RRB JE Exam: Chemistry Quiz | 16th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Acids reach with bases to give–
एसिड के क्षार के साथ प्रतिक्रिया करने पर ____ प्राप्त होता है।
(a) Ester/एस्टर
(b) Alcohol/अल्कोहल
(c) Salt/नमक
(d) None/कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol. The reaction of an acid with a base is called a neutralization reaction. The products of this reaction are a salt and water.



Q2. The pH value of milk is–
दूध का पीएच मान है-
(a) 2. 4
(b) 3. 8
(c) 6. 6
(d) 8. 0

Show Answer
Ans(c)
Sol. Fresh cows milk has a pH of between 6.7 and 6.5. Values higher than 6.7 denote mastitic milk and values below pH 6.5 denote the presence of colostrum or bacterial deterioration. Because milk is a buffer solution, considerable acid development may occur before the pH changes. That would make it very slightly acidic.


Q3. The pH of water at 25°C is 7. When it is heated to 100°C, the pH of water–
25 ° C पर पानी का पीएच 7 होता है। जब इसे 100 ° C तक गर्म किया जाता है, तो पानी के पीएच में ___
(a) Increases/वृद्धि होती है
(b) Decreases/कमी होती है
(c) Remains same/समान रहता है
(d) Decreases up to 50°C and then increases./ 50 ° C तक घट जाता है और फिर बढ़ जाता है।

Show Answer
Ans(b)
Sol. pH decreases with increase in temperature. But this does not mean that water becomes more acidic at higher temperatures.

Q4. Hydrochloric acid is also known as
हाइड्रोक्लोरिक एसिड को _____ के रूप में भी जाना जाता है।
(a) Galic acid/गैलिक एसिड
(b) Picric acid/पिरक एसिड
(c) Muriatic acid/मुरिएटिक एसिड
(d) Chloric acid/क्लोरिक एसिड

Show Answer
Ans(c)
Sol. Muriatic acid is one of the names for hydrochloric acid, a corrosive strong acid. It is also known as spirits of salt or acidum salis. “Muriatic” means “pertaining to brine or salt”. The chemical formula for muriatic acid is HCl.

 

Q5. The purest form of water in nature is
प्रकृति में जल का शुद्धतम रूप है-
(a) Rain water /वर्षा-जल
(b) Lake water/झील का जल
(c) River water/नदी का जल
(d) Sea water/समुद्रजल

Show Answer
Ans(a)
Sol. Rain water is considered the purest form of water. Impurities and salts present in water on earth are left behind during vaporisation by the sun. However, the rain water we receive on earth is not necessarily pure, as it brings down impurities and particles present in the atmosphere along with it.

 

Q6. Match List I (Compound) with II (Nature) and select the correct answer using the code given below the Lists:
सूचीI (Compound) का सूची II (Nature)से मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गये कूटों का प्रयोग करके उपयुक्त उत्तर का चयन कीजिये:
List-I                         List-II
A. Sodium hydroxide/ 1. Strong acid/
B. Calcium oxide/       2. Alkali/
C. Acetic acid/           3. Weak acid/
D. Hydrochloric acid / 4. Base/

सूची-I सूची-II
A. सोडियम हाइड्रॉक्साइड 1. प्रबल अम्ल
B. कैल्शियम ऑक्साइड 2. ऐल्कलाइ
C. असेटिक एसिड 3. दुर्बल अम्ल
D. हाइड्रोक्लोरिक एसिड 4. क्षार

Code: A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2

Show Answer
Ans(b)
Sol. Sodium hydroxide is a highly caustic base and alkali that decomposes proteins at ordinary ambient temperatures and may cause severe chemical burns. Calcium oxide is base and Acetic acid is a weak monoprotic acid. Hydrochloric acid is strong acid.


Q7. Curd is sour due to presence of
_____की उपस्थिति के कारण दही खट्टा होता है।
(a) Citric Acid/सिट्रिक एसिड
(b) Lactic Acid/लैक्टिक एसिड
(c) Acetic Acid/एसिटिक एसिड
(d) None/कोई नहीं

Show Answer

Ans(b)
Sol. Sour taste is due to the production of lactic acid by Lactobacillus bacteria (LAB). These bacteria convert lactose in milk to lactic acid.

Q8. Which one is weak acid?
दुर्बल अम्ल कौन सा है?

(a) Citric acid/सिट्रिक एसिड
(b) Hydrochloric acid/हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(c) Sulphuric acid/सुल्फुरिक एसिड
(d) Nitric acid/नाइट्रिक एसिड

Show Answer
Ans(a)
Sol. Citric acid is weak acid.


Q9. Rancidity can be defined as oxidation of fats and oils that changes
रैन्सिडिटी को वसा और तेलों के ऑक्सीकरण के रूप में परिभाषित किया जा सकता है जिससे ____ परिवर्तित होता है।
(a) Only the taste of food/केवल भोजन का स्वाद
(b) Only the smell of food/केवल भोजन की गंध
(c) Both taste and smell of food/भोजन का स्वाद और गंध दोनों
(d) Only the color of food/केवल भोजन का रंग

Show Answer
Ans(c)
Sol. Rancidity can be defined as oxidation of fats and oils that changes both taste and smell of food.


Q10. The pH value of a sample of multiple-distilled water is
बहु-आसुत जल के नमूने का पीएच मान है-
(a) zero/शून्य
(b) very near to seven/सात के निकट
(c) very near to zero/शून्य के निकट
(d) 14

Show Answer
Ans(b)
Sol. Pure distilled water should be neutral with a pH of 7.

You may also like to read: