RRB JE Exam: Biology Quiz | 12th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1. Tissue which is responsible for the secondary growth
कौन सा ऊतक माध्यमिक विकास के लिए जिम्मेदार है?
(a) xylem/ जाइलम
(b) Phloem/ फ्लाएम
(c) Cambium/ केंबियम
(d) Cortex/ कॉर्टेक्स

Show Answer
Ans(c)
Sol. In many vascular plants, secondary growth is the result of the activity of the two lateral meristems, the cork cambium and vascular cambium.


Q2. How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern?
एक फर्न के एर्गोनोमियम में कितने गर्दन की नलिका कोशिकाएँ पाई जाती हैं?
(a) One/एक
(b) Two/दो
(c) Three/तीन
(d) Four/चार

Show Answer
Ans(a)
Sol. One neck canal cells are found in the archegonium of a fern.


Q3. Food prepared by plant is transported to different part of plant through
पौधे द्वारा तैयार भोजन को पौधे के विभिन्न भाग में किस के द्वारा पहुँचाया जाता है?
(a) Xylem/ जाइलम
(b) Cortex/ कॉर्टेक्स
(c) Phloem/ फ्लाएम
(d) Pith/पीथ

Show Answer
Ans(c)
Sol. The function of the phloem tissue is to transport food nutrients such as glucose and amino acids from the leaves and to all other cells of the plant, this is called translocation.

Q4. Water and mineral in plant is transported through
पौधे में पानी और खनिज किसके माध्यम से पहुँचाया जाता है?
(a) Xylem/ जाइलम
(b) Phloem/ फ्लाएम
(c) Pith/ पीथ
(d) cortex/ कॉर्टेक्स

Show Answer
Ans(a)
Sol. The main function of xylem is to transport water, and some soluble nutrients including minerals and inorganic ions, upwards from the roots to the rest of the plant.



Q5. Apical meristematic tissue is responsible for
एपिकल मेरिस्टेमेटिक ऊतक किस के लिए जिम्मेदार है?
(a) Growth in length/ लंबाई में वृद्धि
(b) Growth in thickness/ मोटाई में वृद्धि
(c) Growth in cortex/ कोर्टेक्स में वृद्धि
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(a)
Sol. Both roots and shoots have meristematic tissue at their tips called apical meristems that are responsible for the lengthening of roots and shoots.


Q6. Number of stomata is less and sunkin in
रंध्रों की संख्या किसमें कम और अंदर डूबी हुई होती है?
(a) Mesophytes/ मेसोफायत
(b) Halophytes/ लवणोद्भिद्
(c) Hydrolphytes/ जलोद्भिद
(d) Xerophytes/ मरूद्भिद

Show Answer
Ans(d)
Sol. Sunken stomata are a feature of many plants in deserts and other dry environments. This plants are generally reffered to as xerophytes. Stomata are tiny holes, generally on the bottom surfaces of leaves, that allow for gas exchange and the release of water vapor.


Q7. Velamen tissue in orchids are found in
ऑर्किड में वेलमेन ऊतक कहाँ पाए जाते हैं?
(a) Shoot/शूट
(b) root/जड़
(c) Leaf/पत्ते
(d) Flower/फूल

Show Answer
Ans(b)
Sol. Velamen is a spongy, multiple epidermis that covers the roots of some epiphytic or semi-epiphytic plants, such as orchid and Clivia species. The velamen of an orchid is the white or gray covering of aerial roots.


Q8. Trunk of tree increases in grith due to cell division in
कोशिका विभाजन के कारण ग्रिथ किसमें वृक्ष का ट्रंक बढ़ जाता है?
(a) Vascular tissue/ संवहनी ऊतक
(b) Meristematic tissue/ मेरिस्टेमेटिक ऊतक
(c) Cortex/ कॉर्टेक्स
(d) Pith/पीथ

Show Answer
Ans(b)
Sol. Trunk of tree increases in grith due to cell division in Meristematic tissue.


Q9. Trnasverse section of an old tree stem show fifty annual ring. The age of tree will be
एक पुराने पेड़ के तने का अनुप्रस्थ भाग पचास वार्षिक वलय दिखाता है। वृक्ष की आयु होगी?
(a) 25 yr/वर्ष
(b) 49 yr/ वर्ष
(c) 50 yr/ वर्ष
(d) 100 yr/ वर्ष

Show Answer
Ans(c)
Sol. Trnasverse section of an old tree stem show fifty annual ring. The age of tree will be 50 yr.



Q10. Hydrophytes float on the water surface due to presence of
__________ की उपस्थिति के कारण हाइड्रोफाइट पानी की सतह पर तैरते हैं?
(a) collenchyma/ कोलेन्काइमा
(b) Scelerenchyma/ स्क्लेरेनकाइमा
(c) Aerenchyma/ एरेनकाइमा
(d) Mesenchyma/ मेसेंकाइमा

Show Answer
Ans(c)
Sol. Hydrophytes float on the water surface due to presence of Aerenchyma.

You may also like to read: