RRB JE Exam: Biology Quiz | 23rd January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Pencillin is extracted from —
पेनिसिलिन का उद्धरण होता है – 
(a) yeast/ ख़मीर
(b) algae/ शैवाल
(c) fungus / कवक
(d) lichen/ लाइकेन

Show Answer
Ans.(c) 
Sol. Penicillin is produced from the genus of fungi “penicillia”. All penicillin are â-lactam antibiotics and are used in the treatment of bacterial infections caused by susceptible, usually Gram-positive, organisms.

Q2. Which is the effect of antigen in an ill person ?
किसी बीमार व्यक्ति पर प्रतिजन का क्या प्रभाव होता है?
(a) It increases the production of W.B.C. / यह W.B.C. का उत्पादन बढ़ाता है
(b) It increases the production of antibiotics/ यह एंटीबायोटिक्स का उत्पादन बढ़ता है
(c) It increase the production of anti-serum against bacteria / यह बैक्टीरिया के खिलाफ प्रतिसीरमी का उत्पादन बढ़ाता है
(d) It prevents the growth of bacteria / यह बैक्टीरिया के विकास को रोकता है

Show Answer
Ans (b) 
Sol. Vaccines containing antigens are introduced into the body, stimulating the immune system response by instructing B cells, with assistance from T cells,
to produce antibodies. Antibodies are produced to fight the weakened or dead viruses in the vaccine.The immune system prepares to destroy real and
stronger viruses in the future. When new antigens enter the body, white blood cells called macrophages engulf them; process the information contained in
the antigens, and send it to the T cells so that an immune system response can be mobilized.

Q3. Which among the following helps in circulation of blood ?
निम्नलिखित में से क्या रक्त के संचलन में मदद करता है?
(a) Arithrocytus / एरिथ्रोसाइट्स
(b) Blood platelets / ब्लड प्लेटलेट्स
(c) Monocytes  /मोनोसाइट्स
(d) Lymphocytes / लिम्फोसाइट्स

Show Answer
Ans.(d) 
Sol.Lymphocytes helps in the circulation of blood. A lymphocyte is a type of white blood cell in the vertebrate immune system. The lymphatic system
is an open system providing an accessory route for excess interstitial fluid to get returned to the blood. Lymph is essentially recycled blood plasma after it
has been filtered from the blood cells and returned to the lymphatic system.

Q4. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium in plants ?
निम्नलिखित में से कौन सा तत्व पौधों में पानी और कैल्शियम का अवशोषण बढ़ता है?
(a) Manganese/ मैंगनीज
(b) Boron / बोरान
(c) Copper  /कॉपर
(d) Molybdenum /मॉलिब्डेनम

Show Answer

Ans(b) 
Sol. Boron increases the absorption of water and calcium in the plants. It helps in the metabolic activities in plants. Boron is necessary in order for sugar to move through protoplasmic membranes.
            

Q5. Which wood will become useless soon after exposing in the open air ?
निम्नलिखित में से कौन सी लकड़ी खुली हवा में प्रकट होने के तुरंत बाद बेकार हो जाएगी 
(a) Soft wood/ नरम लकड़ी
(b) Fibrous wood/ रेशेदार लकड़ी
(c) Wet wood / गीली लकड़ी
(d) Hard wood/ सख्त लकड़ी

Show Answer
Ans (c) 
Sol. Wood is a porous material and will absorb moisture from the air. Moisture is attracted to the walls of the tubes that make up the wood. Wood will only decay if it is in contact with the ground or wetted by an external source of moisture, such as rain seepage, plumbing leaks, or condensation. Dry wood will never decay. Also, the drier the wood, the less likely it is to be attacked by most types of wood-inhabiting insects. Wood-inhabiting fungi are small plants that lack chlorophyll and use wood as their food source. 


Q6. Which among the following is a large spectrum Antibiotic ?
निम्नलिखित में से क्या एक बड़ी स्पेक्ट्रम एंटीबायोटिक है
(a) Paracetamol / पैरासिटामोल
(b) Pencillin / पेनिसिलिन
(c) Ampicillin  / एम्पीसिलीन
(d) Chlormphenicol /क्लोरोफेनीकोल

Show Answer
Ans. (c)
Sol. Ampicillin is the large spectrum anti-biotic most commonly used. Ampicillin is a beta-lactam antibiotic that is part of the amino-penicillin family and is roughly equivalent to its successor, amoxicillin in terms of spectrum and level of activity. It can sometimes result in reactions that range in severity
from a rash (in the case of patients that may unwittingly have mononucleosis) to potentially lethal allergic reactions such as anaphylaxis. However, as with other penicillin drugs, it is relatively non-toxic and adverse effects of a serious nature are encountered only rarely.
        

Q7. Our bones and teeth are generally made of —
हमारी हड्डियों और दांत आम तौर पर किससे बनते हैं-
(a) Tricalcium phosphate / ट्राइकैल्शियम फॉस्फेट
(b) Fluoropetite /फ्लुरोपेटाईट
(c) Chloropetite /क्लोरोपेटाईट
(d) Hydrolith /हाइड्रोलिथ
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. Our bones and teeth are generally made up of Tricalcium Phosphate. Tricalcium phosphate is a calcium salt of phosphoric acid with the chemical
formula Ca3(PO4)2. It is also known as tribasic calcium phosphate and bone phosphate of lime, BPL. Calcium phosphate is one of the main combustion products of bone. The skeletons and teeth of vertebrate animals are composed of calcium phosphate.
            

Q8. Angora wool is extracted from —
अंगोरा ऊन किससे निकाला जाता है
(a) rabbit / खरगोश
(b) sheep / भेड़
(c) fox /लोमड़ी
(d) goat / बकरा

Show Answer
Ans (a) 
Sol. Angora wool refers to the downy coat produced by the Angora rabbit. Angora is known for its softness, thin fibres, and what knitters refer to as a halo (fluffiness). It is also known for its silky texture. It is much warmer and lighter than wool due to the hollow core, Angora rabbits produce coats in a variety of colours, from white through tan, gray, and brown to black
           

Q9. Which of the following diseases affects women easily than that of men ?
निम्नलिखित में से किस बीमारी से पुरुषों की तुलना में महिलाएं आसानी से प्रभावित होती हैं
(a) Heart attack / दिल का दौरा
(b) Hepatitis / हेपेटाइटिस
(c) Joint arthritis   / जोड़ गठिया
(d) Arthritis / गठिया

Show Answer
Ans.(a) 
Sol.For women, heart disease symptoms may be subtle – but when a heart attack strikes, women are more likely to die than men. Women are also at twice the risk of death following open heart surgery, compared to men. Researchers say when men have heart disease it affects the larger blood vessels, but in women, the small blood vessels become diseased

Q10. Pituitary gland is located in—
पिट्यूटरी ग्रंथि कहाँ स्थित होती है?
(a) brain / मस्तिष्क
(b) kidney/ गुर्दा
(c) liver / यकृत
(d) intestine/ आंत

Show Answer
Ans(a) 
Sol.In vertebrate anatomy the pituitary gland is an endocrine gland about the size of a pea and weighing 0.5 grams (0.018 oz) in humans. It is a protrusion off the bottom of the hypothalamus at the base of the brain, and rests in a small, bony cavity covered by a dural fold. The pituitary gland secretes nine hormones that regulate homeostasis.

You may also like to read:



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD