RRB JE Exam: Chemistry (Atomic Structure) Quiz | 20th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1.Cathode rays have –
कैथोड किरणों में ________ होता है.
(a) mass only/केवल द्रव्यमान
(b) charge only/ केवल चार्ज
(c) no mass and no charge/ कोई द्रव्यमान और कोई चार्ज नहीं
(d) mass and charge both/द्रव्यमान और चार्ज दोनों

Show Answer
S1.Ans(d)
Sol.A cathode ray is a beam of electrons and electrons have mass and charge both.

 

Q2.Neutron was discovered by
न्यूट्रॉन किस के द्वारा खोजा गया था?
(a) J.J. Thomson/जे. जे. थोमसन
(b) Chadwick/चैडविक
(c) Rutherford/ रदरफोर्ड
(d) Priestley/ प्रीस्टलि

Show Answer
S2.Ans(b)
Sol. Neutron was discovered by James Chadwick. Sir James Chadwick was a British physicist who was awarded the 1935 Nobel Prize in Physics for his discovery of the neutron in 1932.

 

Q3.The discovery of neutron became very late because–
न्यूट्रॉन की खोज बहुत देर से हुई क्योंकि-
(a) it is present in nucleus/ यह नाभिक में मौजूद होता है
(b) it is fundamental particle/ यह मौलिक कण है
(c) it does not move/यह हिलता नहीं है
(d) it does not carry any charge/ यह कोई चार्ज नहीं लेता है

Show Answer
S3.Ans(d)
Sol. The discovery of neutron became very late because it does not carry any charge.

 

Q4.The three basic components of an atom are–
एक परमाणु के तीन मौलिक संघटक हैं-
(a) Protons, neutrons and ions/ प्रोटॉन, न्यूट्रॉन और आयन
(b) Protons, neutrons and electrons/ प्रोटॉन, न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन
(c) Protium, deuterium and tritium/ प्रोटियम, ड्यूटेरियम और ट्रिटियम
(d) Protons, neutrinos and ions/ प्रोटॉन, न्युट्रीनो और आयन

Show Answer

S4.Ans(b)
Sol. The three main parts of a atom is protons, neutrons and electrons. Protons – have a positive charge, located in the nucleus, Protons and neutrons have nearly the same mass while electrons are much less massive. Neutrons- Have a negative charge, located in the nucleus.
            
 

Q5.The word ‘insolation’ means
शब्द ‘आतपन’ का मतलब है
(a) Matters which insulates/पदार्थ जो इन्सुलेट होते है
(b) Incoming solar radiation/ आगामी सौर विकिरण
(c) Insoluble matters/ अघुलनशील पदार्थ
(d) None/कोई नहीं

Show Answer
S5.Ans(b)
Sol. The amount of solar radiation reaching a given area.

 

Q6.Which of the properties of the element is a whole number?
तत्व का कौन सा गुण पूर्ण संख्या है?
(a) atomic weight/ परमाणु भार
(b) atomic number/ परमाणु क्रमांक
(c) atomic radius/ परमाणु त्रिज्या
(d) atomic volume/ परमाणु आयतन

Show Answer
S6.Ans(b)
Sol. The property of elements which is always a whole number is its atomic number i.e. the number of protons and electrons.
Q7.Neutrino has–
न्युट्रीनो में-
(a) charge +1, mass 1/ चार्ज +1, द्रव्यमान 1
(b) charge 0, mass 0/चार्ज 0, द्रव्यमान 0
(c) charge -1, mass 1/ चार्ज -1, द्रव्यमान 1
(d) charge 0, mass 1/ चार्ज 0, द्रव्यमान 1
Show Answer
S7.Ans(b)
Sol.A neutrino is a subatomic particle that is very similar to an electron, but has no electrical charge and a very small mass, which might even be zero.
            
Q8.Electromagnetic radiation with maximum wavelength is–
अधिकतम तरंग दैर्ध्य के साथ विद्युत चुम्बकीय विकिरण है-
(a) Ultraviolet/ पराबैंगनी
(b) Radio waves/ रेडियो तरंगें
(c) X-rays/ एक्स-रे
(d) Infrared/ इन्फ्रारेड

Show Answer
S8.Ans(b)
Sol. The electromagnetic spectrum includes, from longest wavelength to shortest: radio waves, microwaves, infrared, optical, ultraviolet, X-rays, and gamma-rays.
           
Q9.Rydberg’s constant for hydrogen line is–
हाइड्रोजन लाइन के लिए रिडबर्ग नियतांक क्या है?
(a) 109678 cm-1
(b) 109.678 cm-1
(c) 1096.78 cm-1
(d) 10.9678 cm-1

Show Answer
S9.Ans(a)
Sol. The Rydberg constant, has the value 109,678 cm−1 for hydrogen.
Q10.The concept of dual nature of radiation was proposed by–
विकिरण की दोहरी प्रकृति की अवधारणा किस के द्वारा प्रस्तावित की गयी थी?
(a) Max planck/ मैक्स प्लैंक
(b) de-Broglie/ दे ब्राग्ली
(c) Heisenberg/ हाइजेनबर्ग
(d) Pauling/ पॉलिंग

 

Show Answer
S10.Ans(b)
Sol. Light is said to have a dual character. Such studies on light were made by Einstein in 1905. Louis de Broglie, in 1924 extended the idea of photons to material particles such as electron and he proposed that matter also has a dual character-as wave and as particle.

You may also like to read:

 

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?