RRB JE : Biology (Tissues) Quiz | 22nd March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1.The cell wall of xylem cells is rich in___
जाइलम कोशिकाओं की कोशिका भित्ति किस में समृद्ध होती है ?
(a) Lipid/ लिपिड
(b) Protein/ प्रोटीन
(c) Lignin/ लिग्निन
(d) Starch/ स्टार्च

Show Answer
S1.Ans(c)
Sol. The cell walls of all vascular plants also contain a polymer called lignin. Lignin is water-resistant. This is particularly important in the xylem, because the column of water in the hollow xylem cells is under tension (negative pressure) and without the lignin reinforcement the cells would collapse.

Q2. Green ear disease is related with the crop
ग्रीन इअर रोग किस फसल से संबंधित है?
(a) Musturd/ सरसों
(b) Paddy/ धान
(c) Bajara/बाजरा
(d) Ground nut/मूंगफली

Show Answer
S2.Ans(c)
Sol.The green ear disease of Bajra is a common disease and has been reported from several countries including India, Iran, Israel, China, Fiji, Japan and the countries wherever Bajra crop is grown.

Q3. The main function of palisade parenchyma leaf is____
पैलिसेड पैरेन्काइमा पत्ती का मुख्य कार्य क्या है?
(a) Transpiration/ स्वेद
(b) Conduction/ प्रवाहकत्त्व
(c) Respiration/ श्वसन
(d) Photosynthesis/ प्रकाश संश्लेषण

Show Answer
S3.Ans(d)
Sol. Their main function is to absorb light so that photosynthesis can take place. Palisade cells are plant cells located in leaves, right below the epidermis and cuticle. They are vertically elongated, a different shape from the spongy mesophyll cells beneath them in the leaf.

Q4. The disease fire blight is related with
रोग फायर ब्लाइट किससे संबंधित है?
(a) Apple/सेब
(b) Grape/अंगूर
(c) Orange/संतरा
(d) Coconut/नारियल

Show Answer
S4. Ans(a)
Sol. The disease fire blight is related with Apple.

 

Q5.Meristem is a group of cell that_____
मेरिस्टेम कोशिका का एक समूह है जो _____
(a) Elongate and add to9 the group of permanent cell/ स्थायी कोशिकाओं के समूह को बढ़ाता है और लम्बा करता है
(b) Add to the bulk of plant/ पौधे के आकार को बढ़ाता है
(c) Store food/ भोजन भंडारित करता है
(d) Devide continually to form new cells/ लगातार विभाजित होता है और नई कोशिकाओं को जन्म देता है

Show Answer
S5.Ans(d)
Sol. Meristematic tissues are cells or group of cells that have the ability to divide. These tissues in a plant consist of small, densely packed cells that can keep dividing to form new cells.

 

Q6.Tissue in which cells have lost the capicity of cell division
ऊतक जिसमें कोशिकाओं ने कोशिका विभाजन की क्षमता खो दी है?
(a) Mesristmatic tissue / मेरिस्टेमेटिक ऊतक
(b) Permanent tissue/ स्थायी ऊतक
(c) Both a and b/दोनों a और b
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6.Ans(b)
Sol. The tissues that have lost the capacity of growth and division temporarily or permanently are known as permanent tissue.


Q7.Companion cells are usually seen associated with_____

साथी कोशिकाओं का आमतौर पर _____ से संबद्ध देखा जाता है
(a) Fibers/ रेशे
(b) Tracheids / ट्रेकीड
(c) Vessels/ वेसल्स
(d) Sieve tube/चालनी नलिका

Show Answer

S7.Ans(d)
Sol. Photosynthates are actively secreted into, and actively removed from, sieve-tube members by their

Q8 The scientist who studied about wheat rust problem
जिस वैज्ञानिक ने गेहूं की रस्ट समस्या के बारे में अध्ययन किया?
(a) H.C. Bose/एच. सी. बोस
(b) K.C. Mehta/के. सी. मेहता
(c) Birbal Shani/बीरबल शनि
(d) D.D. Pant/ डी.डी. पंत

Show Answer
S8.Ans(b)
Sol. In India serious studies in fungi (mycology) .K.C. Mehta had made name for his studies on the wheat rust problem.


Q9. Red rust disease of tea is caused by

चाय का लाल रतुआ रोग किसके कारण होता है?
(a) bacteria/ जीवाणु
(b) Lichen/ लाइकेन
(c) Fungi/ कवक
(d) Green algae/ हरी शैवाल

Show Answer
S9.Ans(d)
Sol. Red rust an important disease of the tea plant (Camellia sinensis). Orange-brown, velvety areas appear on the leaves of infected plants. The disease is caused by algae of the genus Cephaleuros.


Q10.Tikka disease is related with the crop

टिक्का रोग किस फसल से सम्बंधित है?
(a) Musturd/ सरसों
(b) Paddy/ धान
(c) Ground nut/ मूंगफली
(d) All of these/ ये सभी

Show Answer
S10.Ans(c)
Sol. The tikka disease is a serious disease occurring in areas where the groundnut crop is grown in India.

You may also like to read: