Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness RRB JE Economics Questions – 27th February

RRB JE Economics Questions – 27th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Commercial banks lend to which of the following Priority sectors?
वाणिज्यिक बैंक निम्नलिखित में से किस प्राथमिकता वाले क्षेत्र को उधार देते हैं?
(a) Heavy Industries/ भारी उद्योग
(b) Agriculture, Small scale industries/ कृषि, लघु उद्योग
(c) Foreign Companies/ विदेशी कंपनियाँ
(d) State government in emergency situation/ आपातकालीन स्थिति में राज्य सरकार

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Priority Sector refers to those sectors of the economy which may not get timely and adequate credit in the absence of this special dispensation. It is an important role given by the Reserve Bank of India (RBI) to the banks for providing a specified portion of the bank lending to few specific sectors like agriculture and allied activities, micro and small enterprises, poor people for housing, students for education and other low income groups and weaker sections.

Q2. What is the accounting year of the Reserve Bank of India?
भारतीय रिजर्व बैंक का लेखा वर्ष कौन-सा है?
(a) April-March/अप्रैल-मार्च
(b) July-June / जुलाई-जून
(c) October-September / अक्टूबर-सितम्बर
(d) January-December / जनवरी-दिसम्बर

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The RBI’s accounting year is from July to June.

Q3. Which institution is known as ‘Soft Loan Window’ of World Bank?
किस संस्था को विश्व बैंक की ‘सॉफ्ट लोन विंडो’ के रूप में जाना जाता है?
(a) IDBI / आईडीबीआई
(b) IDA / आईडीए
(c) IMF / आईएमएफ़
(d) RBI / आरबीआई

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The International Development Association (IDA) is an international financial institution which offers concessional loans and grants to the world’s poorest developing countries. So, it is called as Soft Loan Window of World Bank. The IDA is a member of the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States.

Q4. When the demand for a good increases with an increase in income, such a good is called___________
जब आय की वृद्धि के साथ उत्पाद की मांग में वृद्धि होती है, ऐसे उत्पाद को _______ कहा जाता है.
(a) Superior good/ सुपीरियर वस्तुएँ
(b) Giffin good/ गिफ़न वस्तुएँ
(c) Inferior good/ इन्फीरियर वस्तुएँ
(d) Normal good/ सामान्य वस्तुएँ

Show Answer
Ans.(a)
Sol.When the demand for a good increases with an increase in income, such a good is called Superior good. A Superior good also may be a luxury good.

Q5.Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna has now been restructured as
स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना अब किस रूप में पुनर्गठित की गई है
(a) Prime Minister’s Rojgar Yojna/ प्रधान मंत्री रोजगार योजना
(b) National Rural Livelihoods Mission/ राष्ट्रीय ग्रामीण आजीविका मिशन
(c) Jawahar Gram Samriddhi Yojana/ जवाहर ग्राम समृद्धि योजना
(d) Sampoorna Gramin Rojgar Yojana/ सम्पूर्ण ग्रामीण रोज़गार योजना

Show Answer
Ans.(b)
Sol.National Rural Livelihoods Mission (NRLM) was launched by the Ministry of Rural Development (MoRD), Government of India in June 2011. It is restructured form of Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna.

Q6. Which of the following is not a commercial source of energy?
निम्नलिखित में से कौन ऊर्जा का वाणिज्यिक स्रोत नहीं है?
(a) Coal / कोयला
(b) Petroleum / पेट्रोलियम
(c) Natural Gas / प्राकृतिक गैस
(d) Firewood / जलाऊ लकड़ी

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Firewood is a non-commercial source of energy.

Q7. The supply-side economics lays greater emphasis on ______.
आपूर्ति-पक्ष अर्थशास्त्र ______ पर अधिक जोर देता है.
(a) Producer/ उत्पादक
(b) Global economy/ वैश्विक अर्थव्यवस्था
(c) Consumer/ उपभोक्ता
(d) Middle Man/ मध्यस्त

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Supply-side economics is the theory that says increased production drives economic growth. So, the supply-side economics lays greater emphasis on Producer.The factor of production are capital, labour, entrepreneurship, and land.

Q8. The founding father of “Theory of bureaucracy” was?
“नौकरशाही की सिद्धांत” के संस्थापक पिता कौन थे?
(a) F. W. Taylor/ एफ डब्ल्यू टेलर
(b) Max Weber/ मैक्स वेबर
(c) Elton Mayo/ एल्टन मेयो
(d) Herbert Simon/ हरबर्ट साइमन

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Bureaucratic Theory is related to the structure and administrative process of the organization and is given by Max Weber, who is regarded as the father of bureaucracy.

Q9.The main effect of Direct Taxes is on
प्रत्यक्ष कर का मुख्य प्रभाव किस पर होता है?
(a) Food prices/ खाद्य कीमतें
(b) Consumer goods/ उपभोक्ता वस्तुओं
(c) Capital goods/ पूंजीगत वस्तुएं
(d) Income/ आय

Show Answer

Ans.(d)
Sol.Direct tax is a type of tax where the incidence and impact of taxation fall on the same entity income.

Q10. If price of an article decreases from P1 to Rs 25, quantity demanded increases from 900 units to 1200 units. If point elasticity of demand is 2 find P1?
यदि किसी वस्तु की कीमत P1 से 25 रुपये तक कम हो जाती है, मांग 900 इकाइयों से बढ़कर 1200 इकाई हो जाती है. यदि मांग का लचीलापन 2 है P1 ज्ञात करें.
(a) Rs. 20
(b) Rs. 30
(c) Rs. 35
(d) Rs. 15

Show Answer

Ans.(b)
Sol.Elasticity= (ΔQ/ΔP)×(P/Q) where ΔQ is change in Quantity and ΔP is change in Price.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD