RRB JE Economy Questions : 6 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. SIDO stands for-
SIDO का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Securities Industries and Development Organization
(b) Small Industries Development Organization
(c) Small Industry Developed Organization
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. The Small Industries Development Organization (SIDO).

Q2. Which among the following comes under tertiary sector of Indian Economy?
निम्नलिखित में से क्या भारतीय अर्थव्यवस्था के तृतीयक क्षेत्र के अंतर्गत आता है?
(a) Cloth Industry / कपड़ा उद्योग
(b) Banking/ बैंकिंग
(c) Dairy / डेयरी
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The tertiary sector consists of industries which provide a service, such as transport and finance.

Q3. Insider trading is related to-
इनसाइडर ट्रेडिंग किस से संबंधित है?
(a) Trade sector / व्यापार क्षेत्र
(b) Share market/ शेयर बाजार
(c) Credit market / क्रेडिट बाजार
(d) Horse racing/ हॉर्स रेसिंग

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Insider trading is the illegal practice of trading on the stock exchange to one’s own advantage through having access to confidential information.

Q4. A capital market is a financial market which deals with-
पूंजी बाजार एक वित्तीय बाजार है इसका सम्बन्ध किस से है?
(a) Short term fund / शॉर्ट टर्म फंड
(b) Long term fund/ लॉन्ग टर्म फंड
(c) Cash/ कैश
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. A capital market is a financial market in which long-term debt (over a year) or equity-backed securities are bought and sold.

Q5. The S&P BSE SENSEX is designed to measure the performance of the ____ number of companies.
S & P BSE SENSEX को ____ संख्या कंपनियों के प्रदर्शन को मापने के लिए डिज़ाइन किया गया है।
(a) 30
(b) 40
(c) 50
(d) 60

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The S&P BSE SENSEX is India’s most tracked bellwether index. It is designed to measure the performance of the 30 largest, most liquid and financially sound companies across key sectors of the Indian economy that are listed at BSE Ltd.

Q6. “Wall Street” is associated with the-
“Wall Street” किस से सम्बंधित है?
(a) Stock Exchange of New York/ न्यूयॉर्क का स्टॉक एक्सचेंज
(b) Indian Township in wash/ वॉश में भारतीय टाउनशिप
(c) Super market in Mumbai/ मुंबई में सुपर मार्केट
(d) Stock Exchange of Kolkata/ कोलकाता का स्टॉक एक्सचेंज

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The New York Stock Exchange is an American stock exchange located at 11 Wall Street, Lower Manhattan, New York City, New York.

Q7. Transport comes under which of the following sector?
परिवहन निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में आता है?
(a) Primary sector / प्राथमिक क्षेत्र
(b) Secondary sector/ माध्यमिक क्षेत्र
(c) Tertiary sector / तृतीयक क्षेत्र
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The tertiary sector consists of industries which provide a service, such as transport and finance.

Q8. Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?
निम्नलिखित में से कौन भारतीय अर्थव्यवस्था के द्वितीयक क्षेत्र में आता है?
(a) Sugar Industry / चीनी उद्योग
(b) Fishing/ मछली पकड़ना
(c) Insurance / बीमा
(d) Transport of goods/ माल का परिवहन

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. The secondary sector of the economy includes industries that produce a finished, usable product or are involved in construction. This sector generally takes the output of the primary sector and manufactures finished goods or where they are suitable for use by other businesses, for export, or sale to domestic consumers.

Q9. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository, it was established in?
राष्ट्रीय प्रतिभूति निक्षेपागार लिमिटेड एक भारतीय केंद्रीय प्रतिभूति निक्षेपागार है, इसे कब स्थापित किया गया था?
(a) 1960
(b) 1996
(c) 1982
(d) 1990

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in Mumbai. It was established on 8 November 1996 as the first electronic securities depository in India with national coverage.

Q10. SIDO is the national Development Agency related to-
SIDO राष्ट्रीय विकास एजेंसी किस से सम्बंधित है?
(a) Small industries / छोटे उद्योग
(b) Steel Industry/ स्टील उद्योग
(c) Soap Industry / साबुन उद्योग
(d) Sugar Industry/चीनी उद्योग

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. The Small Industries Development Organization (SIDO) is the national SME Development Agency of India. It is a major constituent of the Ministry of Small Scale Industries of the Government of India.