RRB JE : Chemistry (Acid & Base) Quiz | 27th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Blue litmus paper is converted into red in solution of–
_______ के विलयन में नीला लिटमस पेपर लाल रंग में बदल जाता है।
(a) Acid / अम्ल
(b) Base / क्षार
(c) Alkali / एल्कली
(d) Salt / लवण

Show Answer
Ans(a)
Sol. Blue litmus paper turns red under acidic conditions.

Q2. Red litmus paper is changed into blue in solution of–
_______ के विलयन में लाल लिटमस पेपर नीले रंग में बदल जाता है।
(a) Base / क्षार
(b) Acid / अम्ल
(c) Salt / लवण
(d) None / कोई नहीं

Show Answer
Ans(a)
Sol. Red litmus paper turns blue under basic conditions.

Q3. In neutralisation reaction product is
उदासीनीकरण अभिक्रिया में पदार्थ ________ होता है।
(a) Acid / अम्ल
(b) Base / क्षार
(c) Salt & Water / लवण और जल
(d) None / कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol. A neutralization reaction is when an acid and a base react to form water and a salt and involves the combination of H+ ions and OH- ions to generate water. The neutralization of a strong acid and strong base has a pH equal to 7.

Q4. Breath analysers used by police to test drunken drivers works on the chemical basis of
पुलिस द्वारा इस्तेमाल किए जाने वाले ब्रीथ एनालाइजर का प्रयोग शराबी चालकों के ___________ के रासायनिक आधार पर कार्य करने के लिए किया जाता है।
(a) Redox reactions / रेडॉक्स अभिक्रिया
(b) Acid-base reactions / अम्ल-क्षार अभिक्रिया
(c) Precipitation reactions / अवक्षेपण अभिक्रिया
(d) complexation reaction / संकुलन अभिक्रिया

Show Answer
Ans(b)
Sol. Breath analysers used by police to test drunken drivers works on the chemical basis of Acid-base reactions.

 

Q5. The negative logarithmic value of hydrogen ion is called
हाइड्रोजन के ऋणात्मक लघुगणक मान को_________ कहा जाता है।
(a) pH
(b) pOH
(c) pKa
(d) pKb

Show Answer
Ans(a)
Sol. The logarithm of the hydrogen ion concentration in a solution, with the sign changed from positive to negative, is called the pH.

 

Q6. PH value of human blood is
मानव रक्त का PH मान कितना होता है?
(a) 8.25- 8.35
(b) 7.35-7.45
(c) 4.0-4.5
(d) 6.45-6.55

Show Answer
Ans(b)
Sol. Blood is normally slightly basic, with a normal pH range of 7.35 to 7.45.


Q7. The acid used in eye wash is
आई वॉश में इस्तेमाल होने वाला एसिड कौन सा है?
(a) Oxalic acid/ ऑक्सालिक एसिड
(b) Nitric acid/ नाइट्रिक एसिड
(c) Boric acid/ बोरिक अम्ल
(d) None/कोई नहीं

Show Answer

Ans(c)
Sol. Boric acid ophthalmic (for the eyes) is used as an eye wash to cleanse or irrigate the eyes. Boric acid provides soothing relief from eye irritation, and helps remove pollutants from the eye such as smog, chlorine, or other chemicals.

Q8. The element common to all acids is
सभी एसिड के लिए आम तत्व कौन सा है?
(a) Hydrogen/ हाइड्रोजन
(b) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(c) Sulphur/ सल्फर
(d) Oxygen/ ऑक्सीजन

Show Answer
Ans(a)
Sol. Hydrogen is common to all acids.


Q9. Malic acid is found in the
मेलिक एसिड किसमें पाया जाता है?
(a) Apples/सेब
(b) Vinegar/सिरका
(c) Milk/दूध
(d) Lemons/निम्बू

Show Answer
Ans(a)
Sol. Malic acid is a naturally occurring substance found in many fruits and vegetables, and is largely responsible for the sour taste found in apples and pears.


Q10. Sulphuric acid is
सल्फ्यूरिक एसिड ________ होता है
(a) Monobaisc/ एकक्षारकी
(b) Diabasic/ द्विक्षारकीय
(c) Tribasic/ त्रिक्षारकी
(d) Tetrabasic/ चतु:क्षारकी

Show Answer
Ans(b)
Sol. Sulphuric acid is dibasic acid, because it contains two hydrogen atoms which ionise in aqueous solution to become 2H + ions.

You may also like to read: