Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness RRB JE Economy Questions – 13th February

RRB JE Economy Questions – 13th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Planning Commission was set up in the year–
योजना आयोग की स्थापना किस वर्ष में की गई थी?
(a) 1942
(b) 1947
(c) 1950
(d) 1955

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The Planning Commission was set up by a Resolution of the Government of India in March 1950

 

Q2. The Government of India constituted the NITI Aayog to replace the Planning Commission in the year-
भारत सरकार ने किस वर्ष में योजना आयोग को बदलने के लिए NITI आयोग का गठन किया?
(a) 2012
(b) 2017
(c) 2014
(d) 2015

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The Government of India, in keeping with its reform agenda, constituted the NITI Aayog to replace the Planning Commission instituted in 1950.The National Institution for Transforming India, also called NITI Aayog, was formed via a resolution of the Union Cabinet on January 1, 2015.

 

Q3. The Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP) is an attached office of?
कृषि लागत और मूल्य आयोग (CACP) किस का एक संलग्न कार्यालय है?
(a) Ministry of Commerce and Industry/ वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
(b) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare / कृषि और किसान कल्याण मंत्रालय
(c) Ministry of Consumer Affairs/ उपभोक्ता मामलों का मंत्रालय
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP) is an attached office of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. It came into existence in January 1965.It is mandated to recommend minimum support prices (MSPs) to incentivize the cultivators to adopt modern technology, and raise productivity and overall grain production in line with the emerging demand patterns in the country.

 

Q4. Integrated Rural Development Programme was introduced during which five year plan?
एकीकृत ग्रामीण विकास कार्यक्रम किस पंचवर्षीय योजना के दौरान शुरू किया गया था?
(a) Second /दूसरा
(b) Sixth /छठा
(c) Fifth /पांचवा
(d) Seventh /सातवां

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Integrated Rural Development Programme (I R D P) launched on October 2nd. 1980 all over the Country and accordingly all the 15 Blocks of Boudh- Kandhamal district have been covered under the Scheme.

Q5. Which type of farming involves both the growing of crops as well as the raising of livestock?
किस प्रकार की खेती में फसलों के बढ़ने के साथ-साथ पशुधन का उत्थान भी शामिल है?
(a) Mixed Farming / मिश्रित खेती
(b) Mixed Agriculture/ मिश्रित कृषि
(c) Dairy Farming / दूध उत्पादन
(d) Truck Agriculture/ ट्रक कृषि

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Mixed farming is a type of farming which involves both the growing of crops as well as the raising of livestock.

Q6. PURA is a strategy for rural development in India, concept given by former president Dr. A.P.J. Abdul Kalam. What is the full form of PURA?
PURA, भारत में ग्रामीण विकास के लिए एक रणनीति है, यह अवधारणा पूर्व राष्ट्रपति डॉ ए.पी.जे. अब्दुल कलाम द्वारा दी गयी थी। PURA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Provisional Urban Amenities of Rural Areas
(b) Provision of Universal Amenities to Rural Areas
(c) Provision of Urban Amenities to Rural Areas
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Provision of Urban Amenities to Rural Areas (PURA) is a strategy for rural development in India. This concept was given by former president Dr. A.P.J. Abdul Kalam and discussed in his book Target 3 Billion which he co-authored with Srijan Pal Singh.

 

Q7. The Commission for Agricultural Costs & Prices came into existence in –
कृषि लागत और मूल्य आयोग कब अस्तित्व में आया?
(a) March 1966/मार्च 1966
(b) January 1965/जनवरी 1965
(c) January 1970/जनवरी 1970
(d) April 1965/अप्रैल 1965

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP) is an attached office of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. It came into existence in January 1965.

 

Q8. ISI mark is given to which of the following products?
ISI मार्क निम्नलिखित में से किस उत्पाद को दिया जाता है?
(a) Electric Goods / इलेक्ट्रिक सामान
(b) Biscuits / बिस्कुट
(c) Water Bottle/ पानी की बोतल
(d) Packed Fruit Juice / पैक्ड फ्रूट जूस

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. ISI mark is a mark for industrial products in India. The mark certifies that a product conforms to the Indian Standard(IS).

 

Q9. The apex body for decision creating and deliberations on development matters in India is-
भारत में विकास के मामलों पर निर्णय लेने और विचार-विमर्श के लिए शीर्ष निकाय है-
(a) Union Cabinet/ केंद्रीय मंत्रिमंडल
(b) National Development Council/ राष्ट्रीय विकास परिषद
(c) Finance Ministry / वित्त मंत्रालय
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The National Development Council (NDC) or Rashtriya Vikas Parishad is the apex body for decision creating and deliberations on development matters in India, presided over by the Prime Minister.

 

Q10. AGMARK is a certification mark which assures –
AGMARK एक प्रमाणन चिह्न है जो ________ का आश्वासन देता है-
(a) Quality / गुणवत्ता
(b) Quantity/ मात्रा
(c) Weight / वजन
(d) Size/ आकार

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. AGMARK is a certification mark employed on agricultural products in India, assuring that they conform to a set of standards approved by the Directorate of Marketing and Inspection, an agency of the Government of India.

 

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD