RRB JE Economy Questions – 20th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Commercialisation of agriculture implies–
कृषि का व्यावसायीकरण का तात्पर्य है-
(a) Cultivation of timbers/ लकड़ियों की खेती
(b) Production of crops like wheat or rice / गेहूं या चावल जैसी फसलों का उत्पादन
(c) Production of crops for sale in markets/ बाजारों में बिक्री के लिए फसलों का उत्पादन
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Commercialisation of agriculture is a phenomenon where agriculture is governed by commercial consideration i.e. certain specialised crops began to be grown not for consumption in village but for sale in national and even in international market. Commercialization of agriculture in India began during the British rule.

 

Q2. Which of the following are characteristics of Indian agriculture?
निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय कृषि की विशेषताएँ हैं?
(a) Source of livelihood/ आजीविका का स्रोत
(b) Small size of holdings/ होल्डिंग का छोटा आकार
(c) Dependence on monsoon/ मानसून पर निर्भरता
(d) All of the above/उपर्युक्त सभी

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Agriculture is the main occupation. It provides employment to nearly 61% persons of total population. Agriculture in India mainly depends on monsoon. Due to large scale sub-division and fragmentation of holdings, land holding size is quite small.

 

Q3. Structural unemployment is a form of unemployment caused due to–
संरचनात्मक बेरोजगारी, बेरोजगारी का एक प्रकार है वह किस कारण होता है?
(a) Deflationary conditions/ अपस्फीति की स्थिति
(b) Heavy industry bias/ भारी उद्योग पूर्वाग्रह
(c) Shortage of raw materials/ कच्चे माल की कमी
(d) Obsolescence of technology / प्रौद्योगिकी का अप्रचलन

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Structural unemployment is a form of unemployment caused by a mismatch between the skills that workers in the economy can offer, and the skills demanded of workers by employers. Structural unemployment is often brought about by technological changes that make the job skills of many workers obsolete.

 

Q4. India adopted High Yielding Varieties Programme (HYVP) for the first time in-
भारत ने पहली बार उच्च उपज वाले विविधता कार्यक्रम (HYVP) को कब अपनाया था?
(a) 1956
(b) 1966
(c) 1976
(d) 1986

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. During the period of mid-1960s, Prof. Norman Borlaug of Mexico developed new high yielding varieties of wheat and accordingly various countries started to apply this new variety with much promise. Similarly, in the kharif season in 1966, India adopted High Yielding Varieties Programme (HYVP) for the first time.

Q5. In the post-independence period, economic reforms were first introduced in-
स्वतंत्रता के बाद की अवधि में, आर्थिक सुधारों को पहली बार किस वर्ष में पेश किया गया था?
(a) 1991
(b) 1981
(c) 1985
(d) 1977

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The Indian National Congess was the first government to introduce the economic reforms in India in 1991.

Q6. The ‘Slack Season’ in the Indian Economy is-
भारतीय अर्थव्यवस्था में ‘स्लैक सीजन’ कब होता है-
(a) March-April /मार्च-अप्रैल
(b) September-December/सितम्बर-दिसम्बर
(c) January-June /जनवरी-जून
(d) February-April/फ़रवरी-अप्रैल

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. During the slack season, crops are generally sown. Agriculture and related businesses are slack and loans taken duri ng the previous busy season tend to be returned.

 

Q7. The twin objectives of poverty eradication and attainment of self-reliance were inculcated in –
गरीबी उन्मूलन और आत्मनिर्भरता की प्राप्ति के दोहरे उद्देश्यों को किस प्लान में विकसित किया गया था?
(a) Second paln /दूसरी योजना
(b) First plan/पहली योजना
(c) Fifth plan /पांचवी योजना
(d) Fourth plan/चौथी योजना

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The twin objectives of poverty eradication and attainment of self reliance were inculcated in the fifth plan.

 

Q8. Birth rate in a particular place is defined as-
किसी विशेष स्थान में जन्म दर को किस प्रकार परिभाषित किया गया है?
(a) Number of births per 100 in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति 100 जन्मों की संख्या
(b) Number of births per 1000 in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति 1000 जन्मों की संख्या
(c) Number of births per km of area in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति किमी क्षेत्र में जन्म की संख्या
(d) Number of births per 100 km of area in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति 100 किमी क्षेत्र में जन्म की संख्या

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Birth Rate is the term used to define the number of babies born every year per 1000 people in a population.

 

Q9. ‘Food For Work Programme’ was introduced at time of which Five Year Plan?
‘फूड फॉर वर्क प्रोग्राम’ किस पंचवर्षीय योजना के समय शुरू किया गया था?
(a) Ninth/ नौवीं
(b) Tenth/ दसवीं
(c) Seventh/ सातवीं
(d) Sixth/ छठी

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Food for work programme was introduced at the time of Tenth Five Year Plan.

 

Q10. Unemployment which exists in any economy due to people being in the process of moving from one job to another is called-
_____________ बेरोजगारी वह बेरोजगारी है जो किसी भी अर्थव्यवस्था में एक व्यक्ति द्वारा एक नौकरी छोड़कर दूसरी नौकरी पर जाने की प्रक्रिया के कारण मौजूद है-
(a) Structural unemployment/ संरचनात्मक बेरोजगारी
(b) Frictional unemployment/ प्रतिरोधात्मक बेरोजगारी
(c) Seasonal unemployment/ मौसमी बेरोजगारी
(d) Cyclical unemployment/ चक्रीय बेरोजगारी

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. The Frictional unemployment is a type of unemployment which exists in any economy due to people being in the process of moving from one job to another.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?