RRB JE Exam: Biology (Classification Of Organism) Quiz | 22nd February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1. Malaria parasite and Amoeba grouped under–
मलेरिया परजीवी और अमीबा किस समूह के अंतर्गत आते हैं?
(a) Protozoa/ प्रोटोजोआ
(b) Porifera/ पोरिफेरा
(c) Coelenterata/ सीलेन्टरेटा
(d) Anilida/अनिलिदा

Show Answer
Ans(a)
Sol. Malaria parasite and Amoeba grouped under Protozoa. Protozoa is an informal term for single-celled eukaryotes, either free-living or parasitic, which feed on organic matter such as other microorganisms or organic tissues and debris.

 

Q2. Which of the following do not have a definite shape–
निम्नलिखित में से किसका निश्चित आकार नहीं है-
(a) Paramecium/ पैरामीशियम
(b) Euglena/ यूग्लेना
(c) Trypnosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(d) Amoeba/ अमीबा

Show Answer
Ans(d)
Sol. Amoeba has no definite shape; so, it keeps on changing its shape. Amoeba has pseudopodia, which means – pseudo means false and podia means feet.

 

Q3. Slipper shape animal is
स्लिपर आकार का जानवर ________ है
(a) Amoeba/ अमीबा
(b) Paramecium/ पैरामीशियम
(c) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. Slipper animalcule definition is – a ciliated protozoan of the genus Paramecium that is shaped somewhat like a slipper.

 

Q4. What is vermiculture?
वर्मीकल्चर क्या है?
(a) The science of raising worms/ केंचुआ पालन का विज्ञान
(b) The science of studying soil/ मिट्टी अध्ययन करने का विज्ञान
(c) the science of studying cell/ कोशिका अध्ययन करने का विज्ञान
(d) The science of killing worms/ कीड़े मारने का विज्ञान

Show Answer

Ans(a)
Sol. Vermiculture is related to the science of raising worms.
            
 

Q5. Which of the following is also known as green protozoa–
निम्नलिखित में से किसे हरे रंग के प्रोटोजोआ के रूप में भी जाना जाता है
(a) Amoeba/ अमीबा
(b) Paramecium/ पैरामीशियम
(c) Leshmania/ लीशमैनिया
(d) Euglena/ यूग्लेना

Show Answer
Ans(d)
Sol. Euglena is a genus of single cell flagellate eukaryotics. It is the best known and most widely studied member of the class Euglenoidea, a diverse group containing some 54 genera and at least 800 species.

 

Q6. Connecting link between animal and plant
पशु और पौधे को जोड़ने वाली कड़ी क्या है?
(a) Amoeba/ अमीबा
(b) Euglena/ यूग्लेना
(c) Plasmodium/ प्लाज्मोडियम
(d) Paramecium/ पैरामीशियम

Show Answer
Ans(b)
Sol. It possess chlorophyll similar to plants and thus synthesises food in presence of light by photosynthesis. It lacks cell wall and also acts as heterotroph in absence of light that are the characters of animals.
Q7. Sleeping sickness is caused by
नींद न आने की बीमारी किस कारण होती है?
(a) Trichomonas/ ट्रायकॉमोनास
(b) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(c) Leishmania/ लीशमैनिया
(d) Plasmodium/ प्लाज्मोडियम
Show Answer
Ans(b)
Sol. Sleeping sickness is caused by two types of parasites Trypanosoma brucei rhodesiense and Trypanosomoa brucei gambiense.
            
Q8. Unicellular non-pathogenic parasite found in the human intestine is
मानव आंत में पाया जाने वाला एककोशिकीय गैर-रोगजनक परजीवी कौन सा है?
(a) E coli/ ई. कोली
(b) Entamoeba histolytica/ एंटअमीबा हिस्टोलिटिका
(c) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(d) Entamoeba gingivalies/ एंटअमीबा जिंजिवलिस

Show Answer
Ans(a)
Sol. Nonpathogenic: Incapable of causing disease. For example, nonpathogenic E. coli are E. coli bacteria that do not cause disease, but instead live naturally in the large intestine.
           
Q9. Golden view of sea shell is due to
समुद्र के गोले का सुनहरा दृश्य किसकी वजह से है?
(a) Reflection/ प्रतिबिंब
(b) Refraction/ अपवर्तन
(c) Polarization/ ध्रुवीकरण
(d) Internal reflaction/ आंतरिक प्रतिबिंब

Show Answer
Ans(c)
Sol. Golden view of sea shell is due to Polarization.
Q10. Protozoa which produce Kala-azar–
प्रोटोजोआ जो काला-अजार का उत्पादन करते हैं?
(a) Entamoeba/ एंटअमीबा
(b) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(c) Trichomonas/ ट्रायकॉमोनास
(d) Leishmania/ लीशमैनिया

 

Show Answer
Ans(d)
Sol. Leishmaniasis is caused by a protozoa parasite from over 20 Leishmania species. Over 90 sandfly species are known to transmit Leishmania parasites. Visceral leishmaniasis (VL), also known as kala-azar is fatal if left untreated in over 95% of cases.

You may also like to read:

 

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?