RRB JE Exam: Biology (Plant Kingdom) Quiz | 26th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1. Study of flower is called–
फूलों के अध्ययन को क्या कहा जाता है?
(a) Agroestology/ घास-विज्ञान
(b) Phenology/ फ़ीनोलॉजी
(c) Polynelogy/पोलीनिलोजी
(d) Floriculture/ पुष्पकृषि

Show Answer
Ans(d)
Sol. Floriculture, Branch of ornamental horticulture concerned with growing and marketing flowers and ornamental plants, as well as with flower arrangement.

 


Q2. Plant which does not bear flower but have seed–
वह पौधा जिसमें फूल नहीं होते लेकिन बीज होते हैं-
(a) Orchides/ ऑर्किड
(b) Gymnoperm/ अनावृतबीजी
(c) Angiosperm/ आवृत्तबीजी
(d) Crytogamus/ क्रिप्टोगैमस

Show Answer
Ans(c)
Sol. The particles in transverse waves move perpendicularly to the direction of propagation so it cannot propagate in a gas or a liquid because there is no mechanism for driving motion perpendicular to the propagation of the wave.

 


Q3. Reproductive part of flower is–
फूल का प्रजनन हिस्सा क्या होता है?
(a) Androcium and ghynecium/ एंड्रोकियम और गाइनोइकियम
(b) Sepal and Petal/ सेपल और पेटल
(c) Petal and androcium/ पेटल और एंड्रोकियम
(d)Sepal and gynecium/ सेपल और गाइनेशियम

Show Answer
Ans(a)
Sol. Reproductive part of flower is androcium and ghynecium. Androecium (or stamen) refers to the male part of the flower whereas the gynoecium (or pistil or carpel) refers to the female part of the flower.

 


Q4. Agar-agar is prepared from
अगर-अगर किस से तैयार किया जाता है?
(a) Algae/ शैवाल
(b) Lichens/ लाइकेन
(c) Fungi/ कवक
(d)Bryophyte/ ब्रायोफाइट

Show Answer
Ans(a)
Sol. The gelling agent in agar is an unbranched polysaccharide obtained from the cell walls of some species of red algae.


Q5. In cactus, the spiners are the modified–
कैक्टस में, स्पिनर संशोधित ______ होते हैं
(a) stem/ तना
(b) stipules/ निपत्र
(c) leaves/ पत्ते
(d)buds/ कलियां

Show Answer
Ans(c)
Sol. Most species of cacti have lost true leaves, retaining only spines, which are highly modified leaves.


Q6. A clone is a group of individuals obtained through–
एक क्लोन व्यक्तियों का एक समूह है जो ________ से प्राप्त किया जाता है
(a) self pollination/ स्वयं- परागण
(b) micropropagation/ सूक्ष्म
(c) hybridization/ संकरण
(d)cross pollination/ पार परागण

Show Answer
Ans(b)
Sol. Micropropagation is an advanced vegetative propagation technology for producing a large number of genetically superior and pathogen-free transplants in a limited time and space. A clone is a group of individuals obtained through micropropagation.


Q7. Transfer of pollengrain from pollensac to stigma is called–
परागकण के परागकोष से स्टिग्मा में स्थानांतरण को कहा जाता है?
(a) Thalmus/ थैलेमस
(b) Pollination/ परागण
(c) Fertilizaion/ निषेचन
(d) Germination/ अंकुरण

Show Answer
Ans(b)
Sol. Transfer of pollen grains from anther to stigma of the same plant is called self pollination, Transfer of pollen grains from anther to stigma of a different plant of same variety is called cross pollination.


Q8. Anemophily pollination takes place by–
एनेमोफिली परागण किस के द्वारा होता है?
(a) Animal/ जानवर
(b) Insects/ कीड़े
(c) Wind/ हवा
(d)Water/पानी

Show Answer
Ans(c)
Sol. Anemophily or wind pollination is a form of pollination whereby pollen is distributed by wind.


Q9. Entomophily pollination occur with the help of–
एंटोमोफिली परागण किस की मदद से होता है?
(a) Animal/ जानवर
(b) Insects/ कीड़े
(c) Wind/ हवा
(d)Water/ पानी

Show Answer
Ans(b)
Sol. Entomophily pollination occur with the help of Insects.


Q10. Pollination by bat is called–
चमगादड़ द्वारा परागण को क्या कहा जाता है?
(a) Entomophily/ एन्तोमोफिली
(b) Anemophily/ वायुपरागित
(c) Zoophily/ज़ूफिली
(d) chiropterophily/ जतुपरागण

Show Answer
Ans(d)
Sol. Pollination by bat is called chiropterophily.

 

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?