RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 31st July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB JE Stage-II Chemistry Quiz :...

RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 31st July

Q1. The law enforcement agencies use a chemical test to approximate a person’s blood alcohol level. The person underpinning the test blows into the mouthpiece of a bag containing sodium dichromate solution in acidic medium. A chemical reaction with ethanol changes the colour of the solution from
कानून प्रवर्तन एजेंसी किसी व्यक्ति के रक्त में शराब के स्तर को अनुमानित करने के लिए एक रासायनिक परीक्षण का उपयोग करती हैं। जिस व्यक्ति का परीक्षण हो रहा है वह अम्लीय माध्यम में सोडियम डाइक्रोमेट समाधान वाले बैग के मुखपत्र में फूंकता है। इथेनॉल के साथ एक रासायनिक प्रतिक्रिया से समाधान का रंग बदल जाता है
(a) orange to green / नारंगी से हरा
(b) orange to colourless / नारंगी से रंगहीन
(c) yellow to orange /पीला से नारंगी
(d) colourless to orange /रंगहीन से नारंगी

S1. Ans.(a)
Sol. On reaction with ethanol the color of the solution changes from, orange to green.

Q2. Scuba divers are at risk due to high concentration of dissolved gases while breathing air at high pressure under water. The tanks used by Scuba divers are filled with
पानी के नीचे उच्च दबाव पर सांस लेते समय भंग गैसों की उच्च सांद्रता के कारण स्कूबा गोताखोरों को खतरा होता है। स्कूबा गोताखोरों द्वारा इस्तेमाल किए गए टैंक किस से भरे होते हैं?
(a) air diluted with helium/हीलियम मिश्रित वायु
(b) O_2
(c) N_2
(d) a mixture of N_2 and helium / N_2 और हीलियम का मिश्रण

S2. Ans.(a)
Sol. The tanks used by Scuba divers are filled with air diluted with helium (i.e., He-O_2 mixture) because unlike nitrogen, helium is not soluble in blood even under high pressure.

Q3. Which one of the following is not needed in a nuclear fission reactor?
परमाणु विखंडन रिएक्टर में निम्नलिखित में से किसकी आवश्यकता नहीं होती है?
(a) Moderator / मध्यस्थ
(b) Coolant / शीतलक
(c) Accelerator / त्वरक
(d) Control device / नियंत्रण उपकरण

S3. Ans.(c)
Sol. Substances like graphite and heavy water are used as moderator to slow down the speed of neutrons. Cd or B are used as control rods to control rate of fission by absorbing neutrons.
Coolant like heavy water or molten sodium is used to carry away the heat.

Q4. When items or jewellery made of metals such as copper or nickel are placed in a solution having a salt of gold, at thin film of gold is deposited by
जब तांबे या निकल जैसी धातुओं से बने सामान या आभूषण को साल्ट ऑफ़ गोल्ड के घोल में रखा जाता है, तो सोने की पतली परत किस के द्वारा जमा की जाती है?
(a) cooling to below 0°C/ 0 डिग्री सेल्सियस से नीचे ठंडा
(b) heating above 100°C / 100 डिग्री सेल्सियस से ऊपर हीटिंग
(c) passing an electric current / एक विद्युत प्रवाह पारित करना
(d) just keeping it for 10 min / इसे केवल 10 मिनट के लिए रखने पर

S4. Ans.(c)
Sol. The process of depositing a thin layer of one metal over the surface of other metal by the process of electrolysis is known as electroplating. Hence, when items or jewellery made of metals such as copper or nickel are placed in a solution having a salt of gold, a thin film of gold is deposited by passing an electric current.

Q5. Heavy water implies
भारी पानी क्या अर्थ है?
(a) water which is used in heavy industries such as thermal power plants / पानी जो कि थर्मल पावर प्लांट जैसे भारी उद्योगों में उपयोग किया जाता है
(b) water which contains SO_4^(2-) and CI^- of calcium and magnesium / पानी जिसमें कैल्शियम और मैग्नीशियम का SO_4^(2-) और CI^- होता है
(c) deuterated water / ड्यूटीरेटेड जल
(d) water which has maximum density / पानी जिसमें अधिकतम घनत्व हो

S5. Ans.(c)
Sol. Heavy water or deuterium oxide (D_2 O) is an oxide of deuterium which is an isotope of hydrogen.

Q6. Which one among the following is a sin smelling agent added to LPG cylinder to help the detection of gas leakage?
गैस रिसाव का पता लगाने में मदद करने के लिए निम्न में से कौन सा एक एल महक एजेंट एलपीजी सिलेंडर में जोड़ा जाता है?
(a) Ethanol / इथेनॉल
(b) Thio-ethanol / थिओ इथेनॉल
(c) Methane / मीथेन
(d) Chloroform / क्लोरोफार्म

S6. Ans.(b)
Sol. Ethyl mercaptan or thioethanol (C_2 H_5 SH) is added during filling of LPG cylinders. It is a strong-smelling compound and help in the detection of gas leakage.

Q7. A body is charged negatively. It implies that
एक शरीर पर नकारात्मक चार्ज है। इसका मतलब है कि-
(a) it has lost some of its protons / इसने अपने कुछ प्रोटॉन खो दिए हैं
(b) it has acquired some electrons from outside / इसने बाहर से कुछ इलेक्ट्रॉनों का अधिग्रहण किया है
(c) it has lost some of its electrons / इसने अपने कुछ इलेक्ट्रॉनों को खो दिया है
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

S7. Ans.(b)
Sol. Atoms are neutral. When an atom loses electron, it becomes positively charged and when an atom gains electron, it becomes negatively charged and when an atom gains electron, it becomes negatively charged. Hence, a body is charged negatively when it has acquired some electrons from outside.

Q8. Which one among the following metals is used for making boats because it does not corrode by sea water?
निम्नलिखित में से किस धातु का उपयोग नाव बनाने के लिए किया जाता है क्योंकि यह समुद्र के पानी से नहीं गलती है?
(a) Tungsten / टंगस्टन
(b) Nickel / निकल
(c) Antimony / एंटीमनी
(d) Titanium / टाइटेनियम

S8. Ans.(d)
Sol. Titanium (Ti) metal is used for making boats because it does not corrode by the sea water.

Q9. Contact lenses are made from
कॉन्टैक्ट लेंस किस से बने होता हैं?
(a) polyvinyl chloride / पोलीविनाइल क्लोराइड
(b) polystyrene / पॉलीस्टाइरीन
(c) Lucite /लूसाइट
(d) Teflon / टेफ्लॉन

S9. Ans.(c)
Sol. Contact lenses are made from Lucite. It is a polymer of methyl methacrylate. Th other names of Lucite are plexiglass, acrylate and Perspex.

Q10. Water is a good coolant and is used to cool the engines of cars, buses, trucks etc. It is because water has a
पानी एक अच्छा शीतलक है और इसका उपयोग कार, बसों, ट्रकों आदि के इंजन को ठंडा करने के लिए किया जाता है। ऐसा इसलिए है क्योंकि पानी में
(a) high specific heat / उच्च विशिष्ट ऊष्मा
(b) low surface tension / निम्न सतह तनाव
(c) high boiling point / उच्च क्वथनांक
(d) Teflon / टेफ्लॉन

S10. Ans.(a)
Sol. Water has a high specific heat.

You may also like to read:

RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 31st July_50.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?