate CaSO4·¹/₂H2O made by calcining gypsum and used chiefly for casts and molds in the form of a quick-setting paste with water.

You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?