RRB JE 2019 Exam: Chemistry Quiz | 24th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Baryllium Sulphate is less soluble in water due to
बेरेलियम सल्फेट किस वजह से पानी में कम घुलनशील है?
(a) High inflammable energy / उच्च ज्वलनशील ऊर्जा
(b) Low Energy of dissociation / विघटन की कम ऊर्जा
(c) Low inflammable energy / कम ज्वलनशील ऊर्जा
(d) Lonic band / लोनिक बैंड

Show Answer
Ans(a)
Sol. Baryllium sulfate (BeSO4) is a white crystalline solid. It was first isolated in 1815 by Jons Jakob Berzelius. Beryllium sulfate may be prepared by treating an aqueous solution of any beryllium salt with sulfuric acid, followed by evaporation of the solution and crystallization. The hydrated product may be converted to anhydrous salt by heating at 400°C. Baryllium
Sulphate is less soluble in water due to High inflammable energy.

Q2. What is the name of that system, which uses radioactivity to decide the period of materials of-pre-historic period ?
उस प्रणाली का नाम क्या है, जो प्रागैतिहासिक अवधि की सामग्री की अवधि तय करने के लिए रेडियोधर्मिता का उपयोग करता है?
(a) Radium dating / रेडियम डेटिंग
(b) Uranium dating / यूरेनियम डेटिंग
(c) Carbon dating / कार्बन डेटिंग
(d) Deuterium dating / ड्यूटेरियम डेटिंग

Show Answer
Ans(c)
Sol. Radiocarbon dating (usually referred to as simply carbon dating) is a radiometric dating method thatuses the naturally occurring radioisotope carbon-14 (14C) to estimate the age of carbon-bearing materials up to about 58,000 to 62,000 years.

Q3. Cement is made hard with
सीमेंट को कठोर किस से बनाया जाता है?
(a) Dehydration / निर्जलीकरण
(b) Hydration and dissociation of water / पानी की हाइड्रेशन और विघटन
(c) Dissociation of water / पानी का विघटन
(d) Polymerisation / पॉलीमेराईजेशन

Show Answer
Ans(b) 
Sol.Cements (e.g., Portland cement) harden because of hydration, chemical reactions that occur independently of the mixture’s water content; they can harden even underwater or when constantly exposed to wet weather. The chemical reaction that results when the anhydrous cement powder is mixed with water produces hydrates that are not watersoluble.

Q4. What happens when a chemical bond is formed ?
जब एक रासायनिक बोंड बनता है तो क्या होता है?
(a) Energy is always absorbed / ऊर्जा हमेशा अवशोषित होती है
(b) Energy in always released /ऊर्जा हमेशा जारी होती है
(c) More energy is released than is absorbed / अवशोषित ऊर्जा से अधिक ऊर्जा जारी की जाती है
(d) Energy is neither released nor absorbed / ऊर्जा न तो जारी की जाती है और न ही अवशोषित होती है

Show Answer

Ans (a) 
Sol.If a bond is broken, energy is released; and if a bond is formed, energy must have been absorbed.
            

Q5. Which among the following is a carbohydrate ?
निम्नलिखित में से कौन सा कार्बोहाइड्रेट है?
(a) Nylon / नायलॉन
(b) Cane-sugar / गन्ना
(c) Turpentine / तारपीन
(d) Hydrogen peroxide / हाइड्रोजन पेरोक्साइड

Show Answer
Ans(b)
Sol. Cane-sugar is carbohydrate and as this name implies, is composed of carbon, hydrogen and oxygen. it is a source of extracting sugar. There are various types of sugar derived from different sources. Simple sugars are called monosaccharides and include glucose, fructose and galactose. The table or granulated sugar most customarily used as food is sucrose, a disaccharide. Other disaccharides include maltose and lactose.



Q6. “All the four quantum numbers of two electrons in an atom are not the same.” It is the law of —
“परमाणु में दो इलेक्ट्रॉनों की सभी चार क्वांटम संख्या समान नहीं हैं।” यह नियम किसका है?
(a) Hund’s  / हुंड
(b) Exclusion Principle of Pauli / पाउली का अपवर्जन का नियम
(c) Uncertainty Principle of Hiesenberg / हाइजेनबर्ग अनिश्चितता के सिद्धांत
(d) Avogadro’s Law / अवोगाद्रो का नियम

Show Answer
Ans(b)
Sol.The Pauli exclusion principle is the quantum mechanical principle that no two identical fermions (particles with half-integer spin) may occupy the same quantum state simultaneously. A more rigorous statement is that the total wave function for two identical fermions is anti-symmetric with respect to exchange of the particles. For example, no two electrons in a single atom can have the same four quantum numbers; if n, l, and ml are the same, must be different such that the electrons have opposite spins.
        

Q7. Commercial nitric acid is coloured because it contains dissolved
वाणिज्यिक नाइट्रिक एसिड रंगीन होता है क्योंकि इसमें क्या घुला होता है?
(a) Oxygen/ ऑक्सीजन
(b) Nitrous oxide/ नाइट्रस ऑक्साइड
(c) Nitrogen dioxide/ नाइट्रोजन डाइऑक्साइड
(d) Coloured impurities/ रंगीन अशुद्धियाँ
Show Answer
Ans(c) 
Ans. Commercial nitric acid has a brown colour due to dissolved NO2. The procedure of bubbling dry air through warm commercial nitric acid, is to drive away the dissolved nitrogen dioxide so that the acid becomes colourless.
            

Q8. Fertiliser having high nitrogen content is :
उच्च नाइट्रोजन सामग्री वाला उर्वरक है: 
(a) Urea / यूरिया
(b) Ammonium sulphate / अमोनियम सल्फेट
(c) Ammonium nitrate / अमोनियम नाइट्रेट
(d) Calcium citrate / कैल्शियम साइट्रेट

Show Answer
Ans (c)
Sol. A growth fertilizer will have a high N content and relatively low P and K content. Ammonium nitrate is the highest Nitrogen fertilizer and it is potent stuff. It is usually rated as 33-0-0 or 34-0-0. The bag contains 33% or 34% Nitrogen and the other 66% or 67% is inert material. Other formulations of growth fertilizers will contain 5, 6 or even 7 times more Nitrogen than anything else.
           

Q9. What among following is used to produce artificial rain ?
निम्नलिखित में से कृत्रिम बारिश का उत्पादन करने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a)copper oxide/ कॉपर ऑक्साइड
(b)carbon monoxide/ कार्बन मोनोऑक्साइड
(c)silver iodide/ सिल्वर आयोडाइड
(d)silver nitrate / सिल्वर नाइट्रेट

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The most common chemicals used for cloud seeding is silver iodide.

Q10. How much carbon does steel contain? 
स्टील में कितना प्रतिशत कार्बन होता हैं?
(a) 0.1% – 1.5%
(b) 7 – 10%
(c) 10 – 50%
(d) Zero

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The amount of Carbon contains in Steel lies between 0.1% to 1.5%.





You may also like to read:




Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD