RRB JE Exam: Chemistry (Periodic Table) Quiz| 13th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1. The electron affinity of chlorine is highest than that of fluorine due to–
क्लोरीन की इलेक्ट्रान बन्धुता फ्लोरीन से अधिक होती है, ___________ के कारण
(a) Its highest reactivity / इसकी उच्चतम प्रतिक्रिया है
(b) Bigger size / बड़ा आकार
(c) Difference in their electronic configuration / उनके इलेक्ट्रॉनिक कॉन्फ़िगरेशन में अंतर
(d) Smaller nuclear charge / छोटा परमाणु प्रभार

Show Answer
Ans(b)
Sol. Fluorine, though higher than chlorine in the periodic table, has a very small atomic size. This makes the fluoride anion so formed unstable (highly reactive) due to a very high charge/mass ratio. As a result, fluorine has an electron affinity less than that of chlorine.


Q2. Electron affinity of noble gases is–
उत्कृष्ट गैसों की इलेक्ट्रान बन्धुता कितनी होती है?
(a) Almost zero / लगभग शून्य
(b) Low / कम
(c) High / उच्च
(d) Very high / बहुत अधिक

Show Answer
Ans(a)
Sol. Noble Gases have complete valence electron shells.Most elements ‘want’ to have a complete electron shell with 8 electrons. Since the Noble Gases already have that ‘perfect status’ then they have an affinity of 0. Affinity is the change in energy of the atom when an electron is added.


Q3. Metal with maximum density here is-
इनमें से अधिकतम घनत्व वाली धातु कौन सी है?
(a) Fe
(b) Mo
(c) Hg
(d) Os

Show Answer
Ans(d)
Sol. The densest chemical element is osmium (which is a metal). Osmium has a density of around 22 grams per cubic centimeter, about twice the density of lead.

Q4. The calculation of electronegativities was first done by-
इलेक्ट्रोनगेटिविटीज की गणना पहली बार किस के द्वारा गई थी?
(a) Slater /स्लेटर
(b) Pauling /पॉलिंग
(c) Bohr / बोह्र
(d) Mulliken / मुल्लिकेन

Show Answer
Ans(b)
Sol. The most commonly used method of calculation is that originally proposed by Linus Pauling.



Q5. In the following four elements, the ionization potential of which one is the highest-
निम्नलिखित चार तत्वों में, निम्नलिखित में से किस की आयनीकरण क्षमता सबसे अधिक है-
(a) Argon /आर्गन
(b) Barium / बेरियम
(c) Cesium / सीज़ियम
(d) Oxygen/ ऑक्सीजन

Show Answer
Ans(a)
Sol. Argon is the highest ionization potential energy.


Q6. The element having lowest melting point in periodic table is-

आवर्त सारणी में सबसे कम गलनांक बिंदु वाला तत्व कौन सा है?
(a) Hg
(b) He
(c) W
(d) Cs

Show Answer
Ans(b)
Sol.The chemical element with the lowest melting point is Helium.


Q7. First of all the elements were classified by–
सबसे पहले सभी तत्वों को किस के द्वारा वर्गीकृत किया गया था?
(a) Lother Meyer / लोथर मेयर
(b) Newland /न्यू लैंड
(c) Mendeleev / मेंडलीव
(d) Dobereiner / डॉबेराइनर

Show Answer
Ans(b)
Sol. An English scientist by the name of John Newlands tried to classify the elements in a unique manner. He first started by arranging all the elements in a ascending order according to their atomic weights.


Q8. The elements with atomic numbers 2, 10, 18, 36, 54 and 86 are all–

परमाणु संख्या 2, 10, 18, 36, 54 और 86 वाले सभी तत्व ________ हैं
(a) Inert gas / अक्रिय गैस
(b) Light metals / हल्की धातुएँ
(c) Halogens / हैलोजन
(d) Rare earth metals / पृथ्वी की दुर्लभ धातु

Show Answer
Ans(a)
Sol. The elements with atomic numbers 2, 10, 18, 36, 54 and 86 are all Inert gas.


Q9. Which of the following among alkali metals is most reactive?
क्षार धातुओं में निम्नलिखित में से कौन सी सबसे अधिक प्रतिक्रियाशील है?
(a) Na
(b) K
(c) Rb
(d) Cs

Show Answer
Ans(d)
Sol. Cesium and francium are the most reactive elements in this group. Alkali metals can explode if they are exposed to water.



Q10. The total number of lanthanide elements is–

लैंथेनाइड तत्वों की कुल संख्या कितनी है?
(a) 8
(b) 32
(c) 14
(d) 10

Show Answer
Ans(c)
Sol. The lanthanide series consists of the 14 elements, with atomic numbers 58 through 71,

You may also like to read: