RRB JE Economy Quiz: 10th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The tax placed on legal documents, usually in the transfer of assets or property is known as?
कानूनी दस्तावेजों लगाया गया कर, आमतौर पर संपत्ति या संपत्ति के हस्तांतरण के समय, उसे किस रूप में जाना जाता है?
(a) Excise Tax/ उत्पाद कर
(b) Stamp duty/ स्टाम्प शुल्क
(c) VAT/ वैट
(d) Octroi/ ओक्ट्रोई

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. A stamp duty is the tax placed on legal documents, usually in the transfer of assets or property.

Q2. “The General Equilibrium Analysis” was developed by
“सामान्य संतुलन विश्लेषण” किस के द्वारा विकसित किया गया था?
(a) Leon Walras / लियोन वालरस
(b) Ricardo/ रिकार्डो
(c) Marshall/ मार्शल
(d) Adam Smith/ एडम स्मिथ

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. General equilibrium theory, or Walrasian general equilibrium, attempts to explain the functioning of the macroeconomy as a whole, rather than as collections of individual market phenomena. The theory was first developed by the French economist Leon Walras in the late 19th century.

Q3. The first computer made available for commercial use was :
व्यावसायिक उपयोग के लिए उपलब्ध कराया गया पहला कंप्यूटर कौन सा था?
(a) MANIAC
(b) ENIAC
(c) UNIVAC
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The first computer made available for commercial use was UNIVAC. This was designed principally by J. Presper Eckert and John Mauchly, who were inventors of the ENIAC.

Q4. ‘Take-off stage’ in an economy means
एक अर्थव्यवस्था में ‘टेक-ऑफ स्टेज’ का मतलब है:
(a) Steady growth begins/ स्थिर विकास शुरू होता है
(b) Economy is stagnant/ अर्थव्यवस्था ठहरी हुई है
(c) All controls are removed/ सभी नियंत्रण हटा दिए जाते हैं
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The third significant stage of growth is the stage of take-off. The period of this stage is 20 to 30 years during which the economy development process is automatic and the economy becomes self-reliant. Self-reliance, means that the economy can develop without external assistance.

Q5. Malthusian theory of population shows the relationship between-
जनसंख्या का माल्थूसियन सिद्धांत किस के बीच के संबंध को दर्शाता है?
(a) food supply and demand/ खाद्य आपूर्ति और मांग
(b) food supply and population growth/ खाद्य आपूर्ति और जनसंख्या वृद्धि
(c) population growth and development/ जनसंख्या वृद्धि और विकास
(d) Employment and resources/ रोजगार और संसाधन

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Thomas Robert Malthus, an English cleric, and scholar published this theory in his 1798 writings, An Essay on the Principle of Population. He believed that through preventative checks and positive checks, the population would be controlled to balance the food supply with the population level.

Q6. The average income earned per person in a given area in a specified year is known as?
निर्दिष्ट वर्ष में किसी दिए गए क्षेत्र में प्रति व्यक्ति द्वारा अर्जित औसत आय किस रूप में जानी जाती है?
(a) Per capita monetary income/ प्रति व्यक्ति मौद्रिक आय
(b) National income/ राष्ट्रीय आय
(c) Per capita rural income/ प्रति व्यक्ति ग्रामीण आय
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Per capita income (PCI) or average income measures the average income earned per person in a given area (city, region, country, etc.) in a specified year. It is calculated by dividing the area’s total income by its total population.

Q7. Gross National Product – Depreciation Allowance = ?
सकल राष्ट्रीय उत्पाद – मूल्यह्रास भत्ता =?
(a) Per Capita Income/ प्रति व्यक्ति आय
(b) Gross Domestic Product/ सकल घरेलु उत्पाद
(c) Personal Income/ व्यक्तिगत आय
(d) Net National Product/ शुद्ध राष्ट्रीय उत्पाद

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Net national product (NNP) is the monetary value of finished goods and services produced by a country’s citizens, overseas and domestically, in a given period (i.e., the gross national product (GNP) minus the amount of GNP required to purchase new goods to maintain existing stock (i.e., depreciation).

Q8. Liberalism stands for
उदारवाद का अर्थ है?
(a) religious orthodoxy/ धार्मिक रूढ़िवादी
(b) freedom in social, political and economic aspects/ सामाजिक, राजनीतिक और आर्थिक पहलुओं में स्वतंत्रता
(c) self-emancipation/ आत्म मुक्ति
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Liberalism is a political and economic doctrine that emphasizes individual autonomy, equality of opportunity, and the protection of individual rights (primarily to life, liberty, and property), originally against the state and later against both the state and private economic actors, including businesses.

Q9. The Great Depression occurred during
महामंदी किस वर्ष में हुई थी ?
(a) 1914
(b) 1929
(c) 1939
(d) 1922

Show Answer


S9. Ans.(b)
Sol. The Great Depression was the worst economic downturn in the history of the industrialized world, lasting from the stock market crash of 1929 to 1939.

Q10. Pakistani economist Mahbub ul Haq created HDI in-
पाकिस्तानी अर्थशास्त्री महबूब उल हक ने HDI किस वर्ष में बनाया था?
(a) 1991
(b) 1947
(c) 1990
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Pakistani economist Mahbub ul Haq created HDI in 1990 which was further used to measure the country’s development by the United Nations Development Program (UNDP).