RRB JE Exam: Biology (Plant Disease) Quiz | 15th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1. Rust of wheat is a
गेंहू का रस्ट एक _________ रोग है.
(a) Fungal disease/ कवक रोग
(b) Viral disease/ विषाणुजनित रोग
(c) Hormonal disorder/ हार्मोनल विकार
(d) Bacterial disease/ बैक्टीरियल बीमारी

Show Answer
S1.Ans(a)
Sol. Wheat leaf rust is a fungal disease that affects wheat, barley and rye stems, leaves and grains.

 

Q2. Which of the following is used as rodenticide?
निम्नलिखित में से क्या कृन्तकनाशक के रूप में प्रयोग किया जाता है?
(a) Zinc phosphide/ जिंक फास्फाइड
(b) zinc carbonate/ जिंक कार्बोनेट
(c) zinc chloride/ जिंक क्लोराइड
(d) zinc sulphide/ जिंक सल्फाइड

Show Answer
S2.Ans(a)
Sol. Zinc phosphide is an inorganic chemical compound. It is a grey solid, although commercial samples are often dark or even black. It is used as a rodenticide.

 

Q3. Tikka disease is related with the crop
टिक्का रोग किस फसल से सम्बंधित है?
(a) Musturd/ सरसों
(b) Paddy/ धान
(c) Ground nut/ मूंगफली
(d) All of these/ ये सभी

Show Answer
S3.Ans(c)
Sol. The tikka disease is a serious disease occurring in areas where the groundnut crop is grown in India.

 

Q4. Damping off of seedlings is caused by
पौधों में डैम्पिंग किस के कारण होता है?
(a) Peronospola parasitica/ पेरोनोस्पोला पैरासाइटिका
(b) Pythium debaryanum/ पायथियम डिबेरियनम
(c) Albugo candida/ अलबुगो कैंडिडा
(d) Phytophthora infestans/ फाइटोफ्थोरा इन्फेस्तेंस

Show Answer

S4.Ans(b)
Sol. Pythium debaryanum is a species of water mould in the family Pythiaceae. It is known as a plant pathogen on many kinds of wild and cultivated plants, including peanut, beet, eucalyptus, tobacco, and pine trees. The plants develop damping off, a disease state.
            
 

Q5. Red rust disease of tea is caused by
चाय का लाल रतुआ रोग किसके कारण होता है?
(a) bacteria/ जीवाणु
(b) Lichen/ लाइकेन
(c) Fungi/ कवक
(d) Green algae/ हरी शैवाल

Show Answer
S5.Ans(d)
Sol. Red rust an important disease of the tea plant (Camellia sinensis). Orange-brown, velvety areas appear on the leaves of infected plants. The disease is caused by algae of the genus Cephaleuros.


Q6. Green ear disease is related with the crop
ग्रीन इअर रोग किस फसल से संबंधित है?
(a) Musturd/ सरसों
(b) Paddy/ धान
(c) Bajara/बाजरा
(d) Ground nut/मूंगफली

Show Answer
S6.Ans(c)
Sol. The green ear disease of Bajra is a common disease and has been reported from several countries including India, Iran, Israel, China, Fiji, Japan and the countries wherever Bajra crop is grown.
        
Q7. Which of the following stage of development of insect is most harmful for crop?
निम्नलिखित में से कीट के विकास का कौन सा चरण फसल के लिए सबसे अधिक हानिकारक है?
(a) Egg/ अंडा
(b) Pupa/प्यूपा
(c) Caterpiller/ कैटरपिलर
(d) Emago/एमगो
Show Answer
S7.Ans(c)
Sol. Caterpiller stage of development of insect is most harmful for crop.
            
Q8. Red not of sugarcane is caused by
गन्ने में लाल नोट किस के कारण होता है?
(a) Colletotrichum falcatum/ कोलेटोट्रायकम फाल्केटम
(b) Cercopspora personata/ सर्कोस्पोरा पेर्सोनता
(c) Alternaria alternate/ अल्टरनेरिया अल्टरनेट
(d) Phylophthora infestans/ फाइलोफ्थोरा इन्फेस्तेंस

Show Answer
S8.Ans(a)
Sol. Causal Organism of Red Rot of Sugarcane: Red rot of sugarcane disease is caused by Colletotrichum falcatum.
           
Q9. The disease fire blight is related with
रोग अग्नि दोष किससे संबंधित है?
(a) Apple/सेब
(b) Grape/अंगूर
(c) Orange/संतरा
(d) Coconut/नारियल

Show Answer
S9.Ans(a)
Sol. The disease fire blight is related with Apple.
Q10. The scientist who studied about wheat rust problem
जिस वैज्ञानिक ने गेहूं की रस्ट समस्या के बारे में अध्ययन किया?
(a) H.C. Bose/एच. सी. बोस
(b) K.C. Mehta/के. सी. मेहता
(c) Birbal Shani/बीरबल शनि
(d) D.D. Pant/ डी.डी. पंत

 

Show Answer
S10.Ans(b)
Sol. In India serious studies in fungi (mycology) including plant diseases caused by … By 1930, K.C. Mehta had made name for his studies on the wheat rust problem …

You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?