RRB JE Exam: Biology (Morphology) Quiz | 19th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1. Root develop from any part of plant body except the radical–
रेडिकल ________ को छोड़कर पौधे के किसी भी भाग से जड़ विकसित होती है
(a) Tap root/ मुख्य जड़
(b) Adventitious root/ आकस्मिक जड़
(c) Fibrous root/ रेशेदार जड़
(d) Tuberous root/ टूबेरौस जड़

Show Answer
Ans(b)
Sol. A root that develops from any part of a plant except the radical or its derivatives is called adventitious root. It develops from part of the plant other than the radical or not derivatives.

 

Q2. Root develop from radical
जड़, रेडिकल _______ से विकसित होती है
(a) Fibrous root/ रेशेदार जड़
(b) Respiratory root/ श्वसन जड़
(c) Adventitious root/ आकस्मिक जड़
(d) Tap root/ मुख्य जड़

Show Answer
Ans(d)
Sol. If the primary root continues to grow and give rise to a secondary and tertiary root successively than it is known as tap root system.

 

Q3. Prop root is
प्रोप जड़ _________ है
(a) Tap root/ मुख्य जड़
(b) Fasiculated root/ वसा युक्त जड़
(c) Branched root/ शाखायुक्त जड़
(d) Adventitious root/ आकस्मिक जड़

Show Answer
Ans(d)
Sol. Roots that grow from any part of plant other than the radicle or its branches are called adventitious roots. Prop root is Adventitious root.

 

Q4. Root found in Dahila
डहलिया में पाई जाने वाली जड़-
(a) Tuberous root/ टूबेरौस जड़
(b) Fusiform root/ फ्यूजीफॉर्म जड़
(c) Fasiculated root/ पुलकित जड़
(d) Conical root/ शंकुरूपी जड़

Show Answer

Ans(c)
Sol. Fasciculated roots these are tuberous roots arising in cluster from the base of the stem. e.g., Dahlia, Ruellia , Asparagus etc.
            
 

Q5. Climbing root are found in
आरोही मूल किस में पाए जाते हैं?
(a) Ctenospora/ टिनोफोरा
(b) Trapa/त्रपा
(c) Piper betel/पाइपर बेटल
(d) Water chestnut/ सिंघाड़ा

Show Answer
Ans(c)
Sol. The betel (Piper betle) is a vine belonging to the Piperaceae family, which includes pepper and kava. Climbing root are found in Piper betel.

 

Q6. Epiphytic root are found in
एपिफ़ाइटिक जड़ किसमें पाए जाते हैं?
(a) Indian rubber plant/ भारतीय रबर पौधा
(b) orchids / ऑर्किड
(c) Amerbel/ अमरबेल
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. Epiphytic root are found in orchids.
Q7. Pnematophores are found in
न्यूमेटोफोरस किसमें पाए जाते हैं?
(a) Xerophytic plant/ जेरोफाइटिक पौधा
(b) Climbing plant/ बेल
(c) Mangroove plant/ सदाबहार पौधे
(d) Hydrophytes plant/ हाइड्रोफाइट्स का पौधा
Show Answer
Ans(c)
Sol. Pneumatophores are specialized root structures that grow out from the water surface and facilitate the aeration necessary for root respiration in hydrophytic trees such as many mangrove species.
            
Q8. Velamen present in orchide plant–
ऑर्किड पौधे में मौजूद वेलामेन –
(a) for providing support/ सहारा प्रदान करने के लिए
(b) For the absorption of moisture from air/ हवा से नमी के अवशोषण के लिए
(c) for the assimilation of Carbohydrate/ कार्बोहाइड्रेट के आत्मसात्करण के लिए
(d) for the exchange of gases/ गैसों के आदान-प्रदान के लिए

Show Answer
Ans(b)
Sol. Velamen is a spongy, multiple epidermis that covers the roots of some epiphytic or semi-epiphytic plants, such as orchid and Clivia species.The exodermis is surrounded by velamen, consisting of one to several layers of cells, which can develop root hair under proper environmental conditions. Velamen present in orchide plant For the absorption of moisture from air.
           
Q9. Which of the following is not a root?
निम्नलिखित में से कौन एक जड़ नहीं है?
(a) Potato/आलू
(b) Carrot/ गाजर
(c) Sweet Potato/ शकरकंद
(d) Radish/मूली

Show Answer
Ans(a)
Sol. The potato is a starchy, tuberous crop from the perennial nightshade Solanum tuberosum. . The potato is not a root.
Q10. A plant bud is
एक पौधे की कली _______ होती है
(a) an embryonic shoot/ एक भ्रूण शूट
(b) an embryonic leaf/ एक भ्रूण का पत्ता
(c) an embryonic stem/ एक भ्रूण तना
(d) a seed/एक बीज

 

Show Answer
Ans(a)
Sol. A bud is an undeveloped or embryonic shoot and normally occurs in the axil of a leaf or at the tip of a stem.Buds may be specialized to develop flowers or short shoots, or may have the potential for general shoot development.

You may also like to read:

 

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?