RRB JE Economy Quiz : 20th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The supply-side economics lays greater emphasis on ______.
आपूर्ति-पक्ष अर्थशास्त्र ______ पर अधिक जोर देता है.
(a) Producer/ उत्पादक
(b) Global economy/ वैश्विक अर्थव्यवस्था
(c) Consumer/ उपभोक्ता
(d) Middle Man/ मध्यस्त

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Supply-side economics is the theory that says increased production drives economic growth. So, the supply-side economics lays greater emphasis on Producer.The factor of production are capital, labour, entrepreneurship, and land.

Q2. “World Economic Outlook” report is published by which of the following?
“विश्व आर्थिक आउटलुक” रिपोर्ट निम्नलिखित में से किसके द्वारा प्रकाशित की गई है?
(a) IMF
(b) World Bank/विश्व बैंक
(c) RBI
(d) UNCTAD

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. World Economic Outlook” report by the International Monetary Fund (IMF) contains analysis and projections of the integral elements of the IMF’s surveillance of economic developments and policies in its member countries, and of the developments in the global financial markets and economic system

Q3. In which of the following market forms, a firm does not exercise control over price?
निम्नलिखित बाजार रूपों में से कौन सा फर्म कीमत पर नियंत्रण का उपयोग नहीं करता है?
(a) Monopoly / एकाधिकार
(b) Perfect competition/ योग्य प्रतिदवंद्दी
(c) Oligopoly / अल्पाधिकार
(d)Monopolistic competition/ एकाधिकार प्रतियोगिता

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Perfect Competition is a market in which buyers and sellers are so numerous and well informed that all elements of monopoly are absent and the market price of a commodity is beyond the control of individual buyers and sellers.

Q4. An indifference curve measures _________ level of satisfaction derived from different combinations of commodity X and Y.
एक उदासीनता वक्र ________ कमोडिटी X और Y के विभिन्न संयोजनों से प्राप्त संतुष्टि का स्तर मापता है.
(a) same/ समान
(b) higher/ उच्चतर
(c) lower/ कम
(d) minimum/ न्यूनतम

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. An indifference curve is a graph showing combination of two goods that give the consumer equal satisfaction and utility.

Q5. Trickle down theory ignores the impact of economic growth on –
ट्रिकल डाउन थ्योरी किस पर आर्थिक विकास के प्रभाव को अनदेखा करता है-
(a) Investment/ निवेश
(b) Savings/ बचत
(c) Income distribution/ आय वितरण
(d) Consumption/ सेवन

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Trickle-down economics, or “trickle-down theory,” states that tax breaks and benefits for corporations and the wealthy will trickle down to everyone else. It argues for income and capital gains tax breaks or other financial benefits to large businesses, investors and entrepreneurs to stimulate economic growth. It ignores the impact of economic growth on income distribution.

Q6. Lorenz curve shows
लोरेन्ज वक्र क्या दर्शाता है?
(a) Inflation/ मुद्रास्फीति
(b) Unemployment/ बेरोजगारी
(c) Income distribution/ आय वितरण
(d) Poverty/गरीबी

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The Lorenz curve is a graphical representation of income inequality or wealth inequality developed by American economist Max Lorenz in 1905.

Q7. Which one of the following is not a scheme or project ?
निम्नलिखित में से कौन सा योजना या परियोजना नहीं है?
(a) AMRUT/ अमृत
(b) Swachh Bharat/ स्वच्छ भारत
(c) AYUSH/ आयुष
(d) Jan Dhan Yojana/ जन धन योजना

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Department of Indian Systems of Medicine and Homoeopathy (ISM&H) was established in 1995 and renamed as Department of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Siddha, Unani and Homoeopathy (AYUSH) in November, 2003. It is not a scheme/project of present Government.

Q8. An economy in which activities are organized through market force of demand and supply is called :
एक अर्थव्यवस्था जिसमें गतिविधियों का आयोजन मांग और आपूर्ति के बाजार बल के माध्यम से किया जाता है क्या कहलाता है ?
(a) Socialistic Economy/ समाजवादी अर्थव्यवस्था
(b) Self-reliant economy/ आत्मनिर्भर अर्थव्यवस्था
(c) Market Economy/ बाजार अर्थव्यवस्था
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Market Economy is the economy in which the market forces namely demand supply decide the path of faction.

Q9. Fiscal policy in India is formulated by –
भारत में वित्तीय नीति किस के द्वारा तैयार की जाती है-
(a) Reserve Bank of India / भारतीय रिजर्व बैंक
(b) Planning Commission/ योजना आयोग
(c) Finance Ministry / वित्त मंत्रालय
(d) SEBI/ सेबी

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol. Fiscal policy in India is formulated by Finance Ministry.

Q10. If demand curve for camping tents is D = 100000 – 17P and supply curve is S = 50000 + 8P, find the equilibrium Price?
यदि शिविर टेंट के लिए मांग वक्र D = 100000 – 17P है और आपूर्ति वक्र S = 50000 + 8P है, समतोल मूल्य बताएं?
(a) Rs. 1000
(b) Rs. 2000
(c) Rs. 4000
(d) Rs. 500

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. At equilibrium demand is equal to supply.