RRB JE Exam: Biology (Nutrients) Quiz | 5th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

Q1.Down’s syndrome is caused due to
डाउन सिंड्रोम किस कारण होता है?
(a) Monosomy of 21st chromosome/ 21 वें गुणसूत्र का मोनोसॉमी
(b) Trisomy of 21st chromosome/ 21 वें गुणसूत्र का ट्राइसॉमी
(c) An extra chromosome in male/ पुरुष में एक अतिरिक्त गुणसूत्र
(d) An extra chromosome in female/ मादा में एक अतिरिक्त गुणसूत्र

Show Answer
S1.Ans(b)
Sol. The most common form of Down syndrome is known as trisomy 21, a condition where individuals have 47 chromosomes in each cell instead of 46. Trisomy 21 is caused by an error in cell division called nondisjunction. This leaves a sperm or egg cell with an extra copy of chromosome 21 before or at conception.


Q2.Which of the following vitamins is known as Ergocalciferol?
निम्नलिखित में से किस विटामिन को एर्गोकलसिफेरोल के नाम से जाना जाता है?
(a) Vitamin D2
(b) Vitamin D3
(c) Vitamin B12
(d) Vitamin B6

Show Answer
S2.Ans(a)
Sol. Ergocalciferol, also known as vitamin D2


Q3. The vector of disease sleeping sickness is–
नींद की बीमारी का मुख्य कारण कौन है?
(a) Sandfly/ मरु मक्षिका
(b) Housefly/ मक्खी
(c) Fruit fly/फल-मक्खी
(d) Tsetse fly/ त्सेत्से मक्खी

Show Answer
S3.Ans(d)
Sol. Human African trypanosomiasis, also known as sleeping sickness, is a vector-borne parasitic disease. It is caused by infection with protozoan parasites belonging to the genus Trypanosoma. Tsetse flies are found just in sub-Saharan Africa though only certain species transmit the disease.

Q4.Which one of the following pairs is incorrectly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत मिलान है?
(a) Thiamine/ थियामाइन  |  Beriberi/ बेरीबेरी
(b) Ascorbic acid/ एस्कॉर्बिक एसिड | Scurvy/ स्कर्वी
(c) Vitamin A/विटामिन A  |  Colour-blindnss/ रंग दृष्टिहीनता
(d) Vitamin K / विटामिन K | Blood clotting/ खून का जमना

Show Answer
S4.Ans(c)
Sol. Color blindness is a genetic condition caused by a difference in how one or more of the light-sensitive cells found in the retina of the eye respond to certain colors. These cells, called cones, sense wavelengths of light, and enable the retina to distinguish between colors.


Q5.The disease rickets is caused by the deficiency of:
रिकेट्स रोग किस की कमी के कारण होता है?
(a) Vitamin–D/ विटामिन–D
(b) Vitamin–C/ विटामिन–C
(c) Vitamin–A/ विटामिन–A
(d) All of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S5.Ans(a)
Sol.Rickets is a bone disorder caused by a deficiency of vitamin D, calcium, or phosphate.


Q6.Who invented the vaccination for
small pox
छोटे चेचक के टीकाकरण का आविष्कार किसने किया था?
(a) Sir Fredrick Grant Banting/ सर फ्रेडरिक ग्रांट बैंटिंग
(b) Sir Alexander Fleming/ सर अलेक्जेंडर फ्लेमिंग
(c) Edward Jenner/ एडवर्ड जेनर
(d) Louis Pasteur/ लुई पास्चर

Show Answer
S6.Ans(a)
Sol. Smallpox vaccine, the first successful vaccine to be developed, was introduced by Edward Jenner in 1796.


Q7.Which of the following is a good source of vitamin E?
निम्नलिखित में से क्या विटामिन E का अच्छा स्रोत है?
(a) Fresh vegetables/ ताजा सब्जियाँ
(b) Ghee/घी
(c) Meat/ मांस
(d) Yellow yolk/ पीला योक

Show Answer
S7.Ans(a)
Sol. Fresh vegetable is a good source of vitamin E.


Q8.Which of the following vitamins is essential for the coagulation of blood?

निम्न में से कौन सा विटामिन रक्त के जमावट के लिए आवश्यक है?
(a) Vitamin A/ विटामिन A
(b) Vitamin B_12/ विटामिन B_12
(c) Vitamin K/ विटामिन K
(d) Vitamin D/ विटामिन D

Show Answer
S8.Ans(c)
Sol. Vitamin K is a fat-soluble vitamin that is most well known for the important role it plays in blood clotting. However, vitamin K is also absolutely essential to building strong bones, preventing heart disease, and crucial part of other bodily processes.


Q9.Bleeding of gums, falling of teeth, fragile bones and delayed wound healing occur due to the deficiency of which one of the following vitamins?
मसूड़ों का रक्तस्राव, दांतों का गिरना, हड्डियों का कमजोर होना और घाव भरने में देरी होना निम्न में से किस विटामिन की कमी के कारण होता है?
(a) Vitamin C/ विटामिन C
(b) Vitamin K/ विटामिन K
(c) Vitamin D/ विटामिन D
(d) Vitamin B/ विटामिन B

Show Answer
S9.Ans(a)
Sol. Extremely low levels of Vitamin C or ascorbic acid in the body can cause scurvy. The effects of scurvy are Decaying of the skin and gums, abnormal formation of teeth and bones, delay or inability to heal wounds and bleeding.


Q10.Xerophthalmia in human beings is caused due to deficiency of–
मानव में जेरोफथाल्मिया किस की कमी के कारण होता है?
(a) Vitamin-K/ विटामिन -K
(b) Vitamin-D/ विटामिन -D
(c) Vitamin-A/ विटामिन -A
(d) Vitamin-C/ विटामिन -C

Show Answer
S10.Ans(c)
Sol. Xerophthalmia caused by a severe vitamin A deficiency is described by pathologic dryness of the conjunctiva and cornea. The conjunctiva becomes dry, thick and wrinkled. If untreated, it can lead to corneal ulceration and ultimately to blindness as a result of corneal damage.

 

You may also like to read: