Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB JE Exam: Biology (Plant Kingdom) Quiz | 19th March

RRB JE Exam: Biology (Plant Kingdom) Quiz | 19th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

  Q1. A clone is a group of individuals obtained through–
एक क्लोन व्यक्तियों का एक समूह है जो ________ से प्राप्त किया जाता है
(a) self pollination/ स्वयं- परागण
(b) micropropagation/ सूक्ष्म
(c) hybridization/ संकरण
(d) cross pollination/ पार परागण

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Show Answer
S1.Ans(b)
Sol. Micropropagation is an advanced vegetative propagation technology for producing a large number of genetically superior and pathogen-free transplants in a limited time and space. A clone is a group of individuals obtained through micropropagation.

 

Q2. Transfer of pollengrain from pollensac to stigma is called–
परागकण के परागकोष से स्टिग्मा में स्थानांतरण को कहा जाता है?
(a) Thalmus/ थैलेमस
(b) Pollination/ परागण
(c) Fertilizaion/ निषेचन
(d) Germination/ अंकुरण

Show Answer
S2.Ans(b)
Sol. Transfer of pollen grains from anther to stigma of the same plant is called self pollination, Transfer of pollen grains from anther to stigma of a different plant of same variety is called cross pollination.

  Q3. Anemophily pollination takes place by–
एनेमोफिली परागण किस के द्वारा होता है?
(a) Animal/ जानवर
(b) Insects/ कीड़े
(c) Wind/ हवा
(d)Water/पानी

Show Answer
S3.Ans(c)
Sol. Anemophily or wind pollination is a form of pollination whereby pollen is distributed by wind.

Q4.Entomophily pollination occur with the help of–
एंटोमोफिली परागण किस की मदद से होता है?
(a) Animal/ जानवर
(b) Insects/ कीड़े
(c) Wind/ हवा
(d) Water/ पानी

Show Answer
S4.Ans(b)
Sol. Entomophily pollination occur with the help of Insects.

 

  Q5. Pollination by bat is called–
चमगादड़ द्वारा परागण को क्या कहा जाता है?
(a) Entomophily/ एन्तोमोफिली
(b) Anemophily/ वायुपरागित
(c) Zoophily/ज़ूफिली
(d) chiropterophily/ जतुपरागण

Show Answer
S5.Ans(d)
Sol. Pollination by bat is called chiropterophily.

 

Q6.Antheridia and Archegonia are sex organs of
एथेरिडिया और आर्कगोनिया किस के यौन अंग हैं-
(a)Moss/मोस
(b)Mucor/ म्यूकर
(c)Spirogyra/ स्पाइरोगाइरा
(d)Puccinia/ पक्सीनिया

Show Answer
S6.Ans(a)
Sol. At regular intervals depending on species and weather condition, mosses produce small sexual structures known as archegonium (female structure that produces egg cells), or antheridium (male structure that produces sperm cells).


Q7.Archegoniophore is found in
आर्कगोनीफोर किस में पाया जाता है?
(a) Funaria/फुनारिया
(b)Marchantia/ मार्केन्शिया
(c)Chara/ चारा
(d)Adiantum/आदिअन्तुम

Show Answer

S7.Ans(b)
Sol. The archegoniophore are produced by the female plants. Archegoniophore is found in Marchantia.

Q8.Archegonium is absent in
आर्कगोनियम किस में अनुपस्थित है?
(a)Thallophyta/ थैलोफाइटा
(b) Pteridophyta/ टेरिडोफाइटा
(c)Bryophyta/ ब्रायोफाइटा
(d)Gymnosperms/ जिम्नोस्पर्म

Show Answer
S8.Ans(a)
Sol. Thallophytes are a polyphyletic group of non-mobile organisms traditionally described as “thalloid plants”, “relatively simple plants” or “lower plants”. They formed a now abandoned division of kingdom Plantae that included fungi, lichens and algae and occasionally bryophytes, bacteria and slime moulds. Archegonium is absent in Thallophyta.


Q9.Chlorenchyma develops in
क्लोरेनचाइमा किस में विकसित होता है?
(a)Mycelium of a green mold such as Aspergillus/ एस्परजिलस जैसे हरे रंग के सांचे का माइसेलियम
(b)Cytoplasm of Chlorella/ क्लोरैला का साइटोप्लाज्म
(c)Capsule of a moss/ एक काई का कैप्सूल
(d)Pollen tube of Pinus/ पाइनस की पराग नली

Show Answer
S9.Ans(c)
Sol. Chlorenchyma develops in Capsule of a moss


Q10.Chloroplast of Chlamydomonas is
क्लैमाइडोमोनस का क्लोरोप्लास्ट किस आकार का होता है?
(a)Collar-shaped/ कॉलर के आकार
(b)Cup-shaped/ कप के आकार
(c)Stellate-shaped/ तारामय के आकार
(d)Spiral/ सर्पिल

Show Answer
S10.Ans(b)
Sol. The chloroplast contains bands composed of a variable number of the photosynthetic thylakoids which are not organised into grana-like structures. The nucleus is enclosed in a cup-shaped chloroplast, which has a single large pyrenoid where starch is formed from photosynthetic products.

You may also like to read:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD