RRB JE Exam: Biology (Plant Kingdom) Quiz | 8th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1. Who is known as father of Taxonomy–
वर्गीकरण विज्ञान के पिता के रूप में किसे जाना जाता है
(a) Angler/एंग्लर
(b) Aristotle/अरिसटोटल
(c) Linnaeus/ लिनिअस
(d) Theopharastus/ थिओफ्रैस्टस

Show Answer
Ans(c)
Sol. Carolus Linnaeus, is often called the Father of Taxonomy. His system for naming, ranking, and classifying organisms.


Q2. Binomial nomenclature was introduced by–
द्विपदीय नामकरण किस के द्वारा पेश किया गया था?
(a) Carolus Linnaeus / कार्ल लीनियस
(b) Huxley / हक्सले
(c) Devies /देविएस
(d) John Roy /जॉन रॉय

Show Answer
Ans(a)
Sol. The adoption by biologists of a system of strictly binomial nomenclature is due to Swedish botanist and physician name Carl Linnaeus.


Q3. The famous book Systema Naturae is written by–
प्रसिद्ध पुस्तक ‘Systema Naturae’ किस के द्वारा लिखी गई है?
(a) Darwin /डार्विन
(b) Lamark /लामार्क
(c) Linnaeus / लीनियस
(d) Robert book /रोबर्ट बूक

Show Answer
Ans(c)
Sol. The 10th edition of Systema Naturae is a book written by Swedish naturalist Carolus Linnaeus and published in two volumes in 1758 and 1759, which marks the starting point of zoological nomenclature.

Q4. The term “New Systematics” was introduced by
शब्द “न्यू सिस्टमैटिक्स” किस के द्वारा पेश किया गया था?
(a) Bentham and Hooker/ बेंथम और हुकर
(b) Linnaeus/ लीनियस
(c) Julian Huxley/ जूलियन हक्सले
(d) A.P. de Candolle/ ए.पी. डी कैंडोल

Show Answer
Ans(c)
Sol. The term “New Systematics” was given by Julian Huxley (1940). This classification takes into account the cytological, morphological, genetical, anatomical, palynological and physiological characters.


Q5. Basic unit of classification is-
वर्गीकरण की मूल इकाई क्या है?
(a) Genus /जीनस
(b) Family / परिवार
(c) Species / जाति
(d) Order / क्रम

Show Answer
Ans(c)
Sol. Species is the basic unit of classification


Q6. Hydrophytes are-
हाइड्रोफाइट्स क्या हैं?
(a) Aquatic plant/ जलीय पौधे
(b) Plant disease / पौधे की बीमारी
(c) Rootless plant/ जड़ रहित पौधा
(d) Organism found in sea / समुद्र में पाया गया जीव

Show Answer
Ans(a)
Sol. Hydrophytes are Aquatic plants require special adaptations for living submerged in water, or at the water’s surface.


Q7.Chlorophyll containing autotrophic thallophytes is called as :
क्लोरोफिल जिसमें ऑटोट्रॉफिक थैलोफाइट होते हैं:
(a) Fungi / कवक
(b) Bryophytes / ब्रायोफाइट्स
(c) Algae/ शैवाल
(d) Lichens / लाइकेन

Show Answer
Ans(c)
Sol. Chlorophyll containing autotrophic thallophytes is called Algae.


Q8. The first step in taxonomy is–
टैक्सोनॉमी में पहला चरण क्या होता है?
(a) Naming / नामकरण
(b) Identification / पहचान
(c) Description / विवरण
(d) Classification / वर्गीकरण

Show Answer
Ans(b)
Sol. Taxonomy is the practice of identifying different organisms, classifying them into categories and naming them. So, the first step in taxonomy would be identification.


Q9. Homo sapien is the scientific name of–
होमो सेपियन किस का वैज्ञानिक नाम है?
(a) Honeybee/ मधुमक्खी
(b) Monkey /बन्दर
(c) Man /मनुष्य
(d) Tiger/ बाघ

Show Answer
Ans(c)
Sol. Homo sapiens (Latin: “wise man”) is the scientific name for the human species.



Q10. Five kingdom classification was proposed by–
पाँच राज्य वर्गीकरण किस के द्वारा प्रस्तावित किया गया था?
(a) Linnacus/ लिनिअस
(b) George Bentham / जॉर्ज बेंथम
(c) Ariostotle / अरस्तू
(d) Whittaker / व्हाइटेकर

Show Answer
Ans(d)
Sol. The five kingdom classification was proposed by R.H. Whittaker in 1969. The five kingdoms were formed on the basis of characteristics such as cell structure, mode of nutrition, source of nutrition and body organisation.

 

 

 

    
For SSC Exams
SSC PRIME (12 Months) 
@899
For Railways Exams

Railway PRIME 

@899
For SSC
Railways Exams 

COMBO PRIME 
@1499
For SSC |

Railways | Bank | Insurance Exams 
 
MAHA PRIME 
@2399

You may also like to read: