Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Science RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 31st July

RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 31st July

Q1. The law enforcement agencies use a chemical test to approximate a person’s blood alcohol level. The person underpinning the test blows into the mouthpiece of a bag containing sodium dichromate solution in acidic medium. A chemical reaction with ethanol changes the colour of the solution from
कानून प्रवर्तन एजेंसी किसी व्यक्ति के रक्त में शराब के स्तर को अनुमानित करने के लिए एक रासायनिक परीक्षण का उपयोग करती हैं। जिस व्यक्ति का परीक्षण हो रहा है वह अम्लीय माध्यम में सोडियम डाइक्रोमेट समाधान वाले बैग के मुखपत्र में फूंकता है। इथेनॉल के साथ एक रासायनिक प्रतिक्रिया से समाधान का रंग बदल जाता है
(a) orange to green / नारंगी से हरा
(b) orange to colourless / नारंगी से रंगहीन
(c) yellow to orange /पीला से नारंगी
(d) colourless to orange /रंगहीन से नारंगी

S1. Ans.(a)
Sol. On reaction with ethanol the color of the solution changes from, orange to green.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

Q2. Scuba divers are at risk due to high concentration of dissolved gases while breathing air at high pressure under water. The tanks used by Scuba divers are filled with
पानी के नीचे उच्च दबाव पर सांस लेते समय भंग गैसों की उच्च सांद्रता के कारण स्कूबा गोताखोरों को खतरा होता है। स्कूबा गोताखोरों द्वारा इस्तेमाल किए गए टैंक किस से भरे होते हैं?
(a) air diluted with helium/हीलियम मिश्रित वायु
(b) O_2
(c) N_2
(d) a mixture of N_2 and helium / N_2 और हीलियम का मिश्रण

S2. Ans.(a)
Sol. The tanks used by Scuba divers are filled with air diluted with helium (i.e., He-O_2 mixture) because unlike nitrogen, helium is not soluble in blood even under high pressure.

Q3. Which one of the following is not needed in a nuclear fission reactor?
परमाणु विखंडन रिएक्टर में निम्नलिखित में से किसकी आवश्यकता नहीं होती है?
(a) Moderator / मध्यस्थ
(b) Coolant / शीतलक
(c) Accelerator / त्वरक
(d) Control device / नियंत्रण उपकरण

S3. Ans.(c)
Sol. Substances like graphite and heavy water are used as moderator to slow down the speed of neutrons. Cd or B are used as control rods to control rate of fission by absorbing neutrons.
Coolant like heavy water or molten sodium is used to carry away the heat.

Q4. When items or jewellery made of metals such as copper or nickel are placed in a solution having a salt of gold, at thin film of gold is deposited by
जब तांबे या निकल जैसी धातुओं से बने सामान या आभूषण को साल्ट ऑफ़ गोल्ड के घोल में रखा जाता है, तो सोने की पतली परत किस के द्वारा जमा की जाती है?
(a) cooling to below 0°C/ 0 डिग्री सेल्सियस से नीचे ठंडा
(b) heating above 100°C / 100 डिग्री सेल्सियस से ऊपर हीटिंग
(c) passing an electric current / एक विद्युत प्रवाह पारित करना
(d) just keeping it for 10 min / इसे केवल 10 मिनट के लिए रखने पर

S4. Ans.(c)
Sol. The process of depositing a thin layer of one metal over the surface of other metal by the process of electrolysis is known as electroplating. Hence, when items or jewellery made of metals such as copper or nickel are placed in a solution having a salt of gold, a thin film of gold is deposited by passing an electric current.

Q5. Heavy water implies
भारी पानी क्या अर्थ है?
(a) water which is used in heavy industries such as thermal power plants / पानी जो कि थर्मल पावर प्लांट जैसे भारी उद्योगों में उपयोग किया जाता है
(b) water which contains SO_4^(2-) and CI^- of calcium and magnesium / पानी जिसमें कैल्शियम और मैग्नीशियम का SO_4^(2-) और CI^- होता है
(c) deuterated water / ड्यूटीरेटेड जल
(d) water which has maximum density / पानी जिसमें अधिकतम घनत्व हो

S5. Ans.(c)
Sol. Heavy water or deuterium oxide (D_2 O) is an oxide of deuterium which is an isotope of hydrogen.

Q6. Which one among the following is a sin smelling agent added to LPG cylinder to help the detection of gas leakage?
गैस रिसाव का पता लगाने में मदद करने के लिए निम्न में से कौन सा एक एल महक एजेंट एलपीजी सिलेंडर में जोड़ा जाता है?
(a) Ethanol / इथेनॉल
(b) Thio-ethanol / थिओ इथेनॉल
(c) Methane / मीथेन
(d) Chloroform / क्लोरोफार्म

S6. Ans.(b)
Sol. Ethyl mercaptan or thioethanol (C_2 H_5 SH) is added during filling of LPG cylinders. It is a strong-smelling compound and help in the detection of gas leakage.

Q7. A body is charged negatively. It implies that
एक शरीर पर नकारात्मक चार्ज है। इसका मतलब है कि-
(a) it has lost some of its protons / इसने अपने कुछ प्रोटॉन खो दिए हैं
(b) it has acquired some electrons from outside / इसने बाहर से कुछ इलेक्ट्रॉनों का अधिग्रहण किया है
(c) it has lost some of its electrons / इसने अपने कुछ इलेक्ट्रॉनों को खो दिया है
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

S7. Ans.(b)
Sol. Atoms are neutral. When an atom loses electron, it becomes positively charged and when an atom gains electron, it becomes negatively charged and when an atom gains electron, it becomes negatively charged. Hence, a body is charged negatively when it has acquired some electrons from outside.

Q8. Which one among the following metals is used for making boats because it does not corrode by sea water?
निम्नलिखित में से किस धातु का उपयोग नाव बनाने के लिए किया जाता है क्योंकि यह समुद्र के पानी से नहीं गलती है?
(a) Tungsten / टंगस्टन
(b) Nickel / निकल
(c) Antimony / एंटीमनी
(d) Titanium / टाइटेनियम

S8. Ans.(d)
Sol. Titanium (Ti) metal is used for making boats because it does not corrode by the sea water.

Q9. Contact lenses are made from
कॉन्टैक्ट लेंस किस से बने होता हैं?
(a) polyvinyl chloride / पोलीविनाइल क्लोराइड
(b) polystyrene / पॉलीस्टाइरीन
(c) Lucite /लूसाइट
(d) Teflon / टेफ्लॉन

S9. Ans.(c)
Sol. Contact lenses are made from Lucite. It is a polymer of methyl methacrylate. Th other names of Lucite are plexiglass, acrylate and Perspex.

Q10. Water is a good coolant and is used to cool the engines of cars, buses, trucks etc. It is because water has a
पानी एक अच्छा शीतलक है और इसका उपयोग कार, बसों, ट्रकों आदि के इंजन को ठंडा करने के लिए किया जाता है। ऐसा इसलिए है क्योंकि पानी में
(a) high specific heat / उच्च विशिष्ट ऊष्मा
(b) low surface tension / निम्न सतह तनाव
(c) high boiling point / उच्च क्वथनांक
(d) Teflon / टेफ्लॉन

S10. Ans.(a)
Sol. Water has a high specific heat.

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD